3.7.12

ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ

Τήλος: Στο αρχείο η υπόθεση για τους δύο γάμους ομοφυλόφιλων
newsit.gr, 3-7-2012
Να μην γίνει κατηγορία εις βάρος των 4 ομόφυλων που παντρεύτηκαν τον Μάιο του 2009 στην Τήλο για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, παύοντας και τη δίωξη που είχε ασκηθεί στον αείμνηστο δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη.
Η υπόθεση της τελέσεως δύο πολιτικών γάμων ζευγαριών ομοφυλόφιλων στο νησί της Τήλου την 29η και την 30ή Mαΐου 2008 από τον Τάσο Αλιφέρη είχε προσλάβει ποινική διάσταση. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του δημάρχου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αλλά και εις βάρος των δύο ζευγαριών για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από κοινού. Θυμίζουμε ότι το Εφετείο Δωδεκανήσου με δύο αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αναγνωριστικές αγωγές του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου περί ακυρότητας των γάμων.
Σύμφωνα με τη dimokratikionline.gr, αφορμή για την άσκηση των ποινικών διώξεων αποτέλεσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που είχε προκαλέσει παρέμβαση του πρώην Eισαγγελέα του Aρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. O πρώτος τότε τη τάξει Eισαγγελέας της χώρας με εγκύκλιό του είχε ζητήσει από τον τότε Eισαγγελέα Πλημμελειοδικών Pόδου «την ενέργεια των νομίμων», δηλαδή την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του δημάρχου του νησιού, σε περίπτωση που εκείνος προχωρούσε τελικά στην τέλεση του γάμου.
Όπως επεσήμανε στην εγκύκλιό του ο πρώην Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου «από την κείμενη νομοθεσία γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ούτε προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται και συνεπώς μία τοιαύτη πράξη του δημάρχου δεν θα είναι μόνο άκυρη και ανίσχυρη αλλά θα είναι και παράνομη».
Ανέφερε παραπέρα ότι «με το άρθρο 21 του Συντάγματος προστατεύεται η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία. Εξ άλλου ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ εξ άλλου ο θεσμός του γάμου αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας αφού οδηγεί στην αέναη ύπαρξή της. Μητρότητα και παιδική ηλικία τα οποία προστατεύονται επίσης από το Σύνταγμα είναι νοητά μόνο με την ύπαρξη γάμου υπό την ανωτέρω μορφή ήτοι μεταξύ ετερόφυλων. Γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του, υπό τη διάταξη του άρθρου 1367 ΑΚ (και με δήλωση προς το δήμαρχο) δεν είναι νοητός ούτε επιτρεπτός».
Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης οι ομόφυλοι με έγγραφες εξηγήσεις τους επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι οι γάμοι που τελέστηκαν είναι νόμιμοι διότι τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο άρθρο 1.350 του ΑΚ γίνεται λόγος για μελλόνυμφους και σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στο φύλο των μελλόνυμφων. Τόνισαν επιπλέον ότι η τέλεση των γάμων αποτέλεσε άσκηση νόμιμου δικαιώματός τους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράνομη πράξη.
Πριν την τέλεση των γάμων ο αείμνηστος δήμαρχος είχε ζητήσει και έλαβε γνωμοδότηση από το δικηγόρο κ. Φώτη Κωστόπουλο που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν απαγορεύεται η σύζευξη δύο προσώπων του ίδιου φύλου. Από την ίδια δικογραφία δεν προέκυψε ότι οι ομόφυλοι με πειθώ και φορτικότητα προκάλεσαν στον εκλιπόντα την απόφαση να τελέσει την πράξη της παράβασης καθήκοντος.
Αντιθέτως προέκυψε ότι είχε προβεί στην πράξη αυτή εξ' ιδίας βουλήσεως αφενός μεν επειδή πίστευε ότι η σύζευξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένας κανονικός γάμος ετερόφυλων αφετέρου με σκοπό να προβάλει την Τήλο στο πανελλήνιο και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: