10.11.09

ΟΣΚΑΡ

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
.
Richard Ellmann: Όσκαρ Ουάιλντ (Πατάκης, 2009)
Εξαιρετικό βιβλίο... μια επιβλητική βιογραφία... ένα έργο-σταθμός, τόσο για τον Ουάιλντ όσο και για τον Έλλμαν" ROBERT E. KUEHN, CHICAGO TRIBUNE
O Richard Ellmann (1918-1987), κατά τη διάρκεια της μακράς και λαμπρής σταδιοδρομίας του, κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση ως μελετητής, καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας, κριτικός και βιογράφος. Η μεγαλόπνοη βιογραφία του για τον Τζέιμς Τζόυς θεωρείται η σπουδαιότερη λογοτεχνική βιογραφία του 20ού αιώνα. «Πρόκειται για ένα έργο της βιογραφικής τέχνης»: Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Αμερικανός κριτικός Leon Edel τη βιογραφία του Όσκαρ Ουάιλντ –το τελευταίο βιβλίο του Ellmann, το οποίο αποτελεί επιστέγασμα της καριέρας του– και συνέχισε, για να δηλώσει ότι «αυτό το πορτρέτο της πλέον τραγικής μορφής της βικτωριανής εποχής υποσκελίζει ακόμα και την περίφημη βιογραφία του για τον Τζόυς». Στην Αγγλία, ο Anthony Burgess έγραψε ότι είναι «ένα σπουδαίο βιβλίο […] το δεύτερο αριστούργημά του […], προϊόν της μακροχρόνιας και σχολαστικής εργασίας του, η οποία αποτελεί επίσης έκφραση της ανεπτυγμένης κριτικής αίσθησης του Ellmann, της τεράστιας πολυμάθειάς του και της μεγάλης ανθρωπιάς του». Ο Ellmann γεννήθηκε στο Χάιλαντ Παρκ του Μίσιγκαν. Σπούδασε στο Γέιλ και στο Τρίνιτυ Κόλετζ του Δουβλίνου. Δίδαξε στο Χάρβαρντ, στο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, στο Πανεπιστήμιο Έμορυ, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στην Οξφόρδη, όπου διετέλεσε Καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στην έδρα Goldsmith και εταίρος του Νιου Κόλετζ.

Σάσσα Πούλκου : Oscar Wilde. Είμαι ο έρωτας που δεν τολμά να πει το όνομά του (Αλεξάνδρεια, 2009)
Η ομοφυλοφιλία όμως απαγορεύεται να περιφέρεται ελεύθερα στα σαλόνια των ευυπόληπτων κυρίων. Είναι φοβισμένη, ντροπιασμένη, βασανισμένη φριχτά κάτω από τα σφιχτά κολάρα, τις στενές επωμίδες, τα σταυρωτά κουμπωμένα σακάκια και ατα καλογυαλισμένα παπούτσια τους. Η ομοφυλοφιλική αγάπη είναι καταπιεσμένη, εγκλωβισμένη στα σώματα, δειλή, τρομαγμένη και άτολμη να βγει στο φως της ημέρας. Γλιστράει τις νύχτες στους κακόφημους δρόμους για να ανταμώσει το χαμένο της πρόσωπο. Ο Ρόμπυ, άλλοτε εραστής του Ουάιλντ, εγκαταλειμμένος ύστερα στην απόρριψή του, διαισθάνεται πως έρχεται ο αντικαταστάτης στην καρδιά και το προσκεφάλι του ποιητή, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό. Εξακολουθεί να τον θαυμάζει, αλλά συγχρόνως ζηλεύει τους έρωτές του που διαδέχονται ο ένας τον άλλον όπως τα οράματα του οπιομανή Μπλέηκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: