.
Ανέτοιμη η κυπριακή κοινωνία να δεχτεί την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια
Ψυχικό νόσημα η ομοφυλοφιλία στην Κύπρο
ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ (ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/12/2008)
Είναι νωρίς να μιλάμε για οικογένειες ομοφυλοφίλων στην Κύπρο, απ' ό,τι φαίνεται. Με αφορμή το περιστατικό με τον Μάριο Ματσάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλούν στον "Π" ομοφυλόφιλοι που ζουν στο περιθώριο και στην καταπίεση λόγω της διαφορετικότητάς τους. Ο Αλέκος Μοδινός καταδικάζει τη στάση Ματσάκη
Στη γνωστή αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά Friends, η πρώην γυναίκα του Ρος τον εγκατέλειψε για τα μάτια μιας... φίλης της. Το παιδί που είχε κάνει με τον Ρος μεγάλωνε τώρα μαζί με τις δύο γυναίκες. Όταν παρακολουθούσα τη σειρά η νεοδημιουργηθείσα οικογένεια δεν με ξένιζε γιατί είναι εύκολο να δεχτείς κάτι όταν το τοποθετείς στη σφαίρα της μυθοπλασίας. Όταν όμως η προοπτική αυτής της νέας μορφής οικογένειας κτυπά την πόρτα της κυπριακής κοινωνίας, όλα παίρνουν μια διάσταση διαφορετική...
Το θέμα ξέσπασε με αφορμή τις αντιδράσεις του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, όταν κάποιοι συνάδελφοί του του έστειλαν email με το οποίο του ανακοίνωναν τη διοργάνωση έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα τις οικογένειες ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού. "Διαφορετικές οικογένειες, ίδια αγάπη", ήταν το σύνθημα αυτής της προσπάθειας. Προσβεβλημένος, ο κ. Ματσάκης έστειλε απαντητικό email διαμαρτυρίας στον κ. Cashman, πρόεδρο του γκρουπ ομοφυλοφίλων του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο του ζητούσε να μην του αποστέλλονται "τέτοιες προσβλητικές εικόνες". Ως αποτέλεσμα, ο κ. Ματσάκης έλαβε εξυβριστικά ηλεκτρονικά μηνύματα και βρήκε τους διαδρόμους του γραφείου του τοιχοκολλημένους με αφίσες που απεικόνιζαν ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οικογένειες.
Ο "Π" μίλησε με τον κ. Ματσάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε για το περιστατικό αυτό και εξέφρασε τις απόψεις του για τέτοιες μορφές οικογένειας.
Λόμπι ομοφυλοφίλων
* Κύριε Ματσάκη, πιστεύετε ότι υπάρχει λόμπι ομοφυλοφίλων στο Ευρωκοινοβούλιο;
* Σίγουρα! Υπάρχει σύνδεσμος ομοφυλοφίλων, λεσβιών κλπ., ένα πολύ ισχυρό γκρουπ στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ξέρω πόσα ακριβώς μέλη αριθμεί, μιλάμε όμως για ένα μεγάλο αριθμό. Πόσοι από αυτούς είναι ομοφυλόφιλοι και πόσοι απλά μέλη χωρίς να είναι οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι, αυτό δεν το γνωρίζω.
* Τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε εξ αρχής και στείλατε το email στον κ Cashman;
* Είχα διατυπώσει την αντίθεσή μου για μια συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο, που είχε στόχο να παρουσιάσει την οικογενειακή πλευρά της ομοφυλοφιλίας και να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι τα παιδιά μέσα σε μια οικογένεια ομοφυλοφίλων μεγαλώνουν όπως σε οποιαδήποτε άλλη οικογένεια. Ήμουν παρών όταν πριν 4-5 χρόνια έγινε μια προσπάθεια από το γκρουπ των ομοφυλοφίλων να περάσουν ένα νομοσχέδιο που να επιτρέπει την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια. Δεν πέρασε όμως. Σήμερα, λοιπόν, προσπαθούν να ξαναβάλουν αυτό το νομοσχέδιο στην ατζέντα. Μα αν θέλουν να το επαναφέρουν, να κάνουν μια δημοκρατική συζήτηση, και αν χρειαστεί να αποφασίσει ξανά το Ευρωκοινοβούλιο, καλώς. Μα να μην χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές που κατηγορούν τους άλλους ότι χρησιμοποιούν εναντίον τους! Όταν κάποιος έγραψε υπέρ της άποψής μου, έγινε και αυτός στόχος!
* Πιστεύετε ότι είναι κακό για ένα παιδί να μεγαλώσει με ομοφυλόφιλους γονείς;
* Δεν θεωρώ ότι είναι καλό για τα παιδιά να μεγαλώνουν σε τέτοιο περιβάλλον. Θεωρώ ότι ένα παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει μέσα σε ένα περιβάλλον φυσιολογικό. Και το περιβάλλον στο οποίο και οι δύο γονείς είναι του ιδίου φύλου, δεν βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.
* Είστε εναντίον των ομοφυλοφίλων;
* Δεν έχω τίποτα εναντίον των ομοφυλοφίλων, δεν είμαι ρατσιστής. Αντιτίθεμαι μόνο στην υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια. Δεν πρέπει να επιτραπεί αυτό.
* Θεωρείτε ότι πρέπει να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι;
* Όχι. Αλλά αν δύο ενήλικες αποφασίσουν να ζουν μαζί, εγώ δεν έχω πρόβλημα ουσιαστικό. Φτάνει να μην εμπλέξουν μωρά. Τα δικαιώματα των παιδιών υπερτερούν του δικαιώματος των ομοφυλοφίλων να ζουν μαζί. Δεν μιλώ βέβαια για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ήδη παιδιά προτού ο ένας εκ των δύο γονιών δημιουργήσει ομοφυλοφιλικό δεσμό - σ' αυτές τις περιπτώσεις βέβαια δεν λέω να τους παίρνουμε τα παιδιά. Μιλώ μόνο για άτομα ομοφυλόφιλα που αποφασίζουν να συνάψουν δεσμό ή να παντρευτούν και μετά κάνουν αίτηση για να πάρουν με υιοθεσία παιδιά.
Αλέκος Μοδινός"Μας έκανε ρεζίλι στην Ευρώπη"
Ο Αλέκος Μοδινός, υπεύθυνος του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλοφίλων Κύπρου, καταδικάζει τη στάση του κ. Ματσάκη. "Είναι δικαίωμά του να έχει τις απόψεις του, όχι όμως και να χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε στους ευρωβουλευτές χρησιμοποίησε τη λέξη "άσεμνος", και αυτό με ενόχλησε. Υπάρχουν πολλοί ευρωβουλευτές που καταδίκασαν τη στάση του. Μας έκανε ρεζίλι σε όλη την Ευρώπη!"Ο κ. Μοδινός είναι αυστηρός. "Το να κακοχαρακτηρίζει τις διαφορετικές οικογένειες, αυτό αποτελεί υποκρισία! Η κυπριακή παραδοσιακή οικογένεια έπαψε προ πολλού να υπάρχει. Σήμερα υπάρχουν, λόγου χάρη, γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, είτε διότι χώρισαν είτε διότι αποφάσισαν να γεννήσουν ένα παιδί χωρίς σύντροφο. Άρα, δεν μπορεί ο κ. Ματσάκης ό,τι διαφορετικό να το χαρακτηρίζει "μη φυσιολογικό"! Εξάλλου και η οικογένεια του κ. Ματσάκη είναι διαφορετική, δεν είναι συνηθισμένη κυπριακή οικογένεια, αφού δεν είναι παντρεμένος με τη σύντροφό του και έχουν παιδί και συγκατοικούν!".
Ο κ. Μοδινός υπογραμμίζει πως είναι υπέρ της υιοθέτησης παιδιών από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια, νοουμένου ότι οι υποψήφιοι γονείς είναι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν αγάπη και φροντίδα στο παιδί, να αφοσιωθούν και να το μεγαλώσουν σωστά. Τονίζει, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει πρώτα να γίνει κοινωνικά αποδεκτό. "Το πρώτο βήμα είναι η σωστή και πλήρης πληροφόρηση της κυπριακής κοινωνίας, η οποία υποφέρει από ξενοφοβία, ρατσισμό και ομοφυλοφιλο-φοβία, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. Η αναγνώριση, δηλαδή, της συμβίωσης και του γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών".
Ναι, είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά διαφωνώ με τις υιοθεσίες
Ο Σταύρος Μαραγκός είναι από τα άτομα που δεν φοβούνται να πουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Αυτό, βέβαια, τον έφερε σε ρήξη με την Πολιτεία, και μέχρι σήμερα βρίσκεται στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του. "Δουλεύω στη Στατιστική Υπηρεσία ως έκτακτος, και δεν με μονιμοποιούν διότι είμαι ομοφυλόφιλος!". Με τους συναδέλφους του, βέβαια, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Ούτε με γείτονες και φίλους. "Έχω και πολλούς φίλους παντρεμένους με παιδιά. Με ρωτούν και πράγματα εντελώς προσωπικά, μου ζητούν συμβουλές για τα παιδιά τους".
Για την οικογένειά του, όμως, δεν ήταν τόσο εύκολο. "Η οικογένειά μου κρύφτηκε πίσω από το ότι ήμουν στο εξωτερικό για να μη δεχτεί ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Αυτό το κάνουν πολλοί: λένε ότι μετά τις σπουδές το παιδί τους έμεινε στο εξωτερικό να δουλέψει διότι είναι πάρα πολύ καλός, ενώ η αλήθεια είναι πως δεν επέστρεψε στην Κύπρο διότι είναι ομοφυλόφιλος".
Μας ομολογεί πως στην Κύπρο καταπιέστηκε πολύ. "Δεν συγκατοίκησα ποτέ με σύντροφό μου, δεν τολμώ να κάνω ακραία πράγματα εκτός της πεπατημένης στην Κύπρο. Για έξι χρόνια, μάλιστα, από το 1992 που επέστρεψα μέχρι το 1998, αρνούμουν να έχω οποιαδήποτε σχέση, ώσπου να αλλάξει η νομοθεσία για τους ομοφυλόφιλους. Το είχα βάλει όρκο. Ήταν προσωπική άρνηση, διότι εγώ δεν συμβιβάζομαι".
Όσον αφορά το περιστατικό στο γραφείο του κ. Ματσάκη, ο Σταύρος Μαραγκός διαφωνεί. "Πρόκειται για παρενόχληση! Δικαίωμά του να έχει διαφορετική άποψη. Έχει καιρό που είναι στο στόχαστρο ο κ. Ματσάκης με διάφορες κακεντρεχείς φημολογίες που δεν πιστεύω ότι ευσταθούν... Δεν είναι σωστός τρόπος αυτός να πείσεις κάποιον".
Στην ερώτησή μας αν είναι υπέρ της υιοθέτησης παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ο κ. Μαραγκός είναι κάθετος: "Δεν είμαι υπέρ τού να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι. Αν χρειάζεσαι κάτι να ενδυναμώσει τη σχέση σου με τον άντρα σου, να πάρεις κόλλα! Δεν είναι το παιδί που θα παίξει το ρόλο της κόλλας για να επιτευχθεί η σύνδεση του ζευγαριού! Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει, μπορεί να υιοθετήσει παιδιά εξ αποστάσεως, να στείλει λεφτά κλπ. Δεν δέχομαι τη χρήση των παιδιών για το χρηστικό κέρδος κάποιου άλλου. Ούτε τη μιμητική και τη μόδα! Αν είναι να βοηθήσεις πραγματικά κάποιον που έχει ανάγκη, ναι, αλλά όχι γιατί έχεις εσύ ανάγκη από ένα παιδί. Είχα και φίλες μου που μου ζήτησαν σπέρμα και τους αρνήθηκα, θα έδινα μόνο σε άγνωστους που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, όχι σε φίλες μου που καβαλίκεψαν το καλάμι και θέλουν να κάνουν παιδί μόνες τους".
Δήλωση ομοφυλόφιλου"Θέλουν να με παντρέψουν"
Ο Νίκος θέλησε να μείνει ανώνυμος. Δεν έχουν όλοι το σθένος να έρθουν σε ρήξη με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Στα 35 τώρα, μας ομολογεί πως οι γονείς του προσπαθούσαν μέχρι πρόσφατα να τον φέρουν στον "ίσιο δρόμο", αναγκάζοντάς τον να παντρευτεί. "Πιστεύουν πως 'παρασύρθηκα' στην ομοφυλοφιλία όσο σπούδαζα στο εξωτερικό. Ο κόσμος στην Κύπρο, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως, πιστεύουν πως τέτοια 'ολισθήματα' είναι κακές επιρροές ξένων πολιτισμών...".
Για το αν κυκλοφορεί ελεύθερος με το δεσμό του στους κυπριακούς δρόμους, ούτε λόγος. Αναγκάζονται να κρύβονται. "Για τη ψευτοσυντηρητική κοινωνία μας η ομοφυλοφιλία δεν έχει ακόμη αποποινικοποιηθεί". Είναι εξάλλου τρομακτικό το ότι μέχρι σήμερα ένας ομοφυλόφιλος χαρακτηρίζεται "ανώμαλος", παραπέμποντας σε προηγούμενες δεκαετίες, τότε που η ομοφυλοφιλία θεωρείτο ψυχικό νόσημα.
"Οι στενοί μου φίλοι ξέρουν ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Οι συγγενείς μου, όμως, όχι - δεν θα το άντεχαν οι γονείς μου. Ούτε στη δουλειά μου το ξέρουν. Δουλεύω στο δημόσιο, βλέπετε...". Σκέφτηκε πολλές φορές να φύγει στο εξωτερικό. Δεν το παίρνει όμως απόφαση να αφήσει τα πάντα και να ξεκινήσει από το μηδέν... Νιώθει εγκλωβισμένος στην κοινωνική απόρριψη, ανίκανος να αντιδράσει. Οπόταν αρκείται στην αυτοκαταπίεσή του και στη φτιαχτή εικόνα που προβάλλει προς τα έξω. "Κάποιοι φίλοι μου ομοφυλόφιλοι δεν άντεξαν άλλο τον πόλεμο που αντιμετώπισαν όταν αποφάσισαν να συγκατοικήσουν. Έφυγαν στο εξωτερικό. Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, ζουν τώρα ελεύθερα τον έρωτά τους...". Θέλει, όμως, μεγάλη ψυχική δύναμη να ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου, δύναμη που δεν έχουν όλοι...