9.3.09

ΓΑΛΛΙΑ. ΔΕΙΛΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Επιτέλους, η Γαλλία ετοιμάζεται να αναγνωρίσει νομικά τις ομογονεϊκές οικογένειες.
Αν και με δειλό τρόπο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ αποφάσισε να κάνει ένα βήμα μπροστά στη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος τύπων οικογένειας που υπάρχουν στην καθημερινή ζωή και προς το παρόν στερούνται νομικής προστασίας.
Τέτοιες είναι οι οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών στις οποίες ένα από τα μέλη έχει υιοθετήσει παιδί και ο/η σύντροφός του δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιμέλειας σ’ αυτό.
Στη Γαλλία ισχύει εδώ και δέκα χρόνια σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά χωρίς δικαίωμα από κοινού υιοθεσίας.
Η αναθεώρηση του ισχύοντος νόμου προβλέπεται ότι θα επηρεάσει τις ζωές 30.000 ομογονεϊκών οικογενειών.
Ωστόσο τα δικαιώματα που προβλέπονται για τον/την σύντροφο θα εξακολουθήσουν να είναι περιορισμένα, π.χ. θα μπορεί να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο, να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κλπ, αλλά θα εξακολουθεί να θεωρείται ένα είδος πατριού/μητριάς, αφού το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, αν και ρητά αναφέρεται σε «οικογένεια αποτελούμενη από δύο ενήλικες του ίδιου φύλου», θα εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως γονέα μόνον τον αρχικώς υιοθετούντα.

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Oυσιαστικά το νομοσχέδιο δημιουργεί το θεσμό του beau parent (θετού γονιού) ο οποίος έχει προσωπική σχέση με τον γονέα αλλά όχι βιολογική σχέση με το τέκνο και του παραχωρεί κάποια πρακτικά δικαιώματα στην καθημερινότητα του παιδιού. Ο θετός γονιός μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει αυτό το status σαν επιχείρημα για να διεκδικήσει την κηδεμονία σε περίπτωση που ο βιολογικός γονιός πάθει κάτι -χωρίς όμως να έχει εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα.

Προσοσχή όμως: πριν ακόμα κατατεθεί το νομοσχέδιο οι αντιδράσεις στους κόλπους της πλειοψηφίας είναι ήδη έντονες...

gay super hero είπε...

Tα παραπάνω βέβαια ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις που κάποιος έχει προσωπική σχέση με τον νόμιμο κηδεμόνα ενός παιδιού είτε ο τελευταίος την έχει αποκτήσει μέσω της τεκνοποίησης είτε μέσω τεκνοθεσίας.

Κακώς δηλαδή αναφέρομαι μόνο σε "βιολογικούς γονείς" στο παραπάνω σχόλιο.