18.5.15

ΑΛΒΑΝΙΑ. ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ



Παρέλαση ομοφυλοφίλων στην Αλβανία για τα δικαιώματά τους
tanea.gr, 18/5/2015
Ακτιβιστές, απλοί πολίτες και μέλη της κοινότητας LGBT συμμετείχαν στην τέταρτη παρέλαση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στα Τίρανα της Αλβανίας.
Με ποδήλατα διαμαρτυρήθηκαν κατά της ενδοοικογενειακής βίας που αντιμετωπίζουν τα μέλη της κοινότητας LGBT. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο συνήγορος του πολίτη Ιγλι Τοτοζάνι, η επίτροπος για την προστασία από τις διακρίσεις Ιρμα Μπαράκου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου και η πρέσβης της Ολλανδίας Dewi Van de Weerdt.
«Τέσσερα χρόνια πριν ήμασταν μόνο 12 άτομα που αντικρίσαμε τις διακρίσεις, σήμερα είμαστε εκατοντάδες, όμως και χιλιάδες άλλοι που δεν μπορούσαν να ενωθούν μαζί μας», δήλωσε ο Κρίστι Πίντερι, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
«Διαμαρτυρόμαστε σήμερα (σ.σ.: Κυριακή) και απαιτούμε δικαιοσύνη, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους Ρομά, ακόμα και για τις γυναίκες που βιάζονται και σκοτώνονται καθημερινά, διαμαρτυρόμαστε ακόμη και για τα άτομα με αναπηρίες και για όσους αντιμετωπίζουν αδικία», δήλωσε η Τζένη Καράι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των LGBT.
Οι ακτιβιστές κρατούσαν μια σημαία μήκους 12 μέτρων με τα χρώματα της κοινότητας των LGBT. Κρατούσαν επίσης πανό που έγραφε «Είναι εντάξει να είσαι gay», «Ride with pride», «Θέλουμε ίσα δικαιώματα, όχι ειδικά δικαιώματα», «Η αγάπη δεν γνωρίζει φύλο», κ.λπ.
Οι συμμετέχοντες ακτιβιστές σταμάτησαν μπροστά από το γραφείο του αλβανού πρωθυπουργού και με μεγάφωνο του υπενθύμισαν δύο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του.
«Μας υποσχεθήκατε ότι θα ψηφίζατε νόμο για την ελεύθερη συγκατοίκηση των ομοφυλοφίλων αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση», δήλωσε η Τζένη Καράι.
«Μας υποσχεθήκατε ότι θα ήσασταν στο πλευρό μας κατά τη διαδικασία της χειραφέτησης της κοινωνίας, αλλά δεν έχετε κάνει τίποτα μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης δεν σημειώθηκαν επεισόδια όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές, όταν διάφορα άτομα πέταξαν μπουκάλια και αυγά κατά των συμμετεχόντων.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Έχω γνωρίσει λεσβίες και gay από την Αλβανία και έχοντας ακούσει περιστατικά από τη ζωή τους, πραγματικά θαυμάζω το θάρρος τους..

Ανώνυμος είπε...

Στη δωτογραφία δεν μοιάζει να υπάρχει ούτε ένας Αλβανός.
Καλά, όλοι αερομεταφερμένοι ξένοι ήταν;