11.11.13

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ "ΧΑΛΑΕΙ" ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ - Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΛΙΜΠΙΝΤΟ


Το κάπνισμα «χαλάει» το μυαλό των ανδρών
ygeia.tanea.gr
Είναι επίσημο: το κάπνισμα έχει σοβαρές συνέπειες στην εγκεφαλική λειτουργία, ιδίως των αντρών. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επιταχύνει την νοητική εκφύλιση από την μέση ηλικία και μετά – εκτός πια κι αν το έχει κόψει κανείς κάνα-δυο δεκαετίες πριν μπει στα 60 του.
Τα ευρήματα προέρχονται από 5.099 άντρες και 2.137 γυναίκες, μέσης ηλικίας 56 ετών όταν άρχισε η μελέτη.
Σε διάστημα μιας 25ετίας, οι ερευνητές κατέγραψαν έξι φορές τις καπνιστικές συνήθειές τους και τρεις φορές τη νοητική τους κατάσταση.
Η ανάλυση των στοιχείων είχε πέντε κύρια ευρήματα:
* Το κάπνισμα στους άντρες σχετίζεται με ταχεία νοητική εκφύλιση.
* Όσοι άντρες εξακολούθησαν να καπνίζουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά, είχαν την μεγαλύτερη νοητική φθορά απ’ όλους.
* Όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα μία δεκαετία πριν από την πρώτη αξιολόγηση της νοητικής τους κατάστασης, δεν ήταν προστατευμένοι από την ταχεία νοητική εκφύλιση, ιδίως όσον αφορά τις εκτελεστικές λειτουργίες (είναι ένας όρος που περικλείει διάφορες πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες, οι οποίες αφορούν την επίτευξη στόχων).
* Όσοι άντρες είχαν κόψει το κάπνισμα περισσότερο από μία δεκαετία πριν από την πρώτη αξιολόγηση της νοητικής τους κατάστασης, δεν έδειξαν να έχουν ταχύτερη νοητική εκφύλιση.
* Το κάπνισμα δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την νοητική εκφύλιση στις γυναίκες, αν και η υποκείμενη αιτία γι’ αυτό το εύρημα παραμένει ασαφής.
Όπως σημειώνουν η δρ Σεβερίν Σάμπια, από το University College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της, το κάπνισμα αναγνωρίζεται ολοένα περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για άνοια, η οποία ήδη προσβάλλει 36 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως – αριθμός που αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of General Psychiatry».


Η μαριχουάνα μειώνει τη λίμπιντο
H χρήση μαριχουάνας μειώνει όχι μόνο τη διάθεση για σεξ, αλλά και τον οργασμό των αντρών.
Για τις ανάγκες της έρευνας ρωτήθηκαν συνολικά 8.700 ενήλικοι της Αυστραλίας και σύμφωνα μ' αυτήν, οι άνδρες που καπνίζουν μαριχουάνα καθημερινά, έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον οργασμό τους σε σύγκριση με εκείνους που δεν καπνίζουν.
Άλλοι καπνιστές, πάλι, είχαν το αντίθετο πρόβλημα, αφού είχαν πρόωρη εκσπερμάτωση σε ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τους μη καπνιστές.
Ο Άνθονι Σμιθ, από το Κέντρο Ερευνών για το Σεξ του πανεπιστημίου Λα Τρομπ όπου διεξήχθη η έρευνα, είπε ότι κάποιοι άνδρες πειραματίζονται από δόλο και καπνίζουν μαριχουάνα για να καθυστερούν τον οργασμό τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και έχουν σεξουαλικό πρόβλημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: