23.9.07

ΠΕΡΙ OUTING 3

Image Hosted by ImageShack.us

.
Ξεσκεπάζοντας τους υποκριτές
Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΤΑ ΝΕΑ, 22/9/2007)
O Μάικ Ρότζερς, 43 χρόνων, Αμερικανός γκέι ακτιβιστής και μπλόγκερ, έχει «ξεσκεπάσει» 33 ομοφυλόφιλους στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο- τριάντα εξ αυτών είναι Ρεπουμπλικανοί- και υπόσχεται ότι τους επόμενους μήνες ο κατάλογος θα μεγαλώσει. Για πολλούς γκέι είναι ένας ήρωας, σύμφωνα με άλλους βλάπτει την κοινότητα των ομοφυλοφίλων. Η μέθοδός του είναι απλή: τηλεφωνεί στον «στόχο» του και τον ρωτάει, «Μήπως είστε γκέι;». Ο Μάικ Ρότζερς είχε «εκθέσει» τον Λάρρυ Κρεγκ τον περασμένο Οκτώβριο, πολλούς μήνες πριν ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Άινταχο αυτοεκτεθεί και τερματίσει την πολιτική σταδιοδρομία του κάνοντας σεξουαλικές προτάσεις σε έναν αστυνομικό με πολιτικά σε τουαλέτες αεροδρομίου. Πολλοί τον κατηγορούν ότι οδηγεί τους ομοφυλόφιλους πίσω, στην εποχή που συλλαμβάνονταν για «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά». «Στόχοι μου είναι μόνον οι υποκριτές, οι κρυφοί γκέι που δημόσια ενεργούν ως αντι-γκέι», απαντά εκείνος στην ιταλική «Κοριέρε». «Δεν θα ξεσκέπαζα ποτέ οποιονδήποτε, Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανό, δεν θέλει να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του, αλλά δεν υποτιμά δημόσια τους γκέι ούτε ψηφίζει εναντίον τους για να αποκτήσει πολιτικά πλεονεκτήματα». Πριν από δύο χρόνια, θυμίζει, ο Κρεγκ είχε ψηφίσει στη Γερουσία υπέρ μιας συνταγματικής τροπολογίας (αργότερα αποσύρθηκε) που απαγόρευε τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Ένας από τους πρώτους Ρεπουμπλικανούς που έπεσαν εξαιτίας του Μάικ Ρότζερς, το 2004, ήταν ο βουλευτής της Βιρτζίνια Εντ Σροκ, ο οποίος ψήφιζε παντού και πάντα εναντίον των γκέι- εναντίον της νομιμοποίησης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, εναντίον του δικαιώματός τους να υιοθετούν παιδιά - και είχε δηλώσει πως οι γκέι «βρίσκονται παντού» και «μας περικυκλώνουν». Ακολούθησε το τηλεφώνημα του Ρότζερς, «Μήπως είστε γκέι;», και ο Σροκ, ο οποίος είχε εκλεγεί τρεις φορές έως τότε και θα εκλεγόταν και πάλι, πήγε σπίτι του. Την επόμενη χρονιά, θύμα του Ρότζερς ήταν ο Μαρκ Φόλεϊ, Ρεπουμπλικανός βουλευτής που είχε ψηφίσει κατά του δικαιώματος των γκέι να υιοθετούν παιδιά και είχε ηγηθεί μιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής κατά της εκμετάλλευσης των εγκαταλελειμμένων παιδιών. Αποκαλύφθηκε ότι επί χρόνια έστελνε SΜS σε νεαρούς που αναζητούσαν το μέλλον τους στους διαδρόμους του Καπιτωλίου και τους προσέφερε υποστήριξη με αντάλλαγμα στοματικό σεξ. Τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Φόλεϊ παραιτήθηκε ντροπιασμένος. Τον Ιούλιο η ΒlogΡac, μια επιτροπή πολιτικής δράσης που χρηματοδοτεί τα προοδευτικά μπλογκ, βράβευσε τον Ρότζερς επειδή «κατήγγειλε τη διπλή ηθική πολλών πολιτικών πολύ καλύτερα από τις επίσημες οργανώσεις των γκέι». Οι σεξουαλικές επιλογές των προσώπων είναι απολύτως σεβαστές και προσωπικές, αλλά για τον «μπλόγκερ της αποκάλυψης» το θέμα είναι αλλού. «Όταν η ιδιωτική ζωή των πολιτικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που οι ίδιοι πολιτικοί υιοθετούν, τότε πιστεύω πως είναι δίκαιο να μπαίνει στη συζήτηση και το ιδιωτικό», τονίζει.

Διαβάστε ένα σχετικό με το θέμα ποστ πιέζοντας εδώ:
Ε-Lawyer: Ακτιβισμός και θεμελιώδη δικαιώματα

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εἶναι πολὺ controversial θέμα τὸ outing. Προσωπικὰ διαφωνῶ, καὶ τὸ ἔχω πεῖ καὶ ἀλλοῦ, γιὰ τὸν ἴδιο λόγο ποὺ ἐπικαλεῖται καὶ ὁ E-lawyer: Προσβάλλει τὴν ἰδιωτικότητα τοῦ ἀτόμου σὲ πολὺ θεμελιώδη βαθμό. Εἶναι βαθιὰ ἐκδικητικὸ καὶ μοῦ θυμίζει τὶς δίκες μαγισσῶν τοῦ Μεσαίωνα, ἀπὸ τὴν ἀνάποδη! Ἕνας μάγος βρίσκει ὅτι ἕνας παπὰς εἶναι κι αὐτὸς μάγος καί, υἱοθετῶντας τὶς βαθιὰ ρατσιστικὲς πρακτικὲς τοῦ παπᾶ, τὸν ἀποκαλύπτει ὡς μάγο γιὰ νὰ καοῦν ὅλοι μαζί. Ἂν θέλεις ἄλλο παράδειγμα, μοῦ θυμίζει τὸν μαῦρο ἐργάτη ποὺ ἐπειδὴ κάθεται στὸ πόδι τοῦ λευκοῦ ἀφέντη, μαστιγώνει τοὺς ἄλλους μαύρους ἐργάτες ὅπως κι ὁ λευκὸς ἀφέντης.

Εἰδικότερα, σὲ ὅτι ἀφορᾶ στὴν πολιτική, ποὺ εἶναι ὁ χῶρος δράσεως τοῦ ἐν λόγω «ἀκτιβιστῆ», τὰ ἐπιχειρήματα πρέπει νὰ εἶναι ἀμιγῶς πολιτικά, ὄχι κατινίστικα.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και αίσχος!Το είδαμε και στο athens gay pride. Aν ξέρατε ποιοί ήτανε πίσω από αυτό θα ήτανε πολύ χρήσιμο για να βγάλετε σωστά συμπεράσματα όσοι νομίζετε ότι κάνετε ακτιβισμό για να βοηθήσετε τους gay.

erva_cidreira είπε...

Ακριβώς επειδή είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και σταθερά διχαστικό για το γκέι κίνημα, και παρ' όλο που το Α.Π. έχει μια ξεκάθαρη θέση σχετικά, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να το συζητήσουμε κάποια στιγμή διεξοδικότερα, αφού επανέρχεται επίμονα ως προτεινόμενη, συχνά μάλιστα μοναδική, μορφή δράσης από πολλούς "ακτιβιστές", έστω κι αν οι ίδιοι κρατούν για τους εαυτούς τους τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Ανώνυμος είπε...

όταν κάποιοι πολιτικοί αντιτίθενται με πάθος στην θέσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων για τους glbt πληθυσμούς, ξεστομίζοντας και ένα σωρό άκυρες κατηγορίες περί παιδεραστίας, χρήσης ναρκωτικών ουσίων κλπ αλλά στην προσωπική τους ζωή παίρνουν πίπες από 16χρονα τότε νομίζω πως ο ακτιβιστής ορθώς πράττει. συγχωρήστε με για την ωμότητα του σχολίου αλλά νομίζω πως κάποια πράγματα είναι πολύ απλά. δεν πιστεύω πως ο κάθε ομοφυλόφιλος πολιτικός πρέπει να κάνει τις ερωτικές του προτιμήσεις σημαία. ωστόσο υπάρχουν κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις, ειδικά στην νεοσυντηρητική Αμερική που μια χαρά τους χρειάζεται το outing

alximist είπε...

Πραγματικά δύσκολο το θέμα.
Η υποκρισία αυτή, βλάπτει την κοινότητα από ανθρώπους που θα έπρεπε να την υποστηρίζουν. Είναι απίστευτα ανήθικο και για εκείνους του ψηφοφόρους που ψήφισαν τον συγκεκριμένο για να υποστηρίξει τις θέσεις τους.
Ξέρω ότι εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω, να ξεμπροστιάσω έτσι κάποιον. Παρόλο που ίσως σε προσωπικό επίπεδο αυτό μπορεί να είναι μια απελευθέρωση για εκείνον αργότερα (ή ίσως όχι).
Αυτοί οι τύποι είναι προϊόντα της κοινωνία που δεν τους αποδέχεται, και τους δημιουργεί σύνδρομα εξωτερικευμένης αυτοκαταστροφής, επιτιθέμοι σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν.
Μου προκαλούν τον οίκτο από την μια, αλλά από την άλλη πραγματικά τα θέλουν και τα παθάίνουν.
Γνωρίζω έναν πολιτικό εδώ στην πόλη μου, που κυρήτει τον θρήσκο και τον ηθικό κοροϊδευει τις απλές φτωχές και θρήσκες γυναίκες, και είναι 100% γκει με συγκαλυμένο γάμο... Το βρίσκω απλά θλιβερό...πως κάποιος μπορεί να ζει σε τόση υποκρισία?
Χαίρομαι που είμαι ξεκαθαρισμένος σε αυτά τα θεματα και ζω έντιμα και ειλικρινά την ζωή μου. Πιστέυω ότι ζώντας έτσι, δημιουργούμε το παράδειγμα, και δημιουργούμε με την παρουσία μας ένα αντιστερεότυπο. Αλλά αρκεί όταν υπάρχουν όλοι αυτοί οι ομοφοβοι κρυφογκεί, παπάδες και λοιποί?
Δεν έχουμε το δικαίωμα να αμυνόμαστε ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις? Επομένως είθε να τους φωτίσει λοιπόν ο θεός?

Ανώνυμος είπε...

Θέλεις να πεις ότι αυτός που κυρήτει το θρήσκο και τον ηθικό και είναι 100% γκέι δε μπορεί να είναι ηθικός επειδή είναι κρυφός γκέι? Μόνο οι φανεροί είναι ηθικοί?

Ποια η διαφορά του κρυφού γκέι που παίρνει παίρνει πίπες από 16χρονα και του φανερού γκέι που παίρνει πίπες από 16χρονα? Ο ένας το λέει και ο άλλος το κρύβει. Δεν έχουνε αυτό το δικαίωμα?

erva_cidreira είπε...

Μερικά ερωτήματα για συζήτηση:
Το outing αφορά την αποκάλυψη του ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού (ή τη διεμφυλικότητα):
- κάποιου που θεωρείται ότι τον κρύβει ή δεν τον αποκαλύπτει επαρκώς δημοσίως; (περίπτωση, σε μεγάλο βαθμό, του φετινού αθηναϊκού pride).
- κάποιου που με τη δημόσια δράση ή την παθητικότητά του από θέσεις εξουσίας βλάπτει την γκέι κοινότητα, παρ’ όλο που ο ίδιος είναι ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος ή διεμφυλικός; (περιπτώσεις πολιτικών, ιερωμένων, ιατρών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών κλπ σε όλο τον κόσμο)
Θα πρέπει ο καταγγελλόμενος να είναι ένα γνωστό δημόσιο πρόσωπο ή μπορεί να είναι o οποιοσδήποτε;
Το outing πρέπει να γίνεται επωνύμως ή όχι;
Χρειάζεται να αποκαλύπτονται και να κρίνονται δημοσίως επίσης οι προθέσεις και τα κριτήρια εκείνων που κάνουν το outing ή όχι;
Το outing πρέπει να γίνεται μόνον από άλλους λοατ ή έχουν δικαίωμα να το κάνουν και οι ετεροφυλόφιλοι;
Όσοι κάνουν outing πρέπει να έχουν διαφορετική νομική μεταχείριση λόγω ακτιβισμού;
Το outing αφορά μόνο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή και άλλα συναφή προσωπικά δεδομένα;
Το outing ορίζεται ως τέτοιο μόνο όταν αφορά άτομα εν ζωή ή περιλαμβάνει και την περίπτωση των νεκρών;
Το outing μπορεί να περιλαμβάνει αποκαλύψεις σε συναφή θέματα και για ετεροφυλόφιλους (π.χ. γονεϊκή ακαταλληλότητα κλπ);

alximist είπε...

Anwnime: To aygo den genise tin kota. Mporw na zw thn zwi moy, kryfa i fanera, alla den tha blapsw epoydeni ton allo, poso mallon ekeinon poy se antithesi me emena antidra kai katakta dikaiwmata poy tha me prostateysoyn stin teliki...
Alla oxi, einai ithiko, na eimai politikos kai na goystarw agorakia stin dipli zwi poy kanw, kai tin mera na igoyme ekstrateias kata toy gay gamoy, anti na allaxw ton kosmo me thn thesi poy katexw gia to kalytero, exwntas gnwsi tis idias anthrwpinis fysis moy.

Den nomizw oti outing simainei na katanagkaseis enan opoiondote foykara na bgei apo thn ntoylapa. Prokeitai gia praxi me sygkekrimenes parametroys.
O kathenas mas, exei dianysei mia poreia, kai antimetwpizei diaforetikes proklhseis stin zwh toy. Kai ayto einai poly dyskolo na to xonepsoyme oloi mas. H katanoisi kai i anektikotita einai o dromos o swstos egw nomizw... alla den einai eykolo na brei kaneis ayto to monopati, kai eykola loxodromei...