5.3.12

ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ. ΜΙΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ
Σπαρτιάτισσα έως το τέλος
Η λακωνικής καταγωγής γερουσιαστής δίνει αποσυρόμενη ένα μάθημα πολιτικής μετριοπάθειας
Του Περικλή Δημητρολόπουλου (tanea.gr, 3/3/2012)
Ο Πρόεδρος Ομπάμα την είχε επαινέσει για το θάρρος της να στηρίξει με την ψήφο της τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Δεν ήταν η πρώτη γενναία απόφαση της Ελληνοαμερικανίδας Ολυμπίας Σνόου που προκαλούσε την οργή των σκληροπυρηνικών του κόμματός της. Η τελευταία απόφασή της όμως ήταν να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική. Για έναν λόγο που θα άξιζε να ακουστεί στα μέρη των προγόνων της
Είναι ένα μήνυμα για την Ουάσιγκτον. Αλλά δεν θα έπρεπε να αφήσει αδιάφορη την Αθήνα. Η Ολυμπία Σνόου, τελευταία εκπρόσωπος της ελληνικής Ομογένειας στην αμερικανική Γερουσία, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την επανεκλογή της στις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι η «αυξανόμενη πόλωση» και η πεποίθησή της ότι «δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα αυτή η έντονη κομματική αντιπαράθεση». Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι διατεθειμένη να «δεσμευθεί για άλλα έξι χρόνια στη Γερουσία». Ακόμη και οι καχύποπτοι δύσκολα θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί στα 65 της χρόνια κάνοντας λίγη φασαρία ενόψει μιας αβέβαιης επανεκλογής στην πολιτεία του Μέιν. Η Σνόου δεν έχει χάσει ούτε μία αναμέτρηση από τις πολλές που έχει δώσει στα 40 χρόνια της πολιτικής της καριέρας. Στις εκλογές του 2006 εξελέγη με το σοβιετικό 74,41% των ψήφων, ενώ ο Δημοκρατικός αντίπαλός της είχε αρκεστεί στο ταπεινωτικό 20,75%. Το ποσοστό της ήταν μεγαλύτερο από τις εκλογές του 2000 και από τα υψηλότερα που είχε πετύχει ποτέ υποψήφιος σε εκλογές για τη Γερουσία. Κανένας δεν είχε αμφιβολία ότι οι συμπολίτες της στο Μέιν θα την τιμούσαν για ακόμη μία φορά.
[...]Το 2006 κέρδιζε τα εύσημα του «Time» ως μια από τους δέκα καλύτερους γερουσιαστές του Κογκρέσου και η οργάνωση White House Project της έδινε μια θέση ανάμεσα στις 8 γυναίκες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2008, η συντηρητική οργάνωση Club for Growth and Concerned Women for America τη χαρακτήριζε «Ρεπουμπλικανή μόνο κατ' όνομα».
Η Ολυμπία Σνόου έχει κάνει πολλές γενναίες επιλογές. Μοναδικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών που ως υποψήφια για το Κογκρέσο είχε κερδίσει τη στήριξη της γκέι κοινότητας, ήταν μία από τους οκτώ γερουσιαστές του κόμματος που είχαν ψηφίσει υπέρ της κατάργησης του νόμου «Μη Ρωτάς, Μη Λες», ο οποίος επέβαλε ουσιαστικά στους ομοφυλόφιλους των ενόπλων δυνάμεων να αποκρύπτουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Το 2003 είχε καταψηφίσει τη μείωση της φορολογίας των πλουσίων που προωθούσε μετά μανίας η κυβέρνηση Μπους. Επτά χρόνια αργότερα χάριζε την ψήφο της στο νομοσχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για να αποκτήσουν κοινωνική ασφάλιση 30 εκατομμύρια ανασφάλιστοι αμερικανοί πολίτες. Στα χρόνια της προεδρίας Κλίντον είχε υποστηρίξει την επέμβαση στο Κόσοβο. Και είχε εκφράσει θαρραλέα την άποψη ότι η ψευδομαρτυρία του στο σκάνδαλο Λιουίνσκι δεν αποτελεί λόγο καθαίρεσης από το αξίωμά του. Κόντρα σε μια κοινή γνώμη που υποστηρίζει την οπλοκατοχή ως αναφαίρετο δικαίωμα, η Σνόου είχε ταχθεί υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο των όπλων.

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΝΟΟΥ. ΜΙΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Όχι ακριβώς.


"In fact, Snowe and Collins both hold carefully calibrated, cautious positions on gay and lesbian rights that would be untenable if they truly believed in full equality... They both oppose gay and lesbian marriage; Snowe voted for the "Defense of Marriage" Act in 1996, a time when Collins was not an elected official."

gay super hero είπε...

http://home.comcast.net/~dkennedy56/phoenix_990917maine.html