15.11.09

Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us
David Leavitt: Ο υπάλληλος από την Ινδία (Πόλις, 2009)
.
Κέιμπριτζ, Ιανουάριος του 1913: Ο καθηγητής Γκ. Χ. Χάρντι, εκκεντρικός, χαρισματικός, που σε ηλικία 37 ετών θεωρείται ήδη ο κορυφαίος Βρετανός μαθηματικός της εποχής του,λαμβάνει έναν μυστηριώδη φάκελο καλυμμένο με ινδικά γραμματόσημα. Η επιστολή, σε σκοτεινό και δαιδαλώδες ύφος, είναι γραμμένη από έναν Ινδό υπάλληλο της Λιμενικής Αρχής του Μαντράς, που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να λύσει το σημαντικότερο άλυτο μαθηματικό πρόβλημα όλων των εποχών. Σε πείσμα των συναδέλφων του στο Κέιμπριτζ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν φάρσα την επιστολή από την Ινδία, ο Χάρντι είναι πεπεισμένος ότι ο αυτοδίδακτος μαθηματικός Σρινιβάσα Ραμάνουτζαν αξίζει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Αποφασίζει να μάθει περισσότερα γι' αυτόν και προσπαθεί να τον πείσει να έρθει στο Κέιμπριτζ. Απόφαση που θα επηρεάσει βαθύτατα όχι μόνο τη δική του ζωή και τη ζωή των φίλων του,αλλά και την ιστορία των μαθηματικών.
Το βιβλίο,ταυτοχρόνως campus novel, ιστορικό και μαθηματικό μυθιστόρημα, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της παράξενης και τελικά τραγικής σχέσης ανάμεσα στον διάσημο Βρετανό μαθηματικό και τον άγνωστο ιδιοφυή Ινδό. Αναπλάθει με ιστορική ακρίβεια το πνευματικό και πολιτικό κλίμα των χρόνων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ζωντανεύει με συναρπαστικό τρόπο την ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα στο Κέιμπριτζ, ενώ μεταξύ άλλων κάνουν την εμφάνισή τους ο Ντ .Χ. Λώρενς, ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς και ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν. Θέτει με οξυδέρκεια τα ζητήματα της αποικιοκρατίας, της σεξουαλικής ταυτότητας,της φύσης της ιδιοφυΐας, της ενοχής, της πίστης, της ειρήνης. Ο Υπάλληλος από την Ινδία αναλύει με ευαίσθητο και συγκινητικό τρόπο τον εύθραυστο χαρακτήρα των ανθρώπινων σχέσεων και περιγράφει την ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά τάξη στο σύμπαν.
"O υπάλληλος από την Ινδία" ήταν στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για τα βραβεία PEN/Faulkner και IMPAC. Τιμήθηκε στην Ιταλία με το βραβείο ξένης λογοτεχνίας Grinzane-Cavour.

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Ο παρίας που άλωσε το Κέιμπριτζ
Σοφία Νικολαΐδου (Τα Νέα, 7/11/2009)
ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΙΝΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ. ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΒΡΕΤΑΝΟ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΟΜΩΣ ΞΕΣΠΑΕΙ Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΤΑΙ ΕΚΕΙ. ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΝΔΟ ΠΟΥ
ΑΛΩΣΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙ΄ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΟΚΟΤΗ
ΦΥΛΗ: ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ
«Θα θυμούνται τον Αρχιμήδη όταν ο Αισχύλος θα έχει πια ξεχαστεί, γιατί οι γλώσσες, σε αντίθεση με τις μαθηματικές ιδέες, πεθαίνουν. Η λέξη “αθανασία” μπορεί να είναι σαχλή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ένας μαθηματικός έχει περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσει το όποιο νόημά της». Τάδε έφη Γκόντφρι Χάρολντ Χάρντι, μέγας μαθηματικός του Κέιμπριτζ, στο βιβλίο του Η απολογία ενός μαθηματικού.

Ο Χάρντι είναι βασικός ήρωας στο μυθιστόρημα του Λέβιτ, O υπάλληλος από την Ινδία. Μια αφηγηματική φωνή που πατά στον ορθολογισμό και την παρατήρηση, αλλά θερμαίνεται από αισθήματα και ιδέες. Ο Λέβιτ, ο οποίος αναλαμβάνει το εγχείρημα να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ήρωες διάσημους μαθηματικούς, είναι γνωστός συγγραφέας. Τον ενδιαφέρουν γκέι θέματα, οπότε φέρει περήφανα την ταμπέλα του γκέι συγγραφέα.

Ο Λέβιτ δεν φυτεύει εδώ φανταστικά πρόσωπα σε δεδομένο ιστορικό φόντο. Επιλέγει γνωστές ιστορικές προσωπικότητες και αναπλάθει την εσωτερική τους περιπέτεια.

Η επιλογή του είναι να μιλήσει για καθαρά μαθηματικά, «τα μαθηματικά που έλκουν τις διαταραγμένες προσωπικότητες». «Η αχρηστία τους είναι το μεγαλείο τους», σημειώνει ο ήρωας. Όμως ο συγγραφέας δεν κατασκευάζει πλοκή για να μας διδάξει επιστήμη. Κάνει λογοτεχνία.

Η υπόθεση έχει ως εξής: ένας σημαντικός «δον» των Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ, ο Χάρντι, λαμβάνει, τον Ιούνιο του 1913 μια παράξενη επιστολή. Ένας Ινδός υπάλληλος του Λογιστικού Τμήματος της Αρχής Λιμένος του Μαντράς, ονόματι Σρινιβάσα Ραμάνουντζαν, του στέλνει ορισμένες μαθηματικές σκέψεις. Ζητά ανταπόκριση και, ει δυνατόν, αναγνώριση. Ο Χάρντι δεν αργεί να αντιληφθεί ότι αυτοδίδακτος Ινδός μαθηματικός ανακάλυψε μόνος του όσα δεν διδάχτηκε σε σχολές και σχολεία. Ο Χάρντι ξεσηκώνεται- και ξεσηκώνει και τον συνεργάτη του, τον μαθηματικό Λίτλγουντ. Βρίσκει τρόπο να φέρει τον Ραμάνουντζαν στο Κέιμπριτζ, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται.

Σαν το σκυλί
Στην περίκλειστη ακαδημαϊκή κοινότητα του Κέιμπριτζ, ο Ραμάνουντζαν έρχεται σε επαφή με έναν πολιτισμό και έναν τρόπο ζωής, που του είναι ξένος. Ο ίδιος είναι ένας ορθόδοξος ινδουιστής υψηλής κάστας και μηδενικής περιουσίας, που έζησε όλη του τη ζωή παραγνωρισμένος και πένης. Δεν ξέρει πώς να κοιμηθεί σε κρεβάτι, αρνείται να φάει κρέας, υποφέρει από το κρύο. Ξέρει όμως καλά πως τα μαθηματικά είναι παιχνίδι για νέους. Δουλεύει λοιπόν σαν σκυλί με τον Χάρντι και τον Λίτλγουντ. Μεγαλουργεί. Το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον εγκλωβίζει στην Αγγλία. Σε τέσσερα χρόνια πολέμου συμπυκνώνει καριέρα δεκαετιών. Γύρω από τους δύο βασικούς ήρωες, τον Χάρντι και τον Ραμάνουντζαν, ένας χορός προσώπων δένουν την πλοκή. Η μονόφθαλμη Γερτρούδη, ανέραστη αδελφή του Χάρντι, η κυρία Τσέιζ, η παντρεμένη σύνευνη του Λίτλγουντ, η Άλις Νέβιλ, σύζυγος του μετριότατου μαθηματικού Νέβιλ, η οποία στην αρχή φροντίζει και στη συνέχεια ερωτεύεται τον Ραμάνουντζαν. Οι «Απόστολοι», η μυστική αδελφότητα, που αριθμεί διασημότητες: Ράσελ, Μουρ, Βιτγκεστάιν. Οι περίφημες συνεδριάσεις τους

Javier είπε...

Ni idea de que Leavitt tuviera nuevo libro, he ido a ver en su editorial española y no hay noticia, así que estaré al tanto.

erva_cidreira είπε...

Se trata de la novela de 2007 El contable hindú (The indian clerk), creo que de próxima aparición en España en traducción de Javier Lacruz.