11.1.15

BLUED. Η ΓΚΕΪ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΗΘΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ


Blued, το gay app που αλλάζει τα ήθη της Κίνας
Αντώνης Ανδρονικάκης (pathfinder.gr)
Η ιστορία του Hua Ruobin δεν μιλάει απλώς για την εμπειρία χρήσης μιας εφαρμογής γνωριμιών στην μακρινή Κίνα: αναφέρεται στην συνειδητοποίηση και αποδοχή της διαφορετικότητας του ως αναπόσπαστο στοιχείο της της προσωπικότητάς του από μια κοινωνία που προσπαθεί να εκμοντερνιστεί παλεύοντας με τις προκαταλήψεις.
Πολλές φορές είναι η τεχνολογία ο πολιορκητικός εκείνος κριός που σπάει τα στεγανά και τις συμβάσεις από τις οποίες χειμάζεται μια συντηρητική κοινωνία και βοηθάει ανθρώπους και αντιλήψεις να προοδεύσουν.
Ο Hua Ruobin ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το dating app Blued δύο χρόνια πριν για να γνωρίσει ομοφυλόφιλους άνδρες στην Κίνα και να δειπνήσει μαζί τους ή να κανονίσει ραντεβού σε karaoke bars.
Η εν λόγω εφαρμογή ήταν το «μάνα εξ' ουρανού» για τον 22χρονο φοιτητή, επιτρέποντάς του να επικοινωνεί με άτομα με τις ίδιες σεξουαλικές προτιμήσεις, στην πόλη Guangzhou όπου διαμένει, χωρίς να στοχοποιείται.  Ενδεικτικό του πόσο πίσω είναι η Κίνα στις αντιλήψεις της σχετικά με την ομοφυλοφιλία είναι ότι μέχρι το 1997 ήταν και επίσημα παράνομη από το κράτος, ενώ έως το 2001 θεωρείτο πνευματική ασθένεια από το υπουργείο Υγείας της χώρας.
«Βρήκα εννέα gay φίλους μέσω της εφαρμογής» λέει ο Hua, που ποτέ δεν ένιωσε άνετα να μιλήσει για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στους straight φίλους του. «Τώρα έχω μια ομάδα φίλων σαν κι εμένα στους οποίους μπορώ να αποκαλύπτω τις σκέψεις μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: