22.6.06

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ. ΟΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ"

ΒΡΕΤΑΝΙΔΕΣ ΛΕΣΒΙΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ
του Nicola Woolcock (The Times)
Την καταγγελία ότι καταπατούνται τα δικαιώματα του έκανε ένα ζευγάρι λεσβιών που προσπαθεί να αναγνωρίσει τον γάμο του στη Βρετανία. Οι δυο γυναίκες είναι Βρετανίδες, καθηγήτριες Πανεπιστημίου και παντρεύτηκαν στην Καναδά το 2003. η ένωσή τους είναι ισχυρή στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στην Ολλανδία. Τώρα όμως η Σίλια Κίτσινγκερ και η Σου Γουίλκινσον θέλουν να αποκτήσει ο γάμος τους πλήρη νομική υπόσταση και στη Βρετανία όπου ζουν και εργάζονται. Οι ίδιες απορρίπτουν τις αστικές ενώσεις, που καθιερώθηκαν πέρυσι στη Βρετανία, με το επιχείρημα ότι είναι ταπεινωτικές και δημιουργούν διακρίσεις. Αν η προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει ευτυχή κατάληξη, θα επιτρέψει και σε άλλα ομόφυλα ζευγάρια να τελέσουν τον γάμο του στο εξωτερικό και να τον νομιμοποιήσουν με την επιστροφή τους στη Βρετανία.
Η Κάρον Μόναχαν, η οποία εκπροσωπεί τις δυο γυναίκες, δήλωσε ότι οι νόμοι που απαγορεύουν την αναγνώριση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι απηρχαιωμένοι. Ανέφερε μάλιστα στον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι οι νόμοι που απαγορεύουν τον γάμο μεταξύ ατόμων από διαφορετικές φυλές, κοινωνικές τάξεις ή θρησκείες έχουν από καιρό καταργηθεί. «Λόγω όμως του γεγονότος ότι ο γάμος έγινε μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, θα πρέπει να αναγνωριστεί στην Αγγλία και στην Ουαλία».
Το ζευγάρι είναι μαζί για 16 χρόνια και προσπαθεί να κηρύξει τον γάμο του έγκυρο, σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο που ισχύει στη Βρετανία. Η κυρία Γουίλκινσον, 52 ετών, είναι καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο και ζούσε και εργαζόταν στο Βανκούβερ του Καναδά όταν νυμφεύθηκε την καθηγήτρια Κίσιντζερ, 49 ετών, η οποία διδάσκει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ. Αντήλλαξαν μάλιστα δαχτυλίδια στον πολιτικό γάμο που ετέλεσαν.
Ο νόμος για την αστική ένωση, που εισήχθη στη Βρετανία τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια πολλά από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αναφέρει όμως ότι οι ομοφυλόφιλοι που έρχονται εις γάμου κοινωνία σε χώρες όπου οι γάμοι αυτοί είναι νόμιμοι πρέπει να έχουν στη Βρετανία την αντιμετώπιση των ζευγαριών που συνδέονται με αστική ένωση.
Η κυρία Μόναχαν δήλωσε ότι οι πελάτισσές της δεν θέλουν ο γάμος τους να υποβιβαστεί και ότι επιθυμούν να τις αντιμετωπίζουν όπως όλα τα άλλα ζευγάρια. Η ίδια προσθέτει ότι η άρνηση της Βρετανίας να αναγνωρίσει την ένωση τους παραβιάζει τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξυψώνει το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και στον γάμο. Η προσφυγή των δυο γυναικών συνάντησε την αντίδραση της ηγεσίας της βρετανικής Δικαιοσύνης αλλά έχει τη στήριξη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 11-06-2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: