7.11.09

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ HI-TECH ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Επιπλοκές από τις hi-tech επεμβάσεις στον προστάτη
(Το Βήμα, 15/10/2009)
Ανδρες που υποβάλλονται σε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη- συνήθως με χρήση ρομποτικού χειρουργού- φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία, σε σύγκριση με άλλους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται στη συμβατική επέμβαση για τη νόσο.
Παρ΄ ότι οι ρομποτικές επεμβάσεις έχουν γίνει άκρως δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, ερευνητές του Νοσοκομείου Βrigham and Women΄s στη Βοστώνη σημειώνουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου ότι πιθανότατα δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερες.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Τζιμ Χου μελέτησαν στοιχεία σχετικά με ασφαλισμένους στις ΗΠΑ οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις μεταξύ του 2003 και του 2007- όπως είδαν, μέσα σε αυτό το διάστημα οι ελάχιστα επεμβατικές εγχειρήσεις πενταπλασιάστηκαν.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι αν και τόσο οι ρομποτικές επεμβάσεις όσο και οι συμβατικές είχαν εξίσου καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε ελάχιστα επεμβατική μέθοδο παρουσίαζαν συχνότερα ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι hi-tech επεμβάσεις εμφάνιζαν και πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές, καθώς μείωναν τον χρόνο νοσηλείας και τον κίνδυνο ανάγκης μετάγγισης αίματος. Παράλληλα οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτές είχαν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνους που υποβλήθηκαν σε συμβατικές επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: