29.10.11

M BUTTERFLY

M.Butterfly
Ο Δημήτρης Γιώτης μιλάει για την παράσταση που θ’ ανέβει στο Προσκήνιο (athensvoice.gr, 27/10/2011, τχ. 366)
Μια αληθινή ιστορία Δεκαετία του ’60 στο Πεκίνο. Ο διπλωμάτης Bernard Boursicot βλέπει την ντίβα της κινεζικής όπερας Shi Pei Pu και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Παρατάει τη γυναίκα του. Μένουν 20 χρόνια μαζί. Κάνουν παιδί. Αποδεικνύεται πως αυτή είναι κατάσκοπος και του έχει αποσπάσει κρατικά μυστικά. Περνάει από δίκη. Τη χάνει – το όνομά του σβήνεται για πάντα από τα διπλωματικά αρχεία. Ο Γάλλος και το παιδί τους ζουν, η Pu πέθανε το 2009. Όμως η ιστορία έμεινε γνωστή για ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της δίκης (1986) – μεταξύ άλλων το παιδί το είχε «προμηθεύσει» η μυστική αστυνομία.
Το έργο Στο βραβευμένο με Tony έργο του μεγαλύτερου Ασιατοαμερικανού θεατρικού συγγραφέα David Henry Hwang «Μ. Butterfly» τίθεται το αρχέγονο υπαρξιακό πρόβλημα της βαθιάς, αληθινής αγάπης. Ο συγγραφέας το καταφέρνει συνδέοντας το αληθινό γεγονός με την όπερα του Puccini «Μadama Butterfly». Στο έργο θύτης και θύμα μπερδεύονται, αλλάζουν ταυτότητες και αναζητούν την απόλυτη αγάπη χωρίς περιορισμούς και στεγανά. Ο τρόπος με τον οποίο ο διπλωμάτης ερμηνεύει τα γεγονότα και η προβολή των δικών του εμμονών στο πρόσωπο της Μπάτερφλάι έχει να κάνει με το συνειδητό και το ασυνείδητο της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι τόσο ερωτευμένος με την ιδέα της αιώνιας γυναίκας που ακόμα και σε μια κορυφαία στιγμή του έργου, όταν αναγκασμένη η Μπάτερφλάι τον προκαλεί λέγοντάς του «Έλα! Βγάλε μου τα ρούχα. Ό,τι κι αν γίνει να ξέρεις ότι εσύ το θέλησες. Η αγάπη μας στα χέρια σου!», εκείνος διστάζει και δεν το πράττει. Γιατί; Μήπως επιλέγει έτσι να τροφοδοτεί την ίδια του τη φαντασίωση; Το έργο καυτηριάζει και την αλαζονική στάση της Δύσης απέναντι στην Ανατολή. Οι πρώτοι πιστεύουν πως μπορούν να χειραγωγούν τους Ασιάτες, αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία –και το έργο– πρόκειται για μεγάλη πλάνη.

Info: Μτφ.: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Σκην.: Αντώνης Λουδάρος.Παίζουν: Δημήτρης Γιώτης (Μ. Βutterfly), Γιώργος Κροντήρης (Ρ. Γκαλιμάρ, διπλωμάτης), Γιάννης Δρίτσας (Μαρκ, φιλος του), Ειρήνη Χρηστίδη (συντρόφισσα Τσιν), Αθηνά Αλεξοπούλου (Χέλγκα, σύζυγος του Γκαλιμάρ), Ινώ Στεφανή (Ρενέ). Από αρχές Δεκέμβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: