9.7.12

ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Ναζιστικά τέρατα στην αρχαία ιστορία
Η οικειοποίηση, η εκμετάλλευση και εν τέλει η διαστρέβλωση των στοιχείων του ελληνορωμαϊκού κόσμου από τον γερμανικό φασισμό και τα δηλητηριώδη ιδεολογήματά του
Βιστωνίτης Αναστάσης (tovima.gr, 8-7-2012)

Johann Chapoutot: Ο εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα (Πόλις, 2012)
Σε τούτο το εκτενές δοκίμιο ο Σαπουτό εξηγεί την τερατώδη προσπάθεια του εθνικοσοσιαλισμού να οικειοποιηθεί την Ιστορία και τον ελληνορωμαϊκό κόσμο μεταφέροντάς τον στην περιοχή των φυλετικών φαντασιώσεων. Ο ναζιστικός μύθος δεν στηρίχθηκε μόνο στη θεωρία του χώματος και του αίματος (που χαρακτηρίζει άλλωστε και άλλες μορφές φασισμού). Στράφηκε και προς την αρχαιότητα (δηλαδή, τον ελληνορωμαϊκό κόσμο) για να αντλήσει τα ιστορικά και αισθητικά στοιχεία που του ήταν απαραίτητα προκειμένου να πείσει τον γερμανικό λαό ότι ο εθνικοσοσιαλισμός είναι ο κληρονόμος και συνεχιστής εκείνης της μεγάλης παράδοσης. Τα γνωρίσματα αυτά φυσικά τα διαστρέβλωσε επιχειρώντας να γράψει μιαν άλλη ιστορία, σύμφωνα με την οποία στη Μεσόγειο ο πολιτισμός αναπτύχθηκε από τους βόρειους λαούς που μετανάστευσαν προς Νότον και όχι από τα «μιάσματα» που ζούσαν εδώ. Ο πολιτισμός δηλαδή της Μεσογείου εξέφραζε το πνεύμα των Αρίων - και η παρακμή του οφειλόταν στον εκφυλισμό του αίματος.
Οι ναζιστές θαύμαζαν τη Σπάρτη και όχι την Αθήνα. Αλλά στο φαντασιακό πεδίο αυτό αποκτούσε και μιαν άλλη διάσταση που οριζόταν από τη δοξολογία και την ιεροποίηση του κακού, όπου μαύροι αρχάγγελοί του ήταν οι ηγέτες στους οποίους οι μάζες όφειλαν απόλυτη πίστη και υπακοή. Αυτός ο κυρίαρχος μύθος του θανάτου κατέλαβε έναν ολόκληρο λαό και τον οδήγησε στην καταστροφή σκορπίζοντας ταυτοχρόνως τον θάνατο και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το ερεθιστικό, αναλυτικό και απολύτως συναρπαστικό βιβλίο του Σαπουτό αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της τερατώδους ιστορικής διαστρέβλωσης των ναζιστών και είναι ένα πολύτιμο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να γνωρίσει τα ουσιαστικά γνωρίσματα του γερμανικού φασισμού και τα δηλητηριώδη ιδεολογήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: