15.11.13

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΥΛΟΥ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ


Άσυλο η Ευρώπη για τους ομοφυλόφιλους
Ειρήνη Γαβαλά (7imeres.gr, 11/11/2013)
Το ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε την ιστορική απόφαση σύμφωνα με την οποία πρόσφυγες που διώκονται στη χώρα τους λόγω ομοφυλοφιλίας, δικαιούνται να ζητήσουν και να τους παραχωρηθεί άσυλο στην Ευρώπη.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την παραχώρηση ασύλου στην Ευρώπη σε γκέι και λεσβίες που καταδιώκονται στην χώρα τους,αρκεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η απόφαση εκδόθηκε μετά την προσφυγή τριών γκέι Αφρικανών που ζήτησαν άσυλο στην Ολλανδία.
Το ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο εξέδωσε μια ιστορική απόφαση σύμφωνα με την οποία πρόσφυγες που διώκονται στην χώρα τους λόγω της ομοφυλοφιλίας τους, δικαιούνται να ζητήσουν και να τους παραχωρηθεί άσυλο στην Ευρώπη.
Η απόφαση αφορούσε τρεις ομοφυλόφιλους άντρες από την Σιέρρα Λεόνε,την Ουγκάντα και τη Σενεγάλη στους οποίους η Ολλανδία αρνήθηκε να παραχωρήσει άσυλο.Η ομοφυλοφιλία διώκεται ποινικά σε αυτές τις χώρες,με ποινές που κυμαίνονται από μεγάλα χρηματικά πρόστιμα μέχρι και ισόβια κάθειρξη,όπως επεσήμανε στην απόφαση το ανώτατο Δικαστήριο,ανατρέποντας έτσι την απόφαση Ολλανδικού δικαστηρίου.
Βάσει αυτής της απόφασης οι γκέι και οι λεσβίες αποτελούν κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης που προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων. Το Δικαστήριο επίσης στο αιτιολογικό της απόφασής του αναφέρει ότι: “η σεξουαλική προτίμηση ενός ατόμου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του και δεν είναι δυνατό να την απαρνείται δια της βίας” και συνεχίζει πως: “η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας όχι μόνο περιθωριοποιεί τους γκέι και τις λεσβίες αλλά και τους στιγματίζει στην κοινωνία“.
Πάντως το Δικαστήριο επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες παροχής ασύλου σε πρόσφυγες δεν είναι υποχρεωμένες να παραχωρούν άσυλο σε άτομα που αποκρύπτουν την ομοφυλοφιλία τους στη χώρα τους και ότι θα πρέπει να εξετάζουν αν όντως αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή.
Σύμφωνα με την απόφαση τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παραχωρούν άσυλο όχι μόνο λόγω της ύπαρξης σε μια χώρα σχετικής νομοθεσίας κατά των ομοφυλόφιλων αλλά οφείλουν να εξετάζουν εάν πράγματι εφαρμόζονται ποινές φυλάκισης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων
Οι οργανώσεις προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι γκέι και οι λεσβίες διώκονται ποινικά σε πολλές Αφρικανικές χώρες ενώ σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία 38 χώρες έχουν δια νόμου απαγορεύσει την ομοφυλοφιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: