30.7.12

ΘΥΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΛΕΣΒΙΕΣ

Θύματα μίσους σε ακραίες μορφές ομοφυλόφιλοι και λεσβίες
philenews.com, 28/7/2011
Λευκωσία: Θύματα δηλώσεων ή εγκλημάτων μίσους έχουν πέσει, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε κράτη μέλη της ΕΕ, περίπου το 50% των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικά άτομα), ενώ στην Κύπρο ο ομοερωτικός προσανατολισμός αντιμετωπίζεται ως επί το πλείστον με μια γενικευμένη καχυποξία, απόρριψη και απαξία, που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της εχθρότητας, όπως σημειώνει σε έκθεση της η επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου. Αφορμή, εξάλλου, για την έκθεση της επιτρόπου, με την οποία θίγει το θέμα του ομοφοβικού λόγου, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των «δηλώσεων μίσους» και της απόρριψης κάθε μορφής ετερότητας, πέντε καταγγελίες πολιτών που εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση τους για τις ομοφοβικές δηλώσεις πρώην βουλευτή.
Για το θέμα αυτό, όπως σημειώνει η κα Σαββίδου, κάθε κράτος μέλος ακολουθεί τη δική του προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχει ενιαία κοινοτική νομοθεσία και δίνει τον ορισμό της «δήλωσης μίσους» και του «εγκλήματος μίσους». Ως «δήλωση μίσους» θεωρείται η πρόκληση και η ενθάρρυνση μίσους, διακρίσεων ή εχθρότητας σε βάρος ενός ατόμου, οι οποίες υποκινούνται από τις προκαταλήψεις εναντίον του εν λόγω ατόμου εξαιτίας συγκεκριμένου χαρακτηριστικού του, π.χ. του γενετήσιου προσανατολισμού του ή της ταυτότητας του φύλου του. Ως «έγκλημα μίσους» νοείται η σωματική ή λεκτική επίθεση σε βάρος ενός ατόμου η οποία υποκινείται από προκαταλήψεις εναντίον του εν λόγω ατόμου εξαιτίας συγκεκριμένου χαρακτηριστικού του. π.χ. του σεξουαλικού προσανατολισμού του ή της ταυτότητας του φύλου του.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η επίτροπος Διοικήσεως επικαλείται έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (2008), η οποία διαπιστώνει ότι οι διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι η δεύτερη πιο ευρεία μορφή διάκρισης στην ΕΕ, μετά τη διάκριση στη βάση της εθνικής καταγωγής.
Στην έρευνα, μάλιστα, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πιο διαδεδομένες στις χώρες της Μεσογείου, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε δεύτερη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Επίσης, στην έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) για την Κύπρο έχουν καταγραφεί αρκετές ομοφοβικές δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Κύπρου (ΑΚΟΚ), αναφέρεται στην έκθεση της επιτρόπου, μέλη της Εκκλησίας καθώς και πολιτικοί συχνά χαρακτηρίζουν δημοσίως τα ομοφυλόφιλα άτομα ως ανήθικα και διεστραμμένα. «Τέτοιου είδους δηλώσεις πυροδοτούν το στιγματισμό των ΛΟΑΔ ατόμων και εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια για καταπολέμηση των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: