10.10.11

ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HIV ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;


Lancet: Οι Έλληνες χάνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης
Αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV
tovima.gr, 10/10/2011
Στις επιπτώσεις που έχει οικονομική κρίση στο σύστημα περίθαλψης στην Ελλάδα και στην υγεία των «οικονομικά ευάλωτων» Ελλήνων αναφέρεται η μελέτη που δημοσιεύεται στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία υπογράφει και ο ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρος Κεντικελένης του τμήματος κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι Έλληνες χάνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Οι συντάκτες της μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πηγές και καταγράφουν μία ανησυχητική επιδείνωση των στοιχείων για την υγεία.
Επικαλούνται, μάλιστα, και ανεπίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το υπουργείο Υγείας, βάσει των οποίων οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 25% το 2010 σε σχέση με το 2009 και κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Η μελέτη αναφέρεται σε ζητήματα που «γνωρίζουμε ότι έχουν άμεση σχέση με την κρίση» δηλώνει ο κ. Κεντικελένης.
Σύμφωνα με την έρευνα, στα τέλη του 2010 υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2011 θα υπάρξει επιπλέον αύξηση των κρουσμάτων κατά 52%.
Σύμφωνα με τον κ. Κεντικελένη πολλοί χρήστες ναρκωτικών είναι άνεργοι και καταφεύγουν στην πορνεία για να εξασφαλίσουν χρήματα για να αγοράσουν ναρκωτικά.
Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ανθρωποκτονίες και οι κλοπές σχεδόν διπλασιάστηκαν την περίοδο μεταξύ 2007 και 2009, ενώ το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά περίπου 40% ο αριθμός των δικαιούχων επιδομάτων πρόνοιας εξαιτίας των περικοπών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οχι ρε παιδια γαμωτο,προσεχετε τους εαυτους σας λιγο.οχι μονο τωρα που ειναι δυσκολα,παντα.