.
Ο ρόλος της διατροφής στην εμμηνόπαυση
Της Κάλλιας Γιαννιτσοπούλου (Τα Νέα, 28/11/2009)
H εμμηνόπαυση αποτελεί κρίσιμη περίοδο για τη ζωή της γυναίκας, καθώς κατά τη διάρκειά της προκαλούνται ποικίλες ορμονικές αλλαγές που έχουν ψυχολογικό και οργανικό αντίκτυπο. Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στην εξασφάλιση της καλύτερης υγείας των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος της γυναίκας. Σοβαρό ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας παίζει το ασβέστιο, που το βρίσκουμε στο γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο (π.χ. οι σαρδέλες), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. η ρόκα) και στα προϊόντα που περιέχουν συμπλήρωμα ασβεστίου (π.χ. κάποιες μάρκες δημητριακών). Συνιστάται η κατανάλωση 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα, τα οποία μπορεί να προσλάβει η γυναίκα τρώγοντας λ.χ. τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (μία μερίδα γαλακτοκομικού αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια τυρί ή σε 200 γραμμάρια γιαούρτι ή σε 240 ml γάλα). Για να απορροφηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό χρειάζονται επίσης 400- 800 Διεθνείς Μονάδες (ΙU) βιταμίνης D, την οποία προσλαμβάνουμε με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Για την καλύτερη υγεία των οστών προτείνεται η αποφυγή του πλήρους γάλακτος, διότι παρεμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου- ενός ιχνοστοιχείου που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του σκελετού. Η αποφυγή του συνδυασμού της καφεΐνης με πηγές ασβεστίου (π.χ. καφές με γάλα ή αναψυκτικό με καφεΐνη και τυρί φέτα στο ίδιο γεύμα) είναι απαραίτητη, καθώς ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε δυσαπορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος, για την προστασία των χόνδρων και της οστικής πυκνότητας συνίσταται η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων κάθε εβδομάδα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος λίπους που παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία. Σημαντικές πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, φρέσκος τόνος, σκουμπρί, σολομός) και τα καρύδια. Προτείνεται η κατανάλωση δύο μερίδων (120-200 γρ.) λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα.
Ο ρόλος της διατροφής στην εμμηνόπαυση
Της Κάλλιας Γιαννιτσοπούλου (Τα Νέα, 28/11/2009)
H εμμηνόπαυση αποτελεί κρίσιμη περίοδο για τη ζωή της γυναίκας, καθώς κατά τη διάρκειά της προκαλούνται ποικίλες ορμονικές αλλαγές που έχουν ψυχολογικό και οργανικό αντίκτυπο. Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στην εξασφάλιση της καλύτερης υγείας των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος της γυναίκας. Σοβαρό ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας παίζει το ασβέστιο, που το βρίσκουμε στο γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο (π.χ. οι σαρδέλες), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. η ρόκα) και στα προϊόντα που περιέχουν συμπλήρωμα ασβεστίου (π.χ. κάποιες μάρκες δημητριακών). Συνιστάται η κατανάλωση 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα, τα οποία μπορεί να προσλάβει η γυναίκα τρώγοντας λ.χ. τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (μία μερίδα γαλακτοκομικού αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια τυρί ή σε 200 γραμμάρια γιαούρτι ή σε 240 ml γάλα). Για να απορροφηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό χρειάζονται επίσης 400- 800 Διεθνείς Μονάδες (ΙU) βιταμίνης D, την οποία προσλαμβάνουμε με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Για την καλύτερη υγεία των οστών προτείνεται η αποφυγή του πλήρους γάλακτος, διότι παρεμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου- ενός ιχνοστοιχείου που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του σκελετού. Η αποφυγή του συνδυασμού της καφεΐνης με πηγές ασβεστίου (π.χ. καφές με γάλα ή αναψυκτικό με καφεΐνη και τυρί φέτα στο ίδιο γεύμα) είναι απαραίτητη, καθώς ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε δυσαπορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος, για την προστασία των χόνδρων και της οστικής πυκνότητας συνίσταται η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων κάθε εβδομάδα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος λίπους που παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία. Σημαντικές πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, φρέσκος τόνος, σκουμπρί, σολομός) και τα καρύδια. Προτείνεται η κατανάλωση δύο μερίδων (120-200 γρ.) λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου