20.3.12

ΟΛΛΑΝΔΙΑ. ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ολλανδία: Έρευνα για τον ευνουχισμό παιδιών
alterthess.gr, 20/3/2012
Ολλανδοί υπουργοί ζήτησαν να διεξαχθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 η ολλανδική καθολική εκκλησία ευνούχιζε παιδιά για να τα «γιατρέψει» από την ομοφυλοφιλία.
«Φέρεται να σημειώνονταν κακοποιήσεις που δεν αναφέρονται στην έκθεση Ντίτμαν (το όνομα μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για τη σεξουαλική κακοποιήση ανηλίκων από μέλη της καθολικής εκκλησίας) και επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση και μια συζήτηση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λάουρα Χούισμαν, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος VVD.
Η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelbald ανέφερε σε άρθρο της το Σάββατο ότιπερίπου 10 παιδιά ευνουχίστηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 από την ολλανδική καθολική εκκλησία με στόχο να «γιατρευτούν από την ομοφυλοφιλία». Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα ο ευνουχισμός έγινε για να τιμωρηθεί ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης που τόλμησε να την καταγγείλει.
Η εφημερίδα, που βασίζει το άρθρο της σε δηλώσεις των θυμάτων, σε ιατρικές εκθέσεις, προσωπικές επιστολές και νομικά έγγραφα, προσθέτει εξάλλου ότι τοπικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ήταν παρόντες σε συναντήσεις καθολικών ιδρυμάτων όπου ζητητούνταν ανοικτά το ενδεχόμενο του ευνουχισμού.
Σύμφωνα με την NRC Handelbald, η επιτροπή Ντίτμαν είχε ενημερωθεί για τις κατηγορίες αυτές που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, όμως δεν έδωσε συνέχεια ελλείψει επαρκών στοιχείων.
«Αν αυτά τα γεγονότα είναι ακριβή, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση την οποία η Εκκλησία καταδικάζει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερτ Έλμπερτσε, εκπρόσωπος της Ολλανδικής Επισκοπικής Συνόδου. Η Σύνοδος έχει δηλώσει έτοιμη «να συνεργαστεί στενά» με οποιαδήποτε έρευνα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση Ντίτμαν, πολλές δεκάδες χιλιάδες ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίσης από μέλη της ολλανδικής καθολικής εκκλησίας μεταξύ του 1945 και του 2008, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 800 μέλη της εκκλησίας που φέρονται να εμπλέκονται στις κακοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: