13.6.06

ΙΡΑΚ. ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΪ

IPAK. Tους σκοτώνουν επειδή είναι γκέι
του Daniel McGrory
TO ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ σημείωμα κατά της ζωής τού Καραζάν επιδόθηκε στον πατέρα του, νωρίς το πρωί, από έναν μασκοφόρο που φορούσε αστυνομική στολή. Ήταν σύντομο: «Ο Καραζάν πρέπει να πεθάνει επειδή είναι γκέι». Ο πατέρας ενημερώθηκε πως, αν δεν παραδώσει τον γιο του, θα σκοτωθούν άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Στη νέα Βαγδάτη, η σεξουαλικότητα μπορεί να αποτελεί αιτία θανάτου. Ο κατάλογος αυτών που οι φανατικοί ανακηρύσσουν εχθρούς τους μακραίνει. Περιλαμβάνει κορίτσια που αρνούνται να καλύψουν τα μαλλιά τους, αγόρια που τα αφήνουν πολύ μακριά, βιβλιοπώλες, φιλελεύθερους καθηγητές και πόρνες. Τρία καταστήματα που πωλούσαν οινοπνευματώδη στην εμπορική συνοικία Καράντα της Βαγδάτης, δέχθηκαν προχθές βομβιστική επίθεση. Σ' αυτό το κλίμα μισαλλοδοξίας και εκφοβισμού, οι θρησκευτικές πολιτοφυλακές δεν μπαίνουν στον κόπο να κρύψουν το μίσος τους για τους ομοφυλόφιλους.
Με τα κολλητά ρούχα του και τα μακριά ξανθά μαλλιά του, ο Καραζάν, 23 χρόνων, φοιτητής Καλών Τεχνών, ξεχωρίζει στη σιιτική συνοικία αλ-Ντούρα. «Πολλοί γκέι φίλοι μου δολοφονήθηκαν, έτσι πήρα στα σοβαρά αυτή την προειδοποίηση», λέει στους «Τάιμς». H οικογένεια κατέφυγε αυτόν τον μήνα σ' ένα βόρειο προάστιο της πόλης. Ο Καραζάν έκοψε κοντά τα μαλλιά του και τα έβαψε μαύρα, αλλά εξακολουθεί να φοβάται να βγει στον δρόμο. Ο σύντροφός του είναι στον ιρακινό στρατό. Καθώς δεν έχει πολλά χρήματα και το διαβατήριό του δεν ισχύει, δεν ξέρει πώς μπορεί να διαφύγει στο εξωτερικό.
Ο Άλι Χίλι διηύθυνε ένα γκέι νάιτ κλαμπ στη Βαγδάτη, αλλά διέφυγε φέτος στη Βρετανία αφού δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Λέει πως ξέρει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν δολοφονηθεί περισσότεροι από 40 άνθρωποι. «Σιίτες ένοπλοι χρησιμοποιούσαν ιστοσελίδες συζήτησης του Ίντερνετ για να τους παραπλανήσουν. Τους έκλειναν ραντεβού και τους σκότωναν», εξηγεί.
Ο Χαϊντάρ Φάιεκ, 40 χρόνων, ξυλοκοπήθηκε και κάηκε ζωντανός τον περασμένο Σεπτέμβριο στον κεντρικό δρόμο της Καράντα. Ο Άμαρ, 27 χρόνων, απήχθη και σκοτώθηκε τον Ιανουάριο με μια σφαίρα στο κεφάλι. Στο μεταξύ, ένας 34χρονος θεατρικός ηθοποιός, ο Μπασάρ, άρχισε να κρύβεται όταν δέχθηκε απειλή κατά της ζωής του. Δύο μέλη της οικογένειάς του δολοφονήθηκαν και οι ένοπλοι λένε πως θα συνεχίσουν να σκοτώνουν συγγενείς του ώσπου να παραδοθεί.
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 18-5-2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: