28.3.12

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΤΟ "ΡΟΖ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ" ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

To BBC κατακεραυνώνει τον Τουρκικό Στρατό.
Το Βρετανικό δίκτυο προβάλλει ντοκυμαντέρ με καταγγελίες ότι οι Τούρκοι Αξιωματικοί Ζητούν φωτογραφίες με σκηνές ερωτικής πράξης για να δώσουν απαλλαγή σε ομοφυλόφιλο ενώ το «Ροζ απολυτήριο» συνοδεύει παντού και προκαλεί ανεργία

ant1.com.cy, 26-3-2012
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό περιοδικό, Magazine, του BBC, σε εξευτελιστική, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διαδικασία υπόκεινται οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που καλούνται να αποδείξουν, με διάφορους τρόπους, ότι είναι ομοφυλόφιλοι προκειμένου να πάρουν απαλλαγή από τον Τουρκικό Στρατό.
Ένας άνδρας, ο 20χρονος Αχμέτ, έπρεπε να αποκαλύψει στους «ανακριτές» του πότε έκανε πρωκτικό έρωτα για πρώτη φορά, πότε στοματικό, και με τι είδους παιχνίδια έπαιζε όταν ήταν μικρό παιδί. Τον ρώτησαν επίσης εάν ήταν ποδοσφαιρόφιλος, εάν φορούσε γυναικεία ρούχα και εάν χρησιμοποιούσε γυναικείο άρωμα.
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στην Τουρκία, και απαλλαγή δίδεται μόνο για λόγους υγείας, εάν είναι κάποιος ανάπηρος, και εάν είναι ομοφυλόφιλος. Όπως γράφει, όμως, η Εμρέ Αζιζλερί από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, η διαδικασία κατά την οποία οι στρατιωτικές αρχές θα κρίνουν εάν κάποιος είναι πράγματι ομοφυλόφιλος, είναι απίστευτα ταπεινωτικές.
Ένας άλλος Τούρκος είπε ότι όταν πήγε να εξεταστεί, είχε γένι λίγων ημερών και εκρίθη ότι η όψη του ήταν πολύ αρρενωπή. «Δεν μοιάζεις με κανονικό γκέι», του είπαν, και απαίτησαν να δουν πως είναι ντυμένος γυναίκα. Εκείνος, αρνήθηκε να το κάνει, αλλά προκειμένου να τους πείσει ότι πράγματι είναι ομοφυλόφιλος, αλλιώς κινδύνευε να τον υποχρεώσουν να στρατευθεί οπότε οι συνέπειες μετά θα ήταν ολέθριες για αυτόν, τους έδειξε μια φωτογραφία που τον έδειχνε να φιλιέται με άλλον άνδρα.
Η απόφαση για τον Αχμέτ, που θα διατυπωθεί στο λεγόμενο «ρόζ απολυτήριο», αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες μέρες.
Ένας άλλος γκέι άνδρας, ο Γκοκάν, παρουσιάστηκε στον στρατό στα τέλη της 10ετίας του ’90, και δεν άντεξε πολύ.
«Είχα φόβο με τα όπλα, και πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι δεν έκανα για τον στρατό. Τους είπα ότι είμαι ομοφυλόφιλος, και επειδή ήξερα ότι έπρεπε να έχω μαζί μου αδιάσειστα στοιχεία που να το αποδεικνύει αυτό, τους έδειξα φωτογραφίες στις οποίες εικονιζόμουν να κάνω έρωτα με άλλον άνδρα. Οι αρχές ζητάνε το πρόσωπό σου να είναι εμφανές, και εσύ να είσαι ο παθητικός κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης. Εάν είσαι ενεργητικός, δεν λογίζεσαι ομοφυλόφιλος, άρα δεν παίρνει το ροζ απολυτήριο».
Ένα τέτοιο απολυτήριο, συνεχίζει το BBC, μπορεί να σε απαλλάσσει από τον στρατό, αλλά δεν σε απαλλάσσει από προκαταλήψεις στον χώρο της δουλειάς. Πολλοί εργοδότες στην Τουρκία ζητούν, ως μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις πρόσληψής την απολυτηρίου από τον στρατό, και όσοι έχουν «ροζ χαρτί», όπως αλλιώς το λένε, πολύ δύσκολα εργοδοτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: