20.11.09

ΟΙ ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΙ, Η QUEER ΘΕΩΡΙΑ, ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ILGA, Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ-ΟΜΑΔΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ένα διευκρινιστικό δελτίο τύπου της ΟΛΚΕ σχετικά με τη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια:
.
Η ΟΛΚΕ υπενθυμίζει την συγκέντρωση και πορεία για την ημέρα μνήμης των trans ατόμων που έχει διοργανώσει και προγραμματίσει για τις 20 Νοεμβρίου στις 18:30 μπροστά στα Προπύλαια. Θεωρούμε απαραίτητο να διασαφηνίσουμε τις θέσεις μας τόσο για την πορεία, όσο και για τις trans γυναίκες και τους trans άντρες, επειδή μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά.
Η παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα trans θύματα καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΟΛΚΕ. Καμία άλλη οργάνωση, συλλογικότητα ή άτομο δεν ενδιαφέρθηκε και δεν ανέλαβε ποτέ αντίστοιχη πρωτοβουλία για τις/τους trans συμπολίτες μας. Λόγω αυτής της αδιαφορίας, θεωρήσαμε χρέος μας να αναλάβουμε δράση υπέρ της κοινότητάς μας.
Για την καλύτερη οργάνωση αυτού του γεγονότος, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου η ΟΛΚΕ συμμετείχε σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στο οποίο θίγονταν εκτενώς τα αιτήματα των trans και η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο συνέδριο αυτό η ΟΛΚΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με trans άτομα από πολλές χώρες της Ευρώπης που εργάζονται στον χώρο του lgbt ακτιβισμού εδώ και δεκαετίες και να αποκομίσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες από τις εμπειρίες τους. Η ΟΛΚΕ ήταν η μόνη οργάνωση από την Ελλάδα που συμμετείχε σε αυτό το συνέδριο.
Μετά το συνέδριο η ΟΛΚΕ πλησίασε και συνομίλησε με πολλές και πολλούς trans στην Ελλάδα τόσο από τον ακτιβιστικό χώρο όσο και εκτός, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά εκδιδόμενα πρόσωπα, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες τους και να διαμορφωθούν αιτήματα για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να πάρει το κράτος, ώστε να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ταυτότητας κοινωνικού φύλου. Η επεξεργασία των αιτημάτων έγινε με απόλυτη συνείδηση, υπευθυνότητα και γνώση των αναγκών των trans ατόμων και της νομικής και κοινωνικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι κανείς πρέπει να είναι παραπληροφορημένος, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ΟΛΚΕ δεν συμβουλεύτηκε trans άτομα, ότι οι trans άντρες αγνοήθηκαν και ότι υπήρξε αποκλεισμός τους, δεδομένου ότι συμβούλευσαν την ΟΛΚΕ τόσο στην διαμόρφωση των αιτημάτων τους όσο και στην διοργάνωση της πορείας. Τέτοια συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα παρεξηγήσεων και ελλιπούς πληροφόρησης.
Η ΟΛΚΕ θεωρεί ότι οι trans συμπολίτες μας είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινότητάς μας και σε καμία περίπτωση δεν δέχεται και δεν στηρίζει διαχωρισμούς. Δεν θεωρούμε ότι η λεσβιακή, gay και αμφισεξουαλική κοινότητα είναι ξεχωριστή από την trans κοινότητα και θεωρούμε εξίσου σημαντική υποχρέωσή μας να μαχόμαστε για τα δικαιώματα των trans συμπολιτών μας, όταν κανένας και καμία άλλη δεν το κάνει.
Η πορεία μνήμης για τα trans θύματα γίνεται, ώστε αυτά να μην είναι αόρατα και να μπορέσει η κοινωνία να ξεπεράσει τα όποια στερεότυπα έχει για τα trans άτομα και να κατανοήσει καλύτερα αυτήν την κοινωνική ομάδα, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό με μια πορεία. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να μην μένει στο σκοτάδι και στο περιθώριο η ύπαρξη των trans πολιτών και των αιτημάτων τους και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή των trans σε όλες τις διαδικασίες που τις/τους αφορούν.
Η κατεύθυνση της ΟΛΚΕ ήταν πάντα εναρμονισμένη με τις διεθνείς και κυρίως τις ευρωπαϊκές εξελίξεις του lgbt κινήματος και μέσα σε αυτά τα πλαίσια βλέπει τη δράση της τόσο γενικότερα, όσο και για την συγκεκριμένη πορεία μνήμης για τα trans θύματα. Καλούμε, λοιπόν, όλες και όλους που πιστεύουν σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις με κρατική πρόνοια και ισότητα για όλες και όλους, ανεξαρτήτως επιμέρους χαρακτηριστικών να συμμετάσχουν στην πορεία.
Η ΟΛΚΕ πάντα ήθελε, θέλει και θα θέλει να λειτουργεί ενωτικά για την κοινότητα. Φυσικά, τα trans άτομα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της κοινότητάς μας το οποίο τιμούμε και σεβόμαστε. Γι’ αυτό οργανώνουμε αυτήν την πορεία σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με trans άτομα της Ελλάδας και του εξωτερικού και εμμένουμε στα αιτήματά μας προς το κράτος. Είμαστε ανοιχτές και ανοιχτοί στο διάλογο, σε προτάσεις αρωγής και στην καλόπιστη κριτική την οποία και δεχόμαστε, προκειμένου η συγκεκριμένη εκδήλωση να βελτιωθεί και να μπορέσει πραγματικά να συμβάλλει στις μικρές αλλά σημαντικές θετικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια υπέρ της κοινότητάς μας. (olke.org)
.
Κι ένα ακόμη δελτίο τύπου, που όμως δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της οργάνωσης:
.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ TRANS
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην τρανσφοβία η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) διοργανώνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου συγκέντρωση και πορεία μνήμης και τιμής για τα Τρανς άτομα που έχουν υπάρξει θύματα ρατσισμού, βίαιων επιθέσεων και εγκλημάτων κατά της ζωής τους Πριν την πορεία θα μιλήσουν άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το trans κίνημα στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει μια αναδρομή και να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα των trans συνανθρώπων μας.
Καλούμε όλες τις οργανώσεις - ομάδες να συμμετάσχουν στην πορεία για τα δικαιώματα της πιό καταπιεσμένης κοινωνικής ομάδας στη σημερινή κοινωνία και να φέρουν στην πορεία δικά τους πανό που σχετίζονται με τον σκοπό της διοργάνωσης. Για τον καλύτερο συντονισμό της πορείας παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με ...
Με εκτίμηση,
το Δ.Σ.
(kinimatorama.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια: