30.11.15

ΔΥΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΒΡΟΧΗ


Ούτε «γεια» δεν πρόλαβα να του πω. Στη βιασύνη του άφησε τα ρούχα στην καρέκλα. Ας του τα κρεμάσω. Το πουκάμισό του είναι ακόμα ζεστό. Μαλακό που είναι! Δε βάζει κολώνιες. Μυρίζει πολύ ωραία. Το δέρμα του. Ούτε το φερμουάρ του παντελονιού του δεν κατέβασε καλά καλά. Να, ένα δοντάκι κοντεύει να βγεί απ’ το απότομο τράβηγμα. Να το κατεβάσω.

Πρόδρομος Σαββίδης : Δυο σταγόνες βροχή (Οδυσσέας, 1985)



Ο Μηνάς Χατζησάββας (1948-30/11/2015) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εξέδωσε τρεις συλλογές διηγημάτων με τους τίτλους, «Το σπέρμα», «Η Χαμένη», «Δύο Σταγόνες Βροχή», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης. Έκτοτε συνεργάστηκε σε σενάρια με το ίδιο ψευδώνυμο και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο» της Φ. Σισκοπούλου.


29.11.15

KENNEY MENCHER


Kenney Mencher


28.11.15

ΜΠΙΛΙ ΜΠΟ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ "ΠΕΤΑΞΕ" ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Μπίλι Μπο: Το παιδί που «πέταξε» ψηλά στον ουρανό
Λίνα Γιάνναρου, kathimerini.gr, 28/11/2015
Ενα απόγευμα του 1986, μία ηλικιωμένη γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο ξεπροβάλλει από την πύλη αφίξεων του αεροδρομίου του Ελληνικού. Το κεφάλι της είναι καλυμμένο με μαντίλι, είναι λεπτή και το σώμα της σκυφτό. Με τη βοήθεια του άντρα που τη συνοδεύει, μπαίνουν σε ένα ταξί και εξαφανίζονται. Ουδείς από το αδηφάγο πλήθος των φωτογράφων που εκείνες τις ημέρες στρατοπεδεύουν στο Ελληνικό, αναμένοντας την επιστροφή του καταβεβλημένου από την ασθένεια Μπίλι Μπο από το Παρίσι, δεν αντιλαμβάνεται τη μεταμφίεση. Τους έχει ξεφύγει.
Τη σκηνή διηγείται στην «Κ» η Ελληνοϊταλίδα σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπούλου («Once in a Lifetime»), έτσι κινηματογραφικά. Αμέσως αντιλαμβάνεσαι τι «είδε» στην ιστορία. «Η ιδέα ενός φιλμ για τη ζωή του Μπίλι Μπο μού ήρθε όταν τυχαία παρακολούθησα ένα αφιέρωμα στην τηλεόραση. Με συγκίνησε η ιστορία ενός πανέμορφου παιδιού από μια λαϊκή γειτονιά του Πειραιά που αισθάνεται να ασφυκτιά στο περιβάλλον του, θέλει να εκφραστεί δημιουργικά και συναισθηματικά και καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή της ελληνικής μόδας. Είναι η ιστορία της σύγχρονης Σταχτοπούτας, χωρίς όμως ευτυχισμένο τέλος».
Ο Μπίλι Μπο «έφυγε» στα 33 του από έιτζ. «Νέος, όπως και πολλοί άλλοι ωραίοι και “καταραμένοι”, η Μονρόε, ο Κομπέιν, η Ουάινχαουζ, ο Ντιν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάτι κοινό. Κάποια στιγμή, μέσα στην πάρα πολύ μεγάλη διασημότητα και την τόση ομορφιά, έχασαν τον προσανατολισμό τους. Πολλές φορές η ομορφιά και η δόξα δημιουργούν εσωτερική απομόνωση, αδυναμία στο άτομο να συσχετιστεί με ό,τι κοινωνικά και συναισθηματικά το περιβάλλει, νιώθει ότι είναι άτρωτο. Αυτές οι ιστορίες είναι ξεχωριστές όταν συμβαίνουν είτε στη λογοτεχνία είτε στην ίδια τη ζωή».
Η ιστορία εκτυλίσσεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, μιας αντιφατικής δεκαετίας με την οποία λίγοι Ελληνες σκηνοθέτες έχουν ασχοληθεί. Ισως γιατί, παρά τα τριάντα χρόνια που μας χωρίζουν από αυτή, «μοιάζει» ακόμη πολύ κοντά, το πρίσμα είναι παραμορφωτικό. Η ιταλική ρίζα της Αλεξανδροπούλου τής χαρίζει πολύτιμη απόσταση. «Είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρεις να αιχμαλωτίσεις την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε. Ηταν η εποχή που η χούντα έχει τελειώσει, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται. Για πρώτη φορά μια συντηρητική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με τον πολιτικό γάμο, την κατάργηση της προίκας, την ισότητα των φύλων, τον σχηματισμό μιας διεκδικητικής μικροαστικής τάξης. Ταυτόχρονα υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μια αίσθηση ευμάρειας, μια νέα όψη του αμερικανικού ονείρου. Στη δε Ελλάδα, φτάνει με καθυστέρηση και η σεξουαλική απελευθέρωση που είχε ξεκινήσει στην Ευρώπη μετά τον Μάη του ’68».
Σε αυτό το φόντο, ο Μπίλι Μπο, ένας νέος, σπάει τις κλειστές αίθουσες των ατελιέ και σχεδιάζει ρούχα που μπορούν να φορέσουν όλες οι Ελληνίδες. «Η δημιουργική του διάθεση, όμως, κοντράρεται με έναν εσωτερικό κόσμο που έχει και μοναξιά και, στο τέλος της ζωής του, και φόβο». Χαρακτηριστική του δίπολου, η αποστροφή του σχεδιαστή μετά την επιστροφή του από την πολύμηνη νοσηλεία του στο Παρίσι. «Πού θες να μείνεις;» τον είχε ρωτήσει ο άνθρωπός του, Μάκης Τσέλιος. «Θέλω να βλέπω θάλασσα», είχε ψελλίσει εκείνος, «εγώ είμαι Πειραιωτάκι». «Ο φόβος του θανάτου τον είχε φέρει πίσω στα σημεία αναφοράς του, τα οποία κάποτε είχε απαρνηθεί», λέει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου, η οποία αντλεί τις πληροφορίες από τον ίδιο τον Μάκη Τσέλιο, αλλά και τις αδελφές του Βασίλη.
Ο Βασίλης Κουρκουμέλης, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Μπίλι Μπο, γεννήθηκε το 1954 στα Καμίνια, παιδί πολύτεκνης εργατικής οικογένειας. Δεν ήταν από τα παιδιά που παίζουν μπάλα στην αλάνα, ένιωθε άβολα στο περιβάλλον που μεγάλωνε. Στα 16 του, γνώρισε τον Τσέλιο, επίσης Πειραιώτη και δέκα χρόνια μεγαλύτερό του, στον οποίο εκμυστηρεύτηκε τις αγωνίες του.
Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια δυνατή και βαθιά συγκινητική σχέση. Για να βγάλει τα πρώτα του χρήματα, ο Μπίλι Μπο εργάστηκε σαν χορευτής σε μπουάτ της Πλάκας, ωστόσο σύντομα ανακάλυψε το πάθος του για τη μόδα και γράφτηκε στη Βακαλό και αργότερα στη σχολή Βελουδάκη. Με τον Μάκη μοιράζονται το ταλέντο και την όρεξη για δημιουργία. Το 1974, με ακονισμένο πια το χάρισμα του Βασίλη, αποφάσισαν να δανειστούν και να ξεκινήσουν την πρώτη τους δουλειά, μια μπουτίκ στην οδό Σόλωνος. Το όνομά της Μπίλι Μπο.
«Εψαχναν εναγωνίως όνομα και κάποια στιγμή άκουσαν το τραγούδι της Κατερίνα Βαλέντε “Billy Boy”. Αυτό ήταν. Το Μπίλι σημαίνει Βασίλης και το Μπόι έγινε Μπο, δηλαδή ωραίος, ένα κατά τη γνώμη μου πολύ επιτυχημένο όνομα», αναφέρει η κ. Αλεξανδροπούλου. «Λανσάρεται και χάρις στο πρόσωπο του Βασίλη και στην οργανωτικότητα του Μάκη πάει θαυμάσια, εκφράζοντας μια νέα τάξη πραγμάτων στη μόδα. Μέσα σε πολύ λίγο διάστημα, όλη η επώνυμη ανερχόμενη Αθήνα, από τη Βουγιουκλάκη και τη Λάσκαρη έως τη Μιμή Ντενίση και τα γνωστότερα μανεκέν, είναι στα πόδια του».
Η ξέφρενη πορεία του Μπίλι Μπο βρισκόταν μόλις στην αρχή της. Κάθε επίδειξή του γνώριζε τεράστια επιτυχία, έγινε ο αγαπημένος των περιοδικών και οι φωτογράφοι άρχισαν να τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα. Μαζί με τον Τσέλιο άνοιγαν συνεχώς και άλλα καταστήματα, γεγονός που γινόταν πάντα είδηση στις κοσμικές σελίδες. Είχε κερδίσει επίσης –άνετα– τον διαγωνισμό του περιοδικού «Γυναίκα» για τον καλύτερο σχεδιαστή, με έπαθλο το αστρονομικό τότε ποσό των 300.000 δραχμών. Η μεγαλύτερη καταξίωση όμως ήρθε το 1981, όταν ο Μπίλι Μπο επελέγη ανάμεσα στους συναδέλφους του να σχεδιάσει τις νέες στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. «Ηταν πια μέσα στα ελληνικά σπίτια, το πρόσωπο της ομορφιάς και της επιτυχίας που έκανε τον καθένα να ονειρεύεται. Αθόρυβα επίσης, συμφιλίωνε τις συντηρητικές, παραδοσιακές ελληνικές οικογένειες με την ομοφυλοφιλία. Οι μαμάδες έλεγαν “γιατί να είναι τοιούτος, βρε παιδί μου”, αλλά στην πραγματικότητα τον θαύμαζαν».
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Μπίλι Μπο ήταν ένα ποπ άιντολ στα πρότυπα του Ουόρχολ στις ΗΠΑ, το ποπ άιντολ της Ελλάδας. Ομως σύντομα η χρυσή εικόνα θα θρυμματιζόταν σε χίλια κομμάτια.
«Εκείνη την εποχή, προετοίμαζαν το άνοιγμα καταστήματος στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Ηταν φυσικά οι πρώτοι Ελληνες που είχαν διανοηθεί να ανοίξουν εκεί μαγαζί», λέει η σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπούλου.
«Ο Ουόρχολ μάλιστα θα μεσολαβούσε για συνέντευξη του Βασίλη στο Interview. Τότε, αν έμπαινες στο Interview, ήσουν ήδη σημαντικός, σε είχε αποδεχθεί ένα ολόκληρο σύστημα». Ετοιμαζόταν πυρετωδώς, μέχρι που ο Βασίλης άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Εκανε ένα σωρό εξετάσεις, με τον Τσέλιο πάντα στο πλευρό του. Μέσα σε όλες, αποφασίζουν να κάνουν και μια καινούργια, που όμως ήταν γνωστή στο γκέι κύκλωμα.
Από τότε ξεκινάει ο Γολγοθάς, αλλά ένας Γολγοθάς κατηφορικός. Τότε, στην Ελλάδα, ακόμη και το να πεις ότι ήσουν φορέας HIV ήταν σαν να έχεις υπογράψει τη θανατική σου καταδίκη. Ο κόσμος δεν ήξερε, φοβούνταν μέχρι και την απλή χειραψία. Παρά τις προσπάθειες να μη γίνει γνωστό, το γεγονός ότι ο σχεδιαστής δεν παρέστη στα εγκαίνια του καταστήματος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε τις υποψίες στην Ελλάδα πως έχει νοσήσει. Φίλοι και γνωστοί άρχισαν να φοβούνται ότι έχουν κολλήσει επειδή τον χαιρέτησαν, μοντέλα ότι κινδυνεύουν επειδή τις είχε τσιμπήσει με την καρφίτσα.
«Αρχίζει να απομονώνεται. Οι ίδιοι που τον είχαν τοποθετήσει στο βάθρο, αρχίζουν να τον αποκαθηλώνουν. Ο Βασίλης δοκιμάζει συνεχώς νέα φάρμακα στο Παρίσι, αλλά πάντα παρουσιάζεται κάποια επιπλοκή. Πολύ γρήγορα, ένας εκθαμβωτικός νέος έχει μετατραπεί σε σκελετό. Είναι φοβερό, ειδικά γι’ αυτόν. Ηταν το σύμβολο της ομορφιάς και είναι το πρώτο που χάνεται. Ταυτόχρονα γίνεται βορά στον Τύπο. Δημοσιογράφοι στήνονται έξω από το πατρικό του και ρωτούν τη μητέρα του πώς αισθάνεται για το παιδί της που πέθανε, χωρίς ακόμη να έχει πεθάνει».
Εν τέλει, επιστρέφουν με τον Τσέλιο από το Παρίσι και βρίσκουν ένα σπίτι στο Καβούρι («να βλέπω θάλασσα») όπου περνάει το τελευταίο του διάστημα. Αφήνει την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου του 1987. Στην κηδεία του κατεβαίνει όλη η Ελλάδα. Μοιάζει με δικαίωση.
«Αυτός ο άνθρωπος, με αυτή την απίστευτα συγκινητική ζωή, γίνεται μια αφορμή να διηγηθώ μια ιστορία», λέει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου. «Για τη μοίρα των ανθρώπων που ακουμπάνε τον ουρανό και ή θα καούν μόνοι τους ή θα τους κάψουν. Είναι αδηφάγος η ανθρώπινη φύση, δεν αντέχει τη μεγάλη ομορφιά, τη μεγάλη επιτυχία».
​​Η παραγωγή της ταινίας θα γίνει από την Blonde Audiovisual Productions και τη Libellula Productions. Το πρότζεκτ σήμερα βρίσκεται στο απαιτητικό, ίσως στο κρισιμότερο στάδιο, αυτό του κάστινγκ.

27.11.15

SLAVA MOGUTIN (ΞΑΝΑ)


Slava Mogutin (Ρωσία)

26.11.15

ΚΥΠΡΟΣ. "ΝΑΙ" ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ


Η Βουλή τάχθηκε τελικά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης
philenews.com, 26/11/2015, 18:47
Με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και τρεις αποχές εγκρίθηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την θέσπιση «πολιτικής Συμβίωσης».
Το νομοσχέδιο περιέχει πρόνοιες που επιτρέπουν την αναγνωρισμένη πλέον και δια νόμου συμβίωση ομοφυλόφιλων ζευγαριών αλλά και ετερόφυλων ζευγαριών που δεν επιθυμούν να συνάψουν θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.
Κατά τις τοποθετήσεις τους, σχεδόν όλοι οι βουλευτές που πήραν τον λόγο υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ήταν «πολύ καλύτερο» κατά την έκφραση που οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν.
Ωστόσο, η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί, όπως οι πλείστοι ανέφεραν μια «υπαρκτή κοινωνική ανάγκη».
Οι διαφωνούντες βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα κόμματα πλην της ΕΔΕΚ, εξέφρασαν την άποψη ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί ένα τρίτο είδος γάμου και υποστήριξαν ότι η πρόνοια που περιλήφθηκε σε αυτό και απαγορεύει τις υιοθεσίες δεν «πείθει» για την «αποτελεσματικότητα» της.


ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ


Τώρα δεν έμενε παρά να αποφανθεί και η αδελφή μου, και δεν έφθανε η αγωνία μου για την κρίση της, είχα κι άλλη: Τι θα έλεγα για τον Παύλο, που δεν τον ξέρανε καθόλου, και μεις προχτές τον γνωρίσαμε, λύσσαξε ο Νίκος να τον προσκαλέσει κάτω στο χωριό, κι εγώ τώρα θα 'πρεπε να κάνω σα να είμαστε παλιοί γνώριμοι με τον Παύλο, γιατί πώς θα δικαιολογιόταν το ταξίδι του με το αυτοκίνητο του γαμπρού μου, πράγμα που, αν μη τι άλλο, θα προϋπόθετε κάποια οικειότητα. Σκατά. Φαίνεται όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο δυο μέρες. Δεν προλαβαίνεις να έχεις κοινές εμπειρίες, πολλές τουλάχιστον. Τι να τους πω; Ότι τον είδα τυχαία στη Δεριγνύ, του είπα "γνωριζόμαστε;" και μου είπε "μάλλον όχι" του είπα "να γνωριστούμε" και μου είπε " πάμε σπίτι σου γιατί εγώ μένω μ' άλλον" και του είπα "κι εγώ μένω μ' άλλον, αλλά αυτός είναι καλός, θα τον γνωρίσεις, λείπει τώρα" κι αφού κάναμε έρωτα μόνο οι δυο μας, εξ ου και λύσσαξε ο Νίκος κι ήθελε να τον γνωρίσει το συντομότερο μια και θα 'φευγε το άλλο πρωί στο χωριό του, αναγκάστηκα να τον πάω τρεις η ώρα τη νύχτα στο μπουρδελέ ξενοδοχείο όπου δούλευε ο Παύλος, για να γνωρίσουμε και τη Λίζα, μια πουτάνα κολωνακιώτισσα, φουλ ερωτευμένη μαζί του, που στην πρόσκληση του Νίκου να 'ρθει ο Παύλος στο Δροσουλίτσι αυτή κατέβασε μια μουράκλα ίσαμε κει κάτω και για να τα μπαλώσουμε πληρώσαμε μια μπουκάλα ουίσκι να ζαλιστεί και να αποχωρήσει αφήνοντας μας τον Παύλο εμβρόντητο για την ψυχική ευγένεια και των δυο μας, εμένα και του Νίκου, που, ακόμα δεν τον γνωρίσαμε, τον προσκαλέσαμε να περάσει Κυριακοδεύτερο σε μια φοβερή αριστοκρατική λουτρόπολη σαν το Δροσουλίτσι. Πώς να πω στην αδελφή μου και το γαμπρό μου πως αυτές οι εμπειρίες φτάνουν και περισσεύουν για να πάρω τον Παύλο μαζί μας; Κι αν ακόμα τους το έλεγα, θα 'πρεπε να τους εξηγώ μήνες, χωρίς και πάλι να 'ναι σίγουρο ότι θα καταλάβαιναν. Ευτυχώς. Τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο ομαλά απ' ότι το περίμενα. Ο Παύλος, που είναι από τη Μυτιλήνη απέναντι από τα Μικρασιατικά παράλια κι έχοντας μια ιωνική ευαισθησία που καθρεφτίζεται στο γλυκό του πρόσωπο, τον άλλο τον καθηλώνει από την πρώτη στιγμή, εμπνέοντας του εμπιστοσύνη, αρκετή τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες που τον γνωρίζει. Κι έτσι οι συστάσεις περιορίστηκαν σ' αυτά: "Ο Παύλος, φοιτητής στην Εμπορική, φίλος μου". Πάει κι αυτό.

Πρόδρομος Σαββίδης: Το σπέρμα (Κέδρος, 1981)

Αναδημοσίευση από: http://umhomemgrego.blogspot.gr/2005/06/14.html

****


Mε το “ψευδώνυμο” Πρόδρομος Σαββίδης υπέγραψε ο Μηνάς Χατζησάββας τα τρία βιβλία που έγραψε κατά την «περίοδο του Εθνικού», όπως ο ίδιος είπε στην Εύη Κυριακοπούλου, στην εκπομπή της "Η ζωή είναι αλλού" (ET 1, 15 Δεκ. 2007):

«Πρόδρομος Σαββίδης είναι ο πατέρας μου... Σαββίδης ήταν το όνομά του πριν το αλλάξει σε Χατζησάββας... Πήρα, λοιπόν, το όνομά του, και έγραφα στην περίοδο του Εθνικού, γιατί τότε νόμιζα ότι δεν κάνω τίποτα, ότι περνάει ο καιρός μου και αισθανόμουν τέλμα... μετά κατάλαβα ότι μέσω αυτών των πολλών μικρών ρόλων που πήρα εκεί, το Εθνικό υπήρξε για μένα μεγάλο σχολείο - εγώ δηλαδή το είδα έτσι... Κάθησα και έγραψα και βγήκαν αυτά τα τρία βιβλιαράκια με διηγήματα. Αυτό ήταν... μου πέρασε. Δυστυχώς αυτό τελείωσε... δεν γίνεται... είναι οι μεγαλύτεροι ρόλοι, και όσο περνούν τα χρόνια χρειάζεται να δίνεις περισσότερο χρόνο για την εκμάθησή τους... οπότε, αναγκαστικά, δεν μπορούσα να έχω και αυτή την δραστηριότητα»

Απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα αυτής της εκπομπής, όπου ο Μηνάς Χατζησάββας, ανεπιτήδευτος όπως πάντα, σε μία χαλαρή και ουσιαστική συνομιλία με την Έφη Κυριακοπούλου, ήταν ιδιαιτέρως προσωπικός, εξομολογητικός και άμεσος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ (http://k-m-autobiographies.blogspot.com/2007/12/38.html)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 26/11/2015


Την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του δίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Μηνάς Χατζησάββας.
Ηλίας Μαραβέγιας (espressonews.gr, 26/11/2016)
Ο δημοφιλής ηθοποιός, που συμπλήρωσε φέτος μισό αιώνα καλλιτεχνικής πορείας με μεγάλες επιτυχίες-σταθμούς στο θέατρο και στην τηλεόραση, υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε κωματώδη κατάσταση. Οπως έγραψε στη σελίδα του στο facebook ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης, όταν συνέβη το κακό, ο Μηνάς βρισκόταν στο σπίτι του με τον καλό του φίλο και συνάδελφο Κώστα Φαλελάκη.
Οι δυο τους είχαν μια συζήτηση και κάποια στιγμή που ο Κώστας μετακινήθηκε για λίγο σε διπλανό δωμάτιο δεν έπαιρνε απάντηση σε ερώτηση που έκανε στον Μηνά. Πηγαίνοντας να δει τι είχε συμβεί, τον βρήκε σε κακή κατάσταση και ειδοποίησε αμέσως το ασθενοφόρο. Στον δρόμο ο ηθοποιός έπαθε και δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ακολούθησε ακόμη ένα αφότου έφτασε στο νοσοκομείο.
Ιατρικό ιστορικό
Λόγω του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού του, καθώς αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, ο Μηνάς Χατζησάββας νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο πλευρό του έχουν σπεύσει συγγενείς και αγαπημένοι φίλοι του από τον καλλιτεχνικό χώρο, οι οποίοι προσεύχονται να βγει νικητής απ' αυτή τη μάχη. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ζαχαρίας Ρόχας, με τον οποίο ο 67χρονος ηθοποιός είχε συναντηθεί στην πρεμιέρα του Θεάτρου ΠΚ. Οι γιατροί, ωστόσο, δεν επιτρέπουν επισκέψεις στον θάλαμο της Εντατικής, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του.
Μια μέρα προτού πάθει το εγκεφαλικό, ο Μηνάς Χατζησάββας είχε εμφανιστεί ευδιάθετος στο Θέατρο ΠΚ, όπου παρακολούθησε την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης του Παύλου Κουρτίδη «Σπίτι από γέφυρες». Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 10 ώρες πριν το περιστατικό πήγε κανονικά στην πρόβα του για το έργο «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Badminton από τις 21 Ιανουαρίου. Επειδή, μάλιστα, είχε προγραμματίσει τη συγκεκριμένη πρόβα το πρωινό της Δευτέρας, δεν κατάφερε να παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος», που γινόταν την ίδια ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Στην εν λόγω ταινία ο Μηνάς Χατζησάββας υποδύεται έναν ακροδεξιό, ο οποίος μισεί τους πρόσφυγες, δίνοντας -όπως λένε οι λίγοι που έχουν δει την ταινία μέχρι στιγμής- ακόμη ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

ΚΥΠΡΟΣ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Οι πρόνοιες για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Κύπρο
Ανάλυση της «Κ» για τα του νομοσχεδίου που έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας
Του Ιάκωβου Ιακώβου  (kathimerini.com.cy, 26/11/2015)
Το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο βρισκόταν για πολλά χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων, χωρίς ωστόσο να είχε προχωρήσει λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν από γνωστούς κύκλους.
Βάση της σημερινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία του νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ δύο προσώπων, ετερόφυλων ή ομόφυλων, κάτι που σύμφωνα και με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, έρχεται να καλύψει ένα κενό σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και στις ανάγκες της εποχής μας.
Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο κ. Χάσικος, είναι η ρύθμιση εκ μέρους της πολιτείας, των υπαρκτών κοινωνικών και άλλων συνεπειών που επιφέρουν άλλης μορφής συμβιωτικές σχέσεις, οι οποίες συνθέτουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και την εντεινόμενη διαφορετικότητά της.
Το νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί, θα επιτρέπει τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ δύο προσώπων, ενώ επίσης θα ρυθμίζει τους όρους και τα έννομα αποτελέσματα της συμβίωσής τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη της. Συγκεκριμέναμ το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις και καθορίζουν τη διαδικασία σύναψης του Συμφώνου, προβλέπει την έκδοση Πιστοποιητικού Συμφώνου και δημιουργεί Ειδικό Μητρώο για την καταχώρησή τους.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις αναφορικά με τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην ιδιότητα των παιδιών, ενώ ρυθμίζει την ίδια ώρα, ζητήματα διατροφής, τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων, τις διαδικασίες λύσης του Συμφώνου, καθώς επίσης και τις περιπτώσεις των άκυρων, ακυρώσιμων και ανυπόστατων Συμφώνων.
Καμία πρόνοια για υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αλλά και βάσει των πρώτων πληροφοριών περί του νομοσχεδίου που είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε διατάξεις που να ρυθμίζουν την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που πιθανώς να προχωρήσουν σε σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης. Αυτό που αφήνεται ωστόσο να εννοηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι δεδομένου και του τι συμβαίνει στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί, στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, να εγκρίνει νομοθεσία για την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, δεδομένης και της υποχρεωτικής μορφής των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην «Κ» εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με σχετική άνεση από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού μέχρι στιγμής και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κανένα κόμμα δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της υιοθέτησης του Συμφώνου Συμβίωσης.
Έκπληξη ωστόσο δεν θα πρέπει να προκαλέσουν τυχόν διαφοροποιήσεις αριθμού βουλευτών (ακόμη και από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού) από τις επίσημες θέσεις των κομμάτων τους, δεδομένων και των θέσεων που αυτοί είχαν εκφράσει και στο παρελθόν.
Η αντίδραση της Εκκλησίας
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση φαίνεται να αναμένει χωρίς έκπληξη την αντίδραση της Εκκλησίας, η οποία ως γνωστό έχει ταχθεί ενάντια στην υιοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης.
Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, πέραν του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, «οι θέσεις της εκκλησίας είναι απολύτως σεβαστές, ωστόσο ο καθένας θα πρέπει να βλέπει τη δουλειά του. Με αυτό σαν άξονα η πολιτεία προχώρησε στην έγκριση του νομοσχεδίου».


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΙ ΕΛΠΙΔΕΣ - 17

Αρνητικά σχόλια για το Σύμφωνο μεταξύ ομοφυλοφίλων 
Εύα Καραμανώλη (kathimerini.gr, 25/11/2015)
Αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την υιοθεσία στην Ελλάδα σχεδιάζει η κυβέρνηση. 
Εν τω μεταξύ, εντός του επόμενου δεκαημέρου, και παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σε συνέντευξη (Πρακτορείο 104,9 FM) ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Παπαϊωάννου προανήγγειλε ότι στις αρχές του έτους θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα αφορά στην αλλαγή της νομοθεσίας για την υιοθεσία. «Το σύστημα υιοθεσίας στη χώρα μας είναι ακραία προβληματικό. Ολοι γνωρίζουμε ετερόφυλα ζευγάρια που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, αλλά είναι δραματικές οι συνθήκες», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές δεκάδες παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια».
Το Σύμφωνο Συμβίωσης αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 3.000 και πλέον σχόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα αρνητικά ως προς το σκέλος που αφορά την επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στην κατάθεσή του. «Η πολιτεία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές οικογενειακής ζωής πλην αυτής που γνωρίζουμε με τον γάμο. Αυτό υπάρχει ως θέση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ίδιος προχώρησε και ένα βήμα ακόμα, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικά το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα με ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό, είτε κάποιους τους σοκάρει είτε όχι, είναι μια πραγματικότητα», είπε και κατέληξε: «Θεωρώ ότι πάντα οι νόμοι πρέπει να προσπαθούν να ρυθμίζουν την υπάρχουσα πραγματικότητα και όχι απλώς να κρυβόμαστε πίσω από μια φαντασιακή πραγματικότητα».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2016 - 3


Nashville Grizzlies Rugby
20016 Calendar

25.11.15

Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ


Prime Minister of Canada Justin Trudeau emerged from a historic first ministers meeting Monday to say  that “Canada is going to be there for Syrian refugees” who are desperately seeking safety, noting the discussion around the table with the premiers was on the “safe and efficient arrival” of refugees, and building toward successful resettlement and participation in Canadian society.
“The security of Canadians remains at the very core of our planning to accept 25,000 Syrian refugees. Robust security planning continues to be an extremely high priority,”
[…] Security concerns over extremists potentially slipping in to Canada mean the Liberal government will likely exclude unaccompanied males from its planned resettlement of thousands of refugees. But gay men will be among the Syrian refugees the government is willing to bring in under a plan that will otherwise welcome primarily women, children and families.
The government is aware that gays could be persecuted, and therefore plans to include them in the selection process aimed at rescuing some of the region’s most vulnerable refugees. […]   (ottawacitizen.com, 24/11/2015)

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ομοφυλόφιλων προσφύγων από τους «άντρακλες» πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.
Στην Ολλανδία έχει γίνει μεγάλο θέμα διότι έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον 10 περιπτώσεις παρενόχλησης και εκφοβισμού ομοφυλόφιλων ανδρών στις εγκαταστάσεις που οι Ολλανδοί φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.
Ομοφυλόφιλοι πρόσφυγες σε δηλώσεις τους στην ολλανδική τηλεόραση είπαν ότι φοβούνται για τις ζωές τους και ότι θα δολοφονηθούν από άλλους πρόσφυγες, που ήδη τους απειλούν.
Στη φωτογραφία της Washington Post που δημοσιεύουμε (άλλο περιστατικό αυτό) βλέπετε τέσσερις ομοφυλόφιλους πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από το προσφυγικό στρατόπεδο στη Δρέσδη, της Γερμανίας, και στεγάστηκαν σε διαμέρισμα διότι τους κακοποιούσαν οι άλλοι πρόσφυγες. (tribune.gr, 28/10/2015)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 25/11/2015


Νέοι μπελάδες περιμένουν τον Τσάρλι Σιν μετά το βίντεο που υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα Radar Online και στο οποίο εμφανίζεται αρχικά να κάνει χρήση κρακ και ηρωίνης και στη συνέχεια στοματικό έρωτα σε έναν άλλο άντρα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το βίντεο έχει καταγραφεί σε ένα ξενοδοχείο του Λας Βέγκας το 2011, τη χρονιά, δηλαδή, στην οποία ο Σιν διαγνώστηκε με τον ιό HIV. Παραμένει, πάντως, άγνωστο αν εκείνη τη χρονική στιγμή ο Σιν είχε κολλήσει τον ιό.
Το βίντεο φέρεται να περιλαμβάνεται στο υλικό της μήνυσης που έχει υποβάλλει ο άνδρας παρτενέρ του Σιν ζητώντας αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων καθώς κατηγορεί τον ηθοποιό οτι τον κόλλησε έρπη.
Στα 30 δευτερόλεπτα του βίντεο ο Σιν φέρεται να εμφανίζεται με τον άλλο άνδρα, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, να κάνουν μασάζ ο ένας στον άλλον και να παίζουν, καταλήγοντας να κάνουν σεξ.
Κατά πληροφορίες ο Σιν γνώριζε για την ύπαρξη του βίντεο και έχει καταβάλει εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκτήσει όλες τις διαθέσιμες κασέτες ωστόσο η ιστοσελίδα κατάφερε να αποκτήσει ένα τμήμα του επίμαχου βίντεο.
«Ο Τσάρλι έβαλε την ομάδα του να αγοράσει το βίντεο και να το θέσει εκτός κυκλοφορίας, αλλά και να τακτοποιήσει τη μήνυση εναντίον του, διότι πίστευε ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τη ζωή του, αν διέρρεε κάτι από αυτά» δηλώνει πηγή στο Radar Online. (
protothema.gr, 24/11/2015)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2016 - 2


Calendario 2016 Madrid Titanes


24.11.15

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Ίσα δικαιώματα στο γάμο των gay; Η παροικία απαντά
Αμετακίνητη στις θέσεις της η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία- Ισότητα ζητά το 72% του πληθυσμού της χώρας
neoskosmos.com, 6/2015
Αρχή φόρμας
Kau;Κα
Καθώς η Ιρλανδία έγινε η 19η χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αφήσε την Αυστραλία ως τη μόνη προηγμένη αγγλόφωνη χώρα, χωρίς νομοθεσία πάνω στο ζήτημα.
Με ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα, η Ιρλανδία κατέρριψε το μύθο που θέλει όλες τις αποφάσεις της να φιλτράρονται από την Καθολική Εκκλησία.
Η απόφαση της Ιρλανδίας, όπως ήταν φυσικό, είχε έντονο αντίκτυπο και στην Αυστραλία, με τους πολίτες να πιέζουν για τη διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Αυστραλοί τάσσονται υπέρ ίσων δικαιωμάτων στο γάμο.
Ο «Νέος Κόσμος» μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ηγέτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία, ο οποίος προτού ληφθεί οποιδήποτε απόφαση, θεωρεί απαραίτητη «την πλήρη κατανόηση της σημασίας του όρου 'γάμος'- όχι μόνο από θρησκευτική σκοπιά αλλά και σε σχέση με τις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις που αυτός ορίζει ή επηρεάζει».
«Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικά, όχι μόνο στην Αυστραλία, δεν μπορεί παρά να παραμείνει αδιαχώριστη από τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής. Η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας με τα ιερά δεσμά του γάμου, συμβολίζει την ένωση του Χριστού με την Εκκλησία Του», ο Αρχιεπίσκοπος είπε στο «Νέο Κόσμο».
«Μέλημά μας δεν είναι να επιβάλουμε τη Χριστιανική ηθική μας ακόμη και σε όποιον δεν τη συμμερίζεται χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία ως 'μέσο'. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν έντιμο, καθώς σεβόμαστε απόλυτα την ελεύθερη βούληση του καθενός».
«Αυτό που μας απασχολεί, είναι αυτός καθαυτός ο θεσμός του γάμου, που κουβαλά η χριστιανική παράδοση για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το 'μυστήριο' του γάμου, το οποίο θέλουμε να παραμείνει ως έχει και να μην υπάρξει οποιαδήποτε σύγχυση ανάμεσα σε αυτό και τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη νομιμοποίηση της ένωσης ατόμων ιδίου φύλου».
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας των γκέι στην Αυστραλία, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο «Νέο Κόσμο» είπε:
«Υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία στην Αυστραλία, ο οποίος οφείλει να παραμείνει ως έχει σε όλα τα επίπεδα».
«Η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να εκφέρει και να παραμένει πιστή στις γνώμες της όπως και εμείς άλλωστε. Παρ' όλα αυτά, διευκρινίζουμε πως οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία αφορούν αποκλειστικά την νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου και δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως αντίκτυπο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε φυσικά και στον τρόπο τέλεσης των μυστηρίων σε οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία».
Έκπληξη προκαλεί, βέβαια, το γεγονός πως τα περισσότερα μέλη της Ελληνικής γκέι κοινότητας που πλησιάσαμε, ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έχουν δεχτεί επιθέσεις, τόσο σε επίπεδο λεκτικής όσο και σωματικής βίας, ενώ ανέφεραν πως έχουν δεχθεί απειλές και προσβολές οι γονείς και άλλα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
«Το δίκτυο υποστήριξης της Ελληνικής γκέι κοινότητας στην Αυστραλία, λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια αλλά σε πολύ διακριτικό επίπεδο. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να κερδίσουμε την υποστήριξη της ευρύτερης ελληνικής κοινότητας εδώ, αλλά οι προσπάθειές μας πέφτουν στο κενό» λέει ο ιδρυτής της ομάδας, εξηγώντας πως διατηρεί τη ανωνυμία του, ύστερα από παράκληση της μητέρας του.
«Το ξέρει. Πάντα το ήξερε. Δεν το δέχεται. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνορθόδοξης κοινότητας και κάτι τέτοιο θα τις στοίχιζε αφάνταστα».
«Έχω δυο υπέροχα παιδιά που με στηρίζουν. Τα μεγάλωσα με αξιοπρέπεια και αυτό μου δίνει απίστευτη χαρά» συμπληρώνει, διευκρινίζοντας πως εκείνοι που δυσκολεύονται να δεχτούν το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Αυστραλία είναι οι κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικία Έλληνες.
«Πολλοί Έλληνες μετανάστες, όπως η μητέρα μου, παρ' ότι όταν έφτασαν στην Αυστραλία αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δέχτηκαν ρατσισμό, έχουν ξεχάσει. Αντιδρούν λες και η χώρα τους ανήκει και κουβαλάνε το ίδιο απαίδευτο σκεπτικό που έφεραν οι πρόγονοί τους» συμπληρώνει.
«Ακόμη και μεταξύ ετερόφυλων, πόσοι άντρες και γυναίκες δεν έχουν βιώσει την απόρριψη της οικογένειάς τους επειδή ερωτεύτηκαν μη Έλληνα»;
«Είναι καιρός να αντιμετωπιστούν τα θέματα εθνικού και σεξουαλικού τύπου ρατσισμού γενικότερα. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο», καταλήγει.
«Μπορώ να πω πως τα πράγματα για έναν Έλληνα που είναι ομοφυλόφιλος στην Αυστραλία είναι πολύ πιο δύσκολα από ό, τι στην Ελλάδα», λέει ο Πωλ Λασκαρτζής, κτηματομεσίτης.
«Δεν έχω πρόβλημα να αναφέρω το όνομά μου μόνο και μόνο γιατί οι γονείς μου δεν ζουν πια και δεν θα τους πληγώσει κανείς εκεί που είναι».
«Σε μικρότερη ηλικία, μεγαλώνοντας στη Μελβούρνη δεχόμουν συνεχείς επιθέσεις όχι στο ελληνικό σχολείο αλλά κυρίως από άλλους Έλληνες εδώ, μεγαλύτερης ηλικίας», συνεχίζει.
«Ο πατέρας μου, δεν μπόρεσε να το αντέξει. Τον χαρακτήριζαν 'ανεπαρκή' και 'πατέρα του πούστη' πριν ακόμη καν καταλάβω τι μου συνέβαινε ή έχω οποιαδήποτε εκδήλωση της σεξουαλικότητάς μου. Ήμουν μικρό παιδί».
«Το τραγικό ήταν πως όταν η μητέρα μου έμεινε μόνη, τα σχόλια ότι έφταιγε εκείνη, ότι ήταν κακή μάνα και σύζυγος, αυξήθηκαν. Πιστεύω αυτό τη σκότωσε», λέει εξομολογούμενος πως αφιέρωσε τη ζωή της στην ανατροφή και τη μόρφωσή του, αποφασίζοντας να κόψει κάθε επαφή με το περιβάλλον της για να τον προστατεύσει.
Ένας από τους πρώτους Ελληνοαυστραλούς πολιτικούς που εξέφεραν ανοιχτά την άποψή τους επί του θέματος είναι ο γερουσιαστής, Νικ Ξενοφών.
«Για μένα αποτελεί ψήφο συνείδησης και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», δηλώνει στο «Νέο Κόσμο».
«Θεωρώ πως το δικαίωμα να υποστηρίζει ένα άτομο τα θρησκευτικά του πιστεύω, είναι ζωτικής σημασίας στα πλαίσια μίας ελεύθερης κοινωνίας. Πέρα όμως από τη θρησκεία και τα πιστεύω της, πιστεύω και στο νόμο», είπε, τονίζοντας πως όλοι οι νόμοι είναι απαραίτητο να έχουν την ίδια ισχύ για κάθε μέλος της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον γερουσιαστή, μία βουλευτική ψήφος συνείδησης θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε αντίθεση με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο μπορεί να πάρει έως και δύο χρόνια για να διεξαχθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο, εφόσον δεν τίθεται ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της χώρας προκειμένου να τροποποιηθεί η εν λόγω ρύθμιση στο πιστοποιητικό γάμου.
«Αν αποτύχει η ψήφος συνείδησης, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να πιέσουμε για δημοψήφισμα. Πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τεράστιο αριθμό ανθρώπων».


ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 24/11/2015


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2016 - 1


Le Calendrier des Pompiers 2016


23.11.15

ΡΟΖ ΞΕΠΛΥΜΑ (;)

Το ροζ ξέπλυμα του Πάνου Λάμπρου
Τι δουλειά έχει ο Ρωμανός με το σύμφωνο συμβίωσης;
του gay super hero (athensvoice.gr, 23/11/2015)
Ως... υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων επιχειρεί να εμφανίσει πλέον ο ΣυΡιζΑ τον Πάνο Λάμπρου στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκστρατείας υπεράσπισης του στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας από τις καταγγελίες που έχουν προκύψει σε βάρος του. Όπως είναι γνωστό ο κ. Λάμπρου παραμένει ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ότι επισκεπτόταν έγκλειστους τρομοκράτες στις φυλακές και παζάρευε μαζί τους το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.
Η επιχείρηση ροζ ξεπλύματος πήρε σάρκα και οστά την περασμένη Τετάρτη όταν το «τμήμα δικαιωμάτων» του ΣυΡιζΑ διοργάνωσε ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο και θέμα το σύμφωνο συμβίωσης και τα ΛΟΑΔ δικαιώματα. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών», ο κ. Λάμπρου όχι μόνο ισχυρίστηκε πως είχε κάποιον (αδιευκρίνιστο) ρόλο στην υπόθεση των πολιτικών γάμων ομόφυλων ζευγαριών που έγιναν στην Τήλο το καλοκαίρι του 2008, αλλά έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει τους αγώνες για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων με τα όσα του προσάπτονται περί «τρομοκρατικής δράσης».
Για όσους θυμούνται βέβαια όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο, η πραγματικότητα είναι ότι οι καλές υπηρεσίες που λέει ότι πρόσφερε ο κ. Λάμπρου μάλλον δεν έπιασαν τόπο, αφού ούτε ένας δήμαρχος εκλεγμένος με τον ΣυΡιζΑ δεν είχε δεχτεί τότε να τελέσει γάμους ομοφύλων. Τελικά ο κλήρος έπεσε στον μακαρίτη πλέον και εκλεγμένο τότε με το ΠαΣοΚ δήμαρχο της ακριτικής Τήλου Τάσο Αλιφέρη. Αυτά ως προς την αποκατάσταση της πραγματικότητας.
Τα όσα συμβαίνουν πάντως είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά των προθέσεων του κυβερνώντος κόμματος που εργαλειοποιεί τα ΛΟΑΔ δικαιώματα ώστε να τα χρησιμοποιεί όποτε τα χρειάζεται ως «τσόντα» στα πλαίσια της προώθησης μιας δήθεν «δικαιωματικής», αλλά στην πραγματικότητα ξεκάθαρα ιδεολογικής, ατζέντας. Η οποία όμως ούτε αφορά, ούτε βρίσκει απαραίτητα σύμφωνους όλους τους ομοφυλόφιλους, αμφί και τρανς πολίτες. Σε αυτά τα πλαίσια εξηγείται και η κομματική πρεμούρα για παραμονή του κ. Λάμπρου στη θέση του ως σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Φτάνει κανείς να μελετήσει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης που έχει ανέβει εδώ και δύο εβδομάδες στο site της δημόσιας διαβούλευσης. Από τα 58 συνολικά άρθρα, στην πραγματικότητα μόνο τα 14 πρώτα αφορούν το σύμφωνο. Την ίδια στιγμή, μετράει κανείς τουλάχιστον 11 άρθρα τα οποία αφορούν ζητήματα κρατουμένων στις φυλακές, ανάμεσά τους και το περιβόητο άρθρο 43 που διευκολύνει τις εκπαιδευτικές άδειες καταδίκων όπως ο Νίκος Ρωμανός. […]



ΚΥΠΡΟΣ. ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ. ΓΙΝΕΤΑΙ;

Άντρας μόνος θέλει να αποκτήσει παιδί. Γίνεται;
Ο δικηγόρος και λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Τροκάνας μας εξηγεί το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
athensvoice.gr, 22/11/2015
Η στειρότητα θεωρείται από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια παθολογία. Με τον όρο στειρότητα νοείται η απουσία σύλληψης. Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι ένας κλάδος της ιατρικής που δημιουργήθηκε με στόχο τη μελέτη και την εύρεση λύσεων στα προβλήματα στειρότητας.
Ο δικηγόρος και λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Τροκάνας, μας δίνει απαντήσεις γύρω από το θέμα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθώς επίσης κάνει γνωστό τι ισχύει σε Ελλάδα και Κύπρο σε περιπτώσεις που το άτομο που θέλει να αποκτήσει παιδί είναι είτε ομοφυλόφιλο είτε φορέας του ιού HIV/AIDS.
Τον περασμένο Μάιο η Κυπριακή Δημοκρατία ψήφισε το νόμο 69 (Ι)/2015 «Περί Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής». Ο νόμος αυτός έχει ως πρότυπα τους δύο σχετικούς νόμους της Ελλάδας, οι οποίοι ισχύουν από το 2002 ο πρώτος και από το 2005 ο δεύτερος. Σε σχέση όμως με αυτούς ο κυπριακός νόμος παρουσιάζει αξιοσημείωτες καινοτομίες. Μία από αυτές είναι η ρητή πρόβλεψη ότι, εκτός από έγγαμα ζευγάρια και ζευγάρια που διατηρούν σταθερή και μόνιμη σχέση, σε τεχνητή γονιμοποίηση μπορούν να προσφύγουν και «μονήρη άτομα». Και με τον όρο αυτό είναι προφανές ότι ο κύπριος νομοθέτης εννοεί τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, οι τελευταίοι φυσικά σε συνδυασμό με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, η οποία επιτρέπεται και αυτή πλέον στην Κύπρο.
Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία; Θα μπορούσε να θεωρηθεί απλή;
- Η διαδικασία έχει ως εξής: το μονήρες άτομο υποβάλλει αίτηση το λεγόμενο Συμβούλιο ΙΥΑ, το οποίο αφού πειστεί ότι συντρέχουν επαρκώς αιτιολογημένοι ιατρικοί ή άλλοι λόγοι και αφού λάβει υπόψη το συμφέρον του παιδιού που θα γεννηθεί, εγκρίνει ή απορρίπτει γραπτώς το αίτημα.
Παρατήρησα ότι στη πρώτη σας απάντηση αναφερθήκατε ακροθιγώς στην παρένθετη μητρότητα. Αλήθεια, η μέθοδος αυτή επιτρέπεται πλέον στην Κύπρο;
- Πράγματι, έτσι συμβαίνει. Η πραγματοποίηση της μεθόδου στην Κύπρο γίνεται σε τρία στάδια. Καταρχάς το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί υποβάλλει αίτηση στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για να εξασφαλίσει τη γραπτή έγκρισή του. Στη συνέχεια το ζευγάρι υποβάλλει μία δεύτερη αίτηση στο δικαστήριο, προκειμένου το τελευταίο να εκδώσει διάταγμα παρένθετης μητρότητας. Τέλος, μετά την έκδοση του διατάγματος το ζευγάρι που επιδιώκει την απόκτηση τέκνου συνάπτει γραπτή συμφωνία με την παρένθετη μητέρα και, αν αυτή είναι έγγαμη, με το σύζυγό της για την υλοποίηση της μεθόδου. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι τα ωάρια που θα εμφυτευτούν στην κυοφόρο γυναίκα δε θα πρέπει να ανήκουν στην ίδια, δηλαδή αυτά μπορούν να ανήκουν είτε στη γυναίκα που επιθυμεί το παιδί είτε σε τρίτη δότρια.
Και ποιοι είναι νομικά οι γονείς αυτού του παιδιού;
- Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαι ξεκάθαρος. Νομικοί γονείς είναι το ζευγάρι που επιδιώκει την απόκτηση παιδιού με τη συγκεκριμένη μέθοδο και όχι η παρένθετη μητέρα. Ο νόμος μάλιστα ορίζει κατηγορηματικά ότι το ζευγάρι υποχρεούται να παραλάβει το παιδί, χωρίς δυνατότητα άρνησης ή εγκατάλειψής του. Σε αντίθετη περίπτωση το ζευγάρι διαπράττει ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση ως 5 έτη. Η μόνη –σπάνια ομολογουμένως- περίπτωση που η κυοφόρος γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει τη μητρότητα του παιδιού που έχει γεννηθεί είναι να αποδειχθεί ότι το τελευταίο κατάγεται βιολογικά από την ίδια.
Τι γίνεται στις περιπτώσεις που ένα ομόφυλο ζευγάρι θέλει να αποκτήσει δικό του παιδί; Αυτοί προστατεύονται από το νόμο;
- Τα ομόφυλα ζευγάρια είτε γυναικών είτε ανδρών αποκλείονται προς το παρόν από τις μεθόδους IYA. Και λέω προς το παρόν, διότι εδώ και καιρό συζητείται στην Κύπρο ένα Σχέδιο Νόμου, με το οποίο μεταξύ άλλων θα θεσμοθετείται το Σύμφωνο Συμβίωσης, μία σύμβαση που θα αφορά ιδίως τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν λοιπόν αυτό ψηφιστεί, είναι βέβαιο ότι σε ένα δεύτερο χρόνο θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της τεκνοποιίας αυτών των μελών εναλλακτικών οικογενειακών μορφών. Και φυσικά λόγω της αδυναμίας τεκνοποιίας τους με τη φυσική αναπαραγωγή η απαίτησή τους μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με τη βοήθεια της τεχνητής αναπαραγωγής.
Το δίκαιο προνοεί για την πρόσβαση οροθετικών ατόμων σε μεθόδους τεχνητής αναπαραγωγής;
- Θετικό πρόσημο θεωρώ ότι έχει και η διάταξη του κυπριακού νόμου που προνοεί για την πρόσβαση οροθετικών στη νόσο HIV/AIDS ατόμων σε μεθόδους τεχνητής αναπαραγωγής. Είναι γνωστό ότι οι φορείς και ασθενείς της νόσου είναι άτομα που είτε βρίσκονται ήδη είτε θα βρεθούν σε ηλικία αναπαραγωγής, καθώς επίσης και ότι η πρόοδος στον τομέα της θεραπείας της νόσου εγγυάται στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον μία καλύτερη ποιότητα ζωής και ικανοποιητικά ποσοστά επιβίωσης για τους ήδη νοσούντες. Παράλληλα η ορθή ενημέρωση του κοινού συντέλεσε στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και στην κατάρριψη των στερεοτύπων που συνόδευαν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ο κύπριος νομοθέτης εναποθέτει την απόφαση για την πρόσβαση ή μη της συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων στο νεοσύστατο Συμβούλιο, το οποίο ακολουθεί ειδικές οδηγίες ενός Κώδικα Πρακτικής. Σημειωτέο ότι αντίστοιχη διάταξη βρίσκουμε και στο ελληνικό δίκαιο.
Τι γίνεται όταν ένα έμβρυο σε πρώιμο στάδιο διαγνωστεί φορέας γενετικών ανωμαλιών; 
-  Μία από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Χάρη σε αυτήν μπορεί να διαγνωστεί αν ένα έμβρυο είναι φορέας γενετικών ανωμαλιών σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο και συγκεκριμένα μόλις λίγες μέρες μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίου και σπέρματος, και να αποφευχθεί η γέννηση νοσούντος παιδιού. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό ιδίως για την Κύπρο, όπου η β-θαλασσαμία (Μεσογειακή Αναιμία) είναι η συχνότερη κληρονομική πάθηση και όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά υγιών φορέων της νόσου στον κόσμο, το αντιλαμβάνεστε και μόνος σας.
Η μέθοδος που μας περιγράψατε εξαντλεί τη χρησιμότητά της μόνο στην αποφυγή γέννησης ενός άρρωστου παιδιού;
-  Όχι βέβαια. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος και σε μία άλλη περίπτωση. Θα προσπαθήσω να το απλοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται. Ας υποθέσουμε ότι μία οικογένεια έχει ένα σοβαρά άρρωστο παιδάκι. Οι γονείς του μπορούν να επιλέξουν την τεχνητή γονιμοποίηση και σε συνδυασμό με μία εφαρμογή της μεθόδου της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης να επιτύχουν τη γέννηση ενός δεύτερου παιδιού που θα είναι ιστοσυμβατός δότης μυελού των οστών ή βλαστοκυττάρων, τα οποία προορίζονται για μεταμόσχευση στο πρώτο άρρωστο αδελφάκι. Η χρησιμότητα της πρόβλεψης σε ένα νομοθέτημα μία τέτοιας διάταξης δε νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί. Θέλω στο σημείο αυτό να συγκρατήσετε ότι η Κύπρος είναι μία από τις λιγοστές χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που επιτρέπει ρητά αυτή τη δυνατότητα.