2.6.06

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΛΟΓΩ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Ετήσια Έκθεση 2006 της Διεθνούς Αμνηστίας
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Κυριότερα σημεία της Ετήσιας Έκθεσης 2006 της Διεθνούς Αμνηστίας: Γεγονότα που καταγράφηκαν κατά το 2005

(...)
Τροφοδοτείται από τον φόβο: Δυστυχία λόγω ταυτότητας
Παρά τις κινήσεις προς μεγαλύτερη νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε ορισμένες χώρες, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανσεξουαλικοί (ΛΟΑΤ) συνέχισαν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις και βία, συχνά με τις ευλογίες των αρχών. Οι αρχές προσπάθησαν να απαγορεύσουν την πρώτη στα χρονικά της Λετονίας πορεία Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας για να τιμηθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Τα ομοφυλοφοβικά σχόλια που έκανε ο Λετονός Πρωθυπουργός και άλλα υψηλά πρόσωπα -οι οποίοι, μαζί με θρησκευτικούς ηγέτες, αντιτάχθηκαν στην πορεία- αναφέρθηκε ότι ενθάρρυναν κλίμα μισαλλοδοξίας και μίσους. Στη Σαουδική Αραβία, 35 άνδρες καταδικάστηκαν σε μαστίγωση και φυλάκιση επειδή παρέστησαν, όπως παρουσιάστηκε, σε «γάμο ομοφυλόφιλων». Τα πορίσματα της Διεθνούς Αμνηστίας σε μεγάλη της έκθεση για τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αστυνομία κάνει στόχο καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους ΛΟΑΤ. Οι εναντίον τους διακρίσεις περιορίζουν σημαντικά την πρόσβασή τους σε ίση προστασία του νόμου και σε αποκατάσταση για καταπατήσεις. Ένας 60χρονος ομοφυλόφιλος άνδρας, που συνελήφθη στο Σεντ Λούις του Μισούρι, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:
«Δεν έκανα τίποτε κακό… δεν πείραξα κανέναν και με έκαναν στόχο απλώς και μόνο επειδή ήμουν άνδρας ομοφυλόφιλος σε δημοτικό πάρκο… Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από το να απομονώνεις μια ομάδα και να την αντιμετωπίζεις ως εγκληματική τη στιγμή που δεν είναι»
Το να αποστερείται ένας άνθρωπος τα δικαιώματά του εξ αιτίας ενός χαρακτηριστικού, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει, ή το οποίο είναι τόσο κεντρικό στην ύπαρξή του που δεν πρέπει να εξαναγκαστεί να το αλλάξει, όπως είναι η φυλή του, το θρήσκευμά του, το φύλο ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, προσβάλει την κεντρική αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: την πεποίθηση ότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι ίσα σε αξιοπρέπεια και αξία.
(...)
Συμπέρασμα
Για τη Διεθνή Αμνηστία, η γνήσια ανθρώπινη ασφάλεια σημαίνει την πραγμάτωση όλων των δικαιωμάτων -ατομικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών. Τα δικαιώματα αυτά είναι αλληλεξαρτώμενα και αδιαίρετα - καμία πολιτική ασφαλείας δεν μπορεί να αγνοήσει κάποια από τις διαστάσεις τους. Τα ανθρώπινα όντα μπορούν να ευημερήσουν και να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους μόνο εάν είναι ασφαλή από κάθε άποψη της ζωής τους. Η ανθρώπινη ασφάλεια, επομένως, εξαρτάται από τον σεβασμό, την προστασία και την εκπλήρωση του πλήρους φάσματος των αλληλεξαρτώμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η έκθεση δείχνει πώς η ανθρώπινη ασφάλεια, με αυτήν την έννοια, υπήρξε συχνά θύμα των στρατηγικών εθνικής ασφαλείας των ισχυρότερων κυβερνήσεων του κόσμου και όσων αποθρασύνονται με το παράδειγμά τους. Η συλλογική ανθρώπινη ασφάλειά μας δεν θα διαφυλαχτεί μέσα από κρατικοκεντρικές και στενά προσδιορισμένες προσεγγίσεις στην ασφάλεια. Απαιτεί μια συνολικότερη οπτική του τι σημαίνει ασφάλεια, καθώς και μια συλλογική αίσθηση κοινής ευθύνης για την προστασία της μέσα στα σύνορα του κράτους και πέρα από αυτά.
(Αναδημοσίευση από το site του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: