11.10.06

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΚ

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΟΚ, ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΚ
.
1- ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΟΚ
Αθήνα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2006
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανοικτή Επιστολή – Ερωτηματολόγιο
προς Υποψηφίους Δημάρχους και Νομάρχες:
Αγαπητέ/ή, Υποψήφιε/α Δήμαρχε / Νομάρχη,
Σύμφωνα με τις τρέχουσες στατιστικές, ο ομοφυλόφιλος πληθυσμός (αντρικός και γυναικείος) στην Ελληνική επικράτεια αγγίζει το ποσοστό του δέκα (10) τοις εκατό.Πρόκειται λοιπόν για μια μειονότητα, η οποία πάντα σύμφωνα με τις στατιστικές και τις τελευταίες απογραφές, φτάνει το ένα εκατομμύριο του ελληνικού πληθυσμού, συνεπώς διόλου αμελητέα.
Με την παρούσα ανοικτή επιστολή, επιθυμούμε να μάθουμε τις θέσεις σας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τους ομοφυλόφιλους-ες στην χώρα μας, ώστε οι ομοφυλόφιλοι-ες εν δυνάμει ψηφοφόροι σας να γνωρίζουν ξεκάθαρα τι θα πράξετε.Θέμα Πρώτο: Πολιτικός Γάμος μεταξύ Ομοφυλόφιλων.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πολιτικού γάμου, πουθενά δεν αναφέρεται ως προϋπόθεση σύναψης πολιτικού γάμου, η διαφορά του φύλου. Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρεται σε «πρόσωπα» και όχι σε φύλα. Οι ερωτήσεις στο ζήτημα αυτό είναι οι εξής:
α) Ας υποθέσουμε ότι ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ζητήσει να συνάψει πολιτικό γάμο. Εσείς ως Δήμαρχος, θα προχωρήσετε την διαδικασία; Τι θα πράξετε;
β) Σε περίπτωση που απάντησή σας είναι αρνητική, πιστεύετε ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νόμου περί πολιτικού γάμου, όπου θα αναφέρεται ρητώς η περίπτωση γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων;
γ) Αποτελεί για εσάς σαφή διάκριση, το γεγονός ότι ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που συμβιώνει επί χρόνια και έχει δημιουργήσει κοινή περιουσία, δεν έχει δικαιώματα ασφάλισης, φοροαπαλλαγών και πολλά ακόμη, που τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια έχουν εκ του νόμου; Ακόμη δε περισσότερο, πιστεύετε ότι αποτελεί διάκριση ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν έχουν δικαίωμα στην γονεϊκότητα και την υιοθεσία παιδιών;
Θέμα Δεύτερο: Πολιτική του Δήμου για τους ομοφυλόφιλους πολίτες.
Σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, οι κεντρικοί, μητροπολιτικοί δήμοι, έχουν προγράμματα για τις μειονότητες πολιτών τους που υφίστανται διακρίσεις.
a) Τι προβλέπει το πρόγραμμά σας για τις διακρίσεις που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι πολίτες του δήμου σας;
b) Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και εκτός Ευρώπης, τα φεστιβάλ ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας, αλλά και άλλα φεστιβάλ με ομοφυλόφιλη θεματική (π.χ. ταινιών), χρηματοδοτούνται μερικώς από τον δήμο (ή στην περίπτωση φεστιβάλ ταινιών ή εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας παραχωρούνται κτίρια του δήμου). Εσείς προτίθεστε να πράξετε αναλόγως;
c) Στα Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας που έγιναν φέτος στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, επικεφαλείς ήταν οι Δήμαρχοι αυτών των πόλεων δείχνοντας έτσι έμπρακτα την συμπαράστασή τους στην διαφορετικότητα, όχι απλά με λόγια. Εσείς προτίθεστε να κάνετε το ίδιο στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που θα γίνει στην Αθήνα το 2007, εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος;
Θέμα Τρίτο: Πολιτική του Δήμου για τους οροθετικούς πολίτες.
Ποια είναι το πρόγραμμά σας για τους οροθετικούς πολίτες του Δήμου σας;
a) Από άποψης, αντιμετώπισης του προβλήματος.
b) Από άποψης διαφημιστικής καμπάνιας για το πρόβλημα.
Ελπίζουμε σε μια ξεκάθαρη τοποθέτησή σας, επί των θεμάτων που θέσαμε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Υ. Γ. Η παρούσα ανοικτή επιστολή, θα σταλεί με φαξ στους υποψήφιους Δημάρχους και Νομάρχες, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και θα ζητηθεί συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας. Σχετικά με την ανταπόκριση και τις απαντήσεις που θα λάβουμε, θα σας ενημερώσουμε με νέο δελτίο τύπου.
Τα μέλη του Δ.Σ της Ε.Ο.Κ.
.
2-ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
.
(Λογότυπο του συνδυασμού "Η Αθήνα αλλάΖει")
Αθήνα 20 Σεπ. ’06
Αγαπητοί φίλοι για την από 18 Σεπτεμβρίου επιστολή σας και για την ευκαιρία να θέσουμε για άλλη μια φορά το σοβαρό θέμα των διακρίσεων εις βάρος λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών συμπολιτών μας.
Η παράταξή μας «η Αθήνα αλλάζει», έχει διαμορφώσει άποψη και με θάρρος, αντίθετα από άλλες παρατάξεις, απευθύνεται σε κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτη.
Θέμα πρώτο.
Η διαπίστωσή μας είναι ότι σύναψη πολιτικού γάμου σύμφωνα με το νόμο 1260 του 1982, θα είχε πολλά νομικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκε και παρουσίασε για δημόσιο λόγο την πρότασή του και δεσμεύθηκε για το νέο θεσμό του συμφώνου συμβίωσης που αφορά και ζευγάρια του ίδιου φύλου. Βεβαίως θα παρακολουθούσαμε με ενδιαφέρον τη δικαστική πορεία της υπόθεσης σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν και πιστεύουμε ότι το θέμα δε θα αργήσει να διευθετηθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης
Το καθεστώς συμβίωσης ανθρώπων του ίδιου φύλου πρέπει να διευθετηθεί με τρόπο που να αναγνωρίζει το δικαίωμά τους και να αίρει το καθεστώς διακρίσεων στο οποίο ζουν σήμερα στη χώρα μας. Το σύμφωνο συμβίωσης θεωρούμε πως αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Πιστεύουμε ότι με την πρόταση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση των διακρίσεων που δε θα αργήσει.
Θέμα δεύτερο.
Οι υπηρεσίες του Δήμου ευχαρίστως θα δέχονται πληροφορίες και καταγγελίες πολιτών για διακρίσεις και θα τις εξετάζουν με προσοχή και σεβασμό. Προτάσεις εκ μέρους των οργανωμένων αλλά και μεμονωμένων πολιτών είναι ευπρόσδεκτες.
Η στήριξή μας στις εκδηλώσεις της ομοφυλοφιλικής κοινότητας είναι δεδομένη και δε διαφέρει από τη στήριξη που παρέχουμε σε κάθε κοινότητα πολιτών. Όπως αποδείξαμε και κατά την πρόσφατη εκδήλωση της κοινότητας σας τον περασμένο Ιούνιο, χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες και για ισότητα και αξιοπρέπεια. Όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά μου είμαι και παρών προσωπικά. Θα χαρώ να κουβεντιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις των φορέων σας για ιδιαίτερα προβλήματα που διακρίνετε.
Θέμα τρίτο.
Συμφωνούμε μαζί σας ότι το θέμα του aids και των οροθετικών πολιτών στη χώρα μας είναι τραγικά υποβαθμισμένο. Είμαστε στη διάθεση σας για προτάσεις και δράσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και θα αντιμετώπιζαν το μεγάλο αυτό θέμα και ευχαρίστως να ενεργήσουμε από κοινού με άλλες υπηρεσίες του κράτους για την εξυπηρέτηση των οροθετικών πολιτών σε θέματα της αρμοδιότητας μας.
Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το δάχτυλο δείχνει το μέλλον.

***

Αλέξης Τσίπρας
Θέμα Πρώτο.
Πολιτικός Γάμος μεταξύ Ομοφυλόφιλων
α) Βασική αρχή που διέπει τις επιλογές μας είναι ότι όλοι και όλες έχουν ίσα δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τον πολιτικό γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου. Εκτίμησή μας είναι ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο καλύπτει αυτό το δικαίωμα και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ένας τέτοιός γάμος είναι η έλλειψη βούλησης των δημοτικών αρχών να συγκρουστούν με τον κοινωνικό συντηρητισμό και με το ακόμη πιο συντηρητικό πολιτικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο συνδυασμό μας έχουν πάρει σαφή θέση στο ζήτημα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (βλ. π.χ. ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου)
β) Όπως αναφέραμε, η Αθήνα μπορεί να είναι την επόμενη μέρα των εκλογών ο πρώτος δήμος που ζευγάρια του ίδιου φύλου θα τελέσουν πολιτικό γάμο. Δεν απαιτείται ειδική ρύθμιση. Άλλωστε η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει και υπογράψει για την κατάργηση των διακρίσεων που βασίζονται και στον σεξουαλικό προσανατολισμό.
γ) Η ισότητα των δικαιωμάτων δεν υπολογίζεται με το χρόνο συμβίωσης, αλλά με το πότε η πολιτεία θα πάψει να δημιουργεί πολίτες, άντρες και γυναίκες, διαφορετικών κατηγοριών και ταχυτήτων. Κάθε διάκριση πρέπει να καταργηθεί. Έτσι και για το ζήτημα της γονεϊκότητας πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια για κάθε γυναίκα ή άνδρα που θέλει να γίνει γονέας, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Θέμα Δεύτερο
Πολιτική του Δήμου για τους ομοφυλόφιλους πολίτες.
α) Η συνεργασία του δήμου με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι το πρώτο βήμα που ήδη έχει κάνει ο συνδυασμός μας. Η δεύτερη κίνηση ήταν να υπάρξουν στο ψηφοδέλτιο υποψήφιες και υποψήφιοι με ενεργό δράση στο χώρο των λεσβιών και των γκέι. Η συνεργασία με τις σχετικές ΜΚΟ θα συνεχιστεί, ώστε η πόλη να μας χωρά όλες και όλους ισότιμα.
Σε δημοτικό επίπεδο προτείνουμε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για το ρατσισμό, το οποίο θα συγκεντρώνει τις καταγγελίες όσων υφίστανται διακρίσεις οποιουδήποτε είδους. Ο Δήμος θα καταγράφει τα περιστατικά, αλλά και θα βοηθά παίρνοντας ο ίδιος μέτρα ή παραπέμποντας το θέμα σε αρμόδιες αρχές, όπως π.χ. ο Συνήγορος του Πολίτη. Η ετήσια παρουσίαση των διακρίσεων που συμβαίνουν στην πόλη μας, θα μας επιτρέψει να έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης και να σχεδιάσουμε αποτελεσματικότερη πολιτική για το ζήτημα, ενώ θα ενθαρρύνει και θα στηρίξει τα θύματα των διακρίσεων.
Επίσης, θεωρούμε αυτονόητη την παραχώρηση δημοτικών χώρων για εκδηλώσεις της κοινότητας των λεσβιών και των γκέι και τη γενικότερη στήριξη της δραστηριότητάς τους.
Τέλος, ο δήμος θα πρέπει να οργανώσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, αλλά και των οροθετικών για το hiv aids, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημαντική αύξηση της τάξης του 25%.
β) Είμαστε σύμφωνοι με το να τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, όπως επίσης και να παραχωρούνται χώροι για εκδηλώσεις.
γ) Όχι μόνο εγώ, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι από το συνδυασμό μας ήταν ήδη εκεί από το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, όταν οι δημοτικές εκλογές δεν υπήρχαν καν στον ορίζοντα. Δεν βλέπω για ποιο λόγο να αλλάξει αυτό την επόμενη μέρα των εκλογών
Θέμα Τρίτο
Πολιτική του Δήμου για τους οροθετικούς πολίτες
Το hiv aids θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη χρόνια νόσος. Ο Δήμος σε συνεργασία με όλους τους φορείς μπορεί να συμβάλλει με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως:
Παραχώρηση κτιρίων σε σχετικές οργανώσεις και συνεργασία των δημοτικών ιατρείων με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).
Οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας που δε θα τρομοκρατεί, αλλά και δε θα ωραιοποιεί την πραγματικότητα. Θα πληροφορεί χωρίς να κάνει δήθεν ηθικά κηρύγματα και θα απευθύνεται ιδιαιτέρως στις νέες και τους νέους, για να συμβάλει ώστε να αποκτήσουν ασφαλέστερη ερωτική συμπεριφορά και να απορρίψουν τις διακρίσεις που γίνονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Υλοποίηση προγράμματος ψυχολογικής στήριξης για τις οροθετικές και τους οροθετικούς και για τις οικογένειές τους.
Ειδικά προγράμματα εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε όσες και όσοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

***

1-Στο πρόγραμμα της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ολόκληρο στο http://www.ecoathens.gr/) δεσμευόμαστε ότι «ο στόχος για καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλους τους τομείς, αφορά ιδιαίτερα το σεβασμό της προσωπικής ζωής και του ερωτικού προσανατολισμού όλων. Οικογένειες με ένα γονιό, ζευγάρια του ίδιου φύλου, άτομα που έχουν αλλάξει φύλο, έχουν και αυτοί δικαίωμα στην κοινωνική αποδοχή και την ισότιμη αντιμετώπιση».
Στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε μεταξύ άλλων ότι «η αίθουσα των πολιτικών γάμων οφείλει να είναι ανοικτή και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, πιθανόν ακόμη και χωρίς νομοθετική πρόβλεψη, ως συμβολική κίνηση».
Ευνόητο είναι τέλος ότι τα νομικά δικαιώματα που παρέχει ο πολιτικός γάμος δε μπορούν να διαφοροποιούνται από εκείνα που παρέχονται στα ζευγάρια διαφορετικών φύλων.
2- Το πρόγραμμα της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ζητά από το Δήμο πολιτικές ίσης μεταχείρισης στη σχέση των ομοφυλόφιλων πολιτών με τις δημοτικές υπηρεσίες.
Προτείνει επίσης συμβολικές πρωτοβουλίες στα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, αναφέροντας ενδεικτικά την παροχή της αιγίδας του Δήμου σε εκδηλώσεις όπως το Gay Pride (χωρίς φυσικά να καθορίζει ο Δήμος το περιεχόμενό του). Προσωπικά έχω βρεθεί ήδη στο τραπεζάκι που είχαμε στο Pride του 2006 και δε βλέπω λόγο να μην το επαναλάβω και το 2007
3 -ΑΠΑΝΤΗΣΗ Για τα θέματα των οροθετικών πολιτών (όπως και για αρκετά άλλα ζητήματα) δεν έχουμε αναλυτικές προτάσεις στο πρόγραμμά μας. Κάνουμε όμως αναφορά στη γενικότερη υποχρέωση του δήμου να μάχεται κατά των διακρίσεων και να προωθεί την κοινωνική αποδοχή (και) για τα άτομα με διαφορετικό ερωτικό προσανατολισμό. Σημειώνουμε τέλος ότι οι οροθετικοί πολίτες δεν είναι όλοι κατ’ ανάγκη και ομοφυλόφιλοι.

***
.
Αθήνα 04-10-2006
Αγαπητοί φίλοι
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας.
Όπως είναι γνωστό οι Δήμαρχοι δεν νομοθετούν ,αλλά εργάζονται για την πόλη και τους δημότες τους μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που οι κυβερνήσεις έχουν οριοθετήσει.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι τους απαγορεύεται να διεκδικούν ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες.
Κατά τη διάρκεια του δημόσιου βίου μου έχω τοποθετηθεί στα περισσότερα των ερωτημάτων σας. Θεωρώ ότι έχουν το δικαίωμα δύο ενήλικες να αποφασίσουν το πώς θα περάσουν τη ζωή τους, όχι με την τυπική έννοια του γάμου όπως αναφέρετε, αλλά με βάση την προσωπική τους απόφαση.
Θέματα που αφορούν κληρονομικά ή ασφαλιστικά δικαιώματα, εφόσον δεν έχουν επιλυθεί πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία να τα δει και να τα συζητήσει.
Δεν νομίζω ότι μέχρι σήμερα με οποιοδήποτε δήμαρχο υπήρξε στο Δήμο της Αθήνας θέμα διακριτικής μεταχείρισης εξαιτίας της προσωπικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
Σε ότι αφορά την οικονομική ενίσχυση εκδηλώσεων της κοινότητάς σας, δεν ανήκω σ’ αυτούς που υπόσχονται προεκλογικά πράγματα που δεν γνωρίζω αν υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να πραγματοποιηθούν.
Είναι πάγια η θέση μου αυτή, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται το αίτημα.
Η μέχρι τώρα δε παρουσία μου ως άνθρωπος, ή πολιτικό πρόσωπο σχετικά με τους οροθετικούς, δίνει την καλύτερη νομίζω απάντηση στο ερώτημά σας. Σας υπενθυμίζω ότι είμαι από τα ιδρυτικά μέλη (1984) της «Εθνικής Επιτροπής AIDS”
Η κοινωνική ευαισθησία είναι τρόπος ζωής και όχι το τι γράφει ένα προεκλογικό πρόγραμμα.
Φιλικά
Νικήτας Κακλαμάνης
.
3-ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΚ
.
Αθήνα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές 2006
Μετά από την 18/9/06 Ανοικτή Επιστολή-Δελτίο Τύπου, προς τους Υποψηφίους Δημάρχους και Νομάρχες για τις Εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έστειλε η Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα, με το παρόν Δελτίο Τύπου, σας ανακοινώνουμε τις απαντήσεις που λάβαμε στις ερωτήσεις που θέσαμε.
Πρώτος εκ των Υποψηφίων Δημάρχων, απάντησε ο κύριος Κώστας Σκανδαλίδης. Στο πρώτο ερώτημά μας, για τον Πολιτικό Γάμο, μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών, απάντησε ότι: “Η διαπίστωσή μας είναι ότι σύναψη πολιτικού γάμου, θα είχε πολλά νομικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκε και παρουσίασε για δημόσιο λόγο την πρότασή του και δεσμεύθηκε για το νέο θεσμό του συμφώνου συμβίωσης που αφορά και ζευγάρια του ίδιου φύλου”. H E.O.K, έχει ως πάγια θέση της ότι το σύμφωνο συμβίωσης, έχει εγγενείς αδυναμίες και διατηρεί τις διακρίσεις. Η Ε.Ο.Κ. ομιλεί ξεκάθαρα για Πολιτικό Γάμο. Για την προτεινόμενη πολιτική του Δήμου όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους πολίτες, απαντά ότι είναι δεδομένη η στήριξή του στις εκδηλώσεις της ομοφυλόφιλης κοινότητας, χωρίς βέβαια να απαντά αν ως Δήμαρχος θα τις στήριζε και οικονομικά, ενώ αναφέρει ότι «όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά του είναι παρών και προσωπικά». Ελπίζουμε το ίσως «βεβαρημένο» πρόγραμμά του στο μέλλον να συμπεριλάβει με ενεργό τρόπο και τους ομοφυλόφιλους πολίτες του Δήμου Αθηναίων από οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκεται. Τέλος, όσον αφορά τους οροθετικούς πολίτες, απάντησε ότι: «Είμαστε στη διάθεση σας για προτάσεις και δράσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και θα αντιμετώπιζαν το μεγάλο αυτό θέμα και ευχαρίστως να ενεργήσουμε από κοινού με άλλες υπηρεσίες του κράτους για την εξυπηρέτηση των οροθετικών πολιτών σε θέματα της αρμοδιότητας μας.»
Δεύτερος, απάντησε ο Υποψήφιος Δήμαρχος κύριος Αλέξης Τσίπρας. Στο ζήτημα του Πολιτικού Γάμου, απάντησε: «Βασική αρχή που διέπει τις επιλογές μας είναι ότι όλοι και όλες έχουν ίσα δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τον πολιτικό γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου. Εκτίμησή μας είναι ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο καλύπτει αυτό το δικαίωμα και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ένας τέτοιός γάμος είναι η έλλειψη βούλησης των δημοτικών αρχών να συγκρουστούν με τον κοινωνικό συντηρητισμό και με το ακόμη πιο συντηρητικό πολιτικό σύστημα.” Συνεχίζει δε για το ζήτημα της γονεϊκότητας: «Κάθε διάκριση πρέπει να καταργηθεί. Έτσι και για το ζήτημα της γονεϊκότητας πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια για κάθε γυναίκα ή άνδρα που θέλει να γίνει γονέας, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.»
Η θέση αυτή του κ. Τσίπρα διαφοροποιείται σαφώς με την επίσημη του Συνασπισμού, που ομιλεί για σύμφωνο συμβίωσης. Θα είχε λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τοποθετηθεί επ’ αυτού και η ηγεσία του Συνασπισμού, του οποία η στήριξη στον κύριο Τσίπρα είναι δεδομένη. Είναι άραγε δεδομένη και ως προς αυτές τις θέσεις υπέρ του γάμου και της γονεϊκότητας ομοφυλόφιλων; Όσον αφορά τις προτάσεις του συνδυασμού του για την πολιτική του Δήμου σχετικά με τους ομοφυλόφιλους, λεσβίες, τρανσέξουαλ αναφέρει: «Η συνεργασία του δήμου με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι το πρώτο βήμα που ήδη έχει κάνει ο συνδυασμός μας. Η δεύτερη κίνηση ήταν να υπάρξουν στο ψηφοδέλτιο υποψήφιες και υποψήφιοι με ενεργό δράση στο χώρο των λεσβιών και των γκέι.» Συνεχίζει: «Σε δημοτικό επίπεδο προτείνουμε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για το ρατσισμό, το οποίο θα συγκεντρώνει τις καταγγελίες όσων υφίστανται διακρίσεις οποιουδήποτε είδους», και «Επίσης, θεωρούμε αυτονόητη την παραχώρηση δημοτικών χώρων για εκδηλώσεις της κοινότητας των λεσβιών και των γκέι και τη γενικότερη στήριξη της δραστηριότητάς τους. Τέλος, ο δήμος θα πρέπει να οργανώσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, αλλά και των οροθετικών για το aids.» Συμφωνεί στην έμπρακτη στήριξη των εκδηλώσεων ενώ λέει: “Όχι μόνο εγώ, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι από το συνδυασμό μας ήταν ήδη εκεί από το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, όταν οι δημοτικές εκλογές δεν υπήρχαν καν στον ορίζοντα. Δεν βλέπω για ποιο λόγο να αλλάξει αυτό την επόμενη μέρα των εκλογών.» Καταλήγει για το ζήτημα των οροθετικών υποστηρίζοντας: παραχώρηση κτιρίων σε σχετικές οργανώσεις, οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας, υλοποίηση προγράμματος ψυχολογικής στήριξης, ειδικά προγράμματα εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
Τρίτος απάντησε ο κύριος Γιάννης Παρασκευόπουλος, υπεύθυνος των Οικολόγων Αθήνας, εκπροσωπώντας με την επιστολή του και τους υπόλοιπους υποψηφίους των Οικολόγων. Για το θέμα του Πολιτικού Γάμου απάντησε: «η αίθουσα των πολιτικών γάμων οφείλει να είναι ανοικτή και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, πιθανόν ακόμη και χωρίς νομοθετική πρόβλεψη, ως συμβολική κίνηση. Ευνόητο είναι τέλος ότι τα νομικά δικαιώματα που παρέχει ο πολιτικός γάμος δε μπορούν να διαφοροποιούνται από εκείνα που παρέχονται στα ζευγάρια διαφορετικών φύλων.” Για το δεύτερο ερώτημα: «Το πρόγραμμα της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ζητά από το Δήμο πολιτικές ίσης μεταχείρισης στη σχέση των ομοφυλόφιλων πολιτών με τις δημοτικές υπηρεσίες. Προτείνει επίσης συμβολικές πρωτοβουλίες στα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, αναφέροντας ενδεικτικά την παροχή της αιγίδας του Δήμου σε εκδηλώσεις όπως το Gay Pride (χωρίς φυσικά να καθορίζει ο Δήμος το περιεχόμενό του). Προσωπικά έχω βρεθεί ήδη στο τραπεζάκι που είχαμε στο Pride του 2006 και δε βλέπω λόγο να μην το επαναλάβω και το 2007». Για το θέμα των οροθετικών πολιτών απαντά ότι δεν έχουν αναλυτικές προτάσεις στο πρόγραμμά τους.
Τέταρτος απάντησε, και οφείλουμε να το πούμε, μετά από αρκετά - και με πιεστικό τρόπο - τηλεφωνήματα ο υποψήφιος Δήμαρχος κύριος Νικήτας Κακλαμάνης. Στο ζήτημα του Πολιτικού Γάμου, απαντά: “Όπως είναι γνωστό οι Δήμαρχοι δεν νομοθετούν, αλλά εργάζονται για την πόλη και τους δημότες τους μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που οι κυβερνήσεις έχουν οριοθετήσει. Θεωρώ ότι έχουν το δικαίωμα δύο ενήλικες να αποφασίσουν το πώς θα περάσουν τη ζωή τους, όχι με την τυπική έννοια του γάμου όπως αναφέρετε, αλλά με βάση την προσωπική τους απόφαση. Θέματα που αφορούν κληρονομικά ή ασφαλιστικά δικαιώματα, εφόσον δεν έχουν επιλυθεί πρέπει κάποια στιγμή η πολιτεία να τα δει και να τα συζητήσει.” Κοινώς σφυρίζει αδιάφορα και κενολογεί. Θεωρεί δε, όπως γράφει, την έννοια του γάμου «τυπική». «Τυπική» βέβαια (εννοείται κατά Κακλαμάνη) πρέπει να είναι μόνο για τους ομοφυλόφιλους. Ισχυρισμός βαθύτατα ρατσιστικός. Στο δεύτερο ερώτημα σχετικά με την πολιτική του Δήμου λέει: «Δεν νομίζω ότι μέχρι σήμερα με οποιοδήποτε δήμαρχο υπήρξε στο Δήμο της Αθήνας θέμα διακριτικής μεταχείρισης εξαιτίας της προσωπικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.» Δεν έχει συνεπώς καμία θέση. Το πρόγραμμά του δεν συμπεριλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους πολίτες. Είναι αόρατοι για τον κύριο Κακλαμάνη. Τέλος για τους οροθετικούς πολίτες απαντά: “Η μέχρι τώρα δε παρουσία μου ως άνθρωπος, ή πολιτικό πρόσωπο σχετικά με τους οροθετικούς, δίνει την καλύτερη νομίζω απάντηση στο ερώτημά σας. Σας υπενθυμίζω ότι είμαι από τα ιδρυτικά μέλη (1984) της «Εθνικής Επιτροπής AIDS”. Πάλι δεν απαντά στο ερώτημά μας τι θα έκανε σήμερα, ενώ αναφέρει το ένδοξο παρελθόν του…1984. Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη την απάντηση του κυρίου Κακλαμάνη καθώς στερείται κάθε πολιτικής και κάθε ευαισθησίας για τους ομοφυλόφιλους πολίτες του Δήμου που φιλοδοξεί να λάβει την ψήφο τους. Επιβεβαιώνει εμπράκτως όσους κατηγόρησαν τον συνδυασμό του ότι φιλοξενεί υποψηφίους με ρατσιστικές διαθέσεις (βλέπε Μυλωνόπουλος-ΛΑ.Ο.Σ., που είχε δηλώσει «τον εβραίο κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς»).
Κανείς άλλος εκ των υποψηφίων Δημάρχων ή Νομαρχών δεν απάντησε στην Ανοικτή Επιστολή μας. Βεβαίως και η μη-απάντηση, αποτελεί απάντηση. Επιφυλασσόμαστε ωστόσο, έως τις εκλογές αν λάβουμε επιπλέον απάντηση να την δημοσιοποιήσουμε με νέο Δελτίο Τύπου.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. (
info@eok.gr)
..
.****
.
Όλο το ανωτέρω υλικό το λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας. Τους ευχαριστούμε θερμά.

15 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα έχουν ήδη παρατηρήσει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που δημοσιεύσαμε προχθές.
Π.χ. από το άρθρο απουσιάζει παντελώς η αναφορά στις απαντήσεις του υπεύθυνου του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ, ενώ ο κ. Κακλαμάνης δεν απαντά όπως εντός εισαγωγικών γράφεται: «Δεν ανήκω σε όσους υπόσχονται πράγματα που δεν θα μπορούν αντικειμενικά να υλοποιηθούν», αλλά « Σε ότι αφορά την οικονομική ενίσχυση εκδηλώσεων της κοινότητάς σας, δεν ανήκω σ’ αυτούς που υπόσχονται προεκλογικά πράγματα που δεν γνωρίζω αν υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να πραγματοποιηθούν».
Με λίγα λόγια : Διαβάστε μόνοι σας και προσεχτικά τις απαντήσεις των υποψηφίων, αν θέλετε να μάθετε τι πραγματικά λένε. Το τι εννοούνε είναι άλλο θέμα.
Επίσης, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε στους υποψήφιους ποιών δήμων απεστάλη το ερωτηματολόγιο, αν και η δημοσίευσή του μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι όλοι είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν τις ερωτήσεις και να απαντήσουν, αν πραγματικά το επιθυμούσαν.

artois είπε...

Σαφώς απαντά μόνον ο Τσίπρας. Αναμενόμενο, μιας και ο υποψήφιος του Συνασπισμού είναι συνεπής ως προς αυτά που υπεστήριζε πάντα. Και είναι γεγονός ότι ο Συν. αυτή τη φορά έκανε μια πολύ καλή επιλογή υποψηφίου δημάρχου.

Κάποια μέσα προσπάθησαν να περάσουν την εικόνα ενός νέου και ωραίου υποψηφίου. Ο ίδιος, ευχαρίστως δέχτηκε να ποζάρει αρτίστικα και να χρησιμοποιήσει αυτό το "ατού" στην προεκλογική του εκστρατεία, γνωρίζοντας ότι έτσι προσελκύει απολίτικους ψηφοφόρους.

Αν εξαιρέσουμε αυτή την επικοινωνιακή "υποχώρησή" του, ο Τσίπρας είναι πολιτική επιλογή και όχι επικοινωνιακή. Εκτός που δεν είναι όσο "ωραίος" τον παρουσιάζουν, από πολύ νεαρή ηλικία αγωνίζεται για όσα πιστεύει και όσοι ασκούσαν φοιτητικό συνδικαλισμό την ίδια εποχή μ' αυτόν στο πολυτεχνείο, θυμούνται τις προτάσεις του Λαλιώτη να τον προσελκύσει στο πασόκ.

Φαντάζεστε να ήταν υποψήφιος ενός μεγάλου κόμματος σήμερα;

Ακόμα κι αν οι πιο υποψιασμένοι σκέπτονται πως οι υποσχέσεις του είναι ανέξοδες, η υπερψήφισή του θα καταδείξει την ανάγκη να δουν σοβαρότερα το θέμα των αιτημάτων τα μεγάλα κόμματα εξουσίας.

Και αφού η ΕΟΚ ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, οφείλει να πάρει θέση σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε, και να στηρίξει φανερά και δυναμικά τον υποψήφιο που ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματά της και παίρνει θέση χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές.

Ανώνυμος είπε...

Η τακτική της Ελευθεροτυπίας να διαστρεβλώνει τα λεγόμενα πολιτικών και φορέων που φαινομενικά δεν είναι της αρεσκείας της δείχνει ότι τελικά δουλέυει υπέρ τους σε βάρος του όποιου κύρους είχε αποκτήσει στο πιο σκεπτόμενο (αριστερό) τμήμα του κοινού.

Οι απαντήσεις ήταν αναμενόμενες
Ο Σκανδαλίδης είναι μετριοπαθής
Ο Τσίπρας είναι εμπεριστατωμένος και μάλλον ο πιο ειλικρινής
Ο Κακλαμάνης καλύπτει πίσω από τις αοριστολογίες την αυτολύπησή του για το ζήτημα και την αντιδραστικότητα των πολιτικών που σκοπεύει να συνηεχίσει/προωθήσει
Οι Οικολόγοι ρίχνουν στο τέλος την καρδάρα με το ανεκδιήγητο: 'οι οροθετικοί πολίτες δεν είναι όλοι κατ’ ανάγκη και ομοφυλόφιλοι'
Ο Χαλβατζής είναι απών όπως πάντα

Συγχαρητήρια erva για τη δουλειά σου :-)

Ανώνυμος είπε...

Τελικά είναι αυτοκατάρα να είσαι
συντηριτικός ομοφυλόφιλος.
Μία ζωή θα θέλεις την μιζέρια σου και για τους άλλους.
Ξανασκέφτομαι αν θα πρέπει να διαχωριστούμε σαφώς και με πολεμική απέναντί τους με δραστικές
μέθοδους σαν το outing.(τρομοκρατικά!)

Οχι outing μόνο γι άυτους
που είναι ομοφοβικοί αλλά και γι όσους είναι σε θέση εξουσίας και δεν κάνουν τίποτα μη χάσουν καμία ψήφο γριάς της ΕΡΕ !!

Ανώνυμος είπε...

και τα νέα της θεσσαλονίκης...


http://www.gayworld.gr/sofiaskoulidi.html

[νομίζω σχετικό θέμα]

erva_cidreira είπε...

Artois: Έχετε δίκιο. Δεν φθάνει να υποβάλλουμε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική που οι υποψήφιοι θα ακολουθήσουν στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων δημοτών τους, ούτε υπόρρητα να απαιτούμε όλα αυτά που με αντιδημοκρατικό τρόπο στερούμεθα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουμε θέση, να δεσμευθούμε κι εμείς. Άλλωστε η πολιτική είναι ένα δούναι και λαβείν. Ελπίζω στη συγκεκριμένη περίπτωση βάσει αρχών ηθικής.
Gilletina: Γι’ αυτό δεν θεωρώ το outing ότι μπορεί να αποτελεί λύση, ειδικά ως εύκολη καταφυγή και λόγω απουσίας άλλων πιο επεξεργασμένων στρατηγικών.
Άλλωστε αρκετά υποφέρουν οι ομοφυλόφιλοι από την ετεροφυλοφιλική τρομοκρατία για να προσθέσουμε κι εμείς την γκέι ακτιβιστική(;) εκδοχή της.
Και, δυστυχώς, το κυνήγι της ψήφου με στόχο την εξουσία, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, γίνεται πια χωρίς ηλικιακά και πολιτικά κριτήρια.
Raresteak: Καθώς δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορώ να αποφανθώ για την ειλικρίνεια του. Εκείνο όμως που μου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις είναι ότι ο ίδιος - ή το επιτελείο του, το ίδιο κάνει - απαντά σε μια γκέι οργάνωση χωρίς να αφήνει την αίσθηση ότι μιλάει από θέση «ετερότητας», χωρίς επίκληση ψευτοανθρωπισμού, χωρίς διαχωρισμούς. Αυτό ήδη μου φαίνεται ότι συνιστά μια ουσιώδη διαφορά.
Αμβρόσιε: Δυστυχώς γνωρίζω από μέρες το περιστατικό στο οποίο αναφέρεσαι. Πονάει όμως πολύ να ανοίξω τώρα και αυτή τη συζήτηση. Μετά τις εκλογές όμως θεωρώ ότι πολλά θα πρέπει να κουβεντιάσουμε σχετικά. Όπως επίσης και την περίεργη σιωπή της ΟΛΚΕ και του 10%.

artois είπε...

gilletina, σε πρόλαβε ο le nonce. Έχει ήδη προβεί στο "outing" (διάβαζε: ξεφώνημα)με special post "ειδικό δικαστήριο", στο οποίο ο blogger του ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ είχε πάρει αρνητική θέση, όπως διάβασα στα σχόλια.

Αν κι εσύ, όπως ο le nonce θεωρείς ότι αυτού του είδους οι μέθοδοι εκφράζουν τους ομοφυλόφιλους, τους αδικείς. Η πίεση, μορφή της οποίας είναι το παζάρεμα των ψήφων, είναι μέθοδος διεκδίκησης αλλά οι εκβιασμοί και οι απειλές για "outing" είναι μέθοδοι μαφίας. Αν σ’ αυτό προσθέσεις και τον πολυκερματισμό του ομοφυλοφιλικού κινήματος (διάβαζε: μαγαζάκια), τότε συμβάλλεις κι εσύ στην εκ των έσω υπονόμευση των προσπαθειών που γίνονται για άρση των αδικιών και των ανισοτήτων.

Όσο για την στάση των "συντηρητικών" δεξιών και των "προοδευτικών" αριστερών, στις διεκδικήσεις των ομοφυλοφίλων, θα έλεγα ότι τα βήματα των δεύτερων δεν είναι πιο μπροστά από αυτά των πρώτων.

gay super hero είπε...

Δύο πράγματα: πρώτον εφόσον ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησαν θετικά στο ερωτηματολόγιο που τους εστάλη, οι γκέι οργανώσεις πρέπει να δηλώσουν ότι στηρίζουν επίσημα την υποψηφιότητά τους. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε και προσωπικά ουδόλως με ενδιαφέρει αν οι υποσχέσεις τους είναι ανέξοδες ή όχι. Σε περίπτωση που τα ποσοστά τους είναι μεγαλύτερα του αναμενόμενου, μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε από αυτή την ιστορία.
Δεύτερον δεν ξέρω αν το οuting είναι φασιστικό, το να είσαι όμως γκέι κατ'ιδίαν και δημοσίως να αρνείσαι να πράξεις το παραμικρό για να βελτιωθεί η θέση όλων όσων υφίστανται διακρίσεις είναι σίγουρα! Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει σε αυτούς τους ανθρώπους ότι ανήκουν σε μία μειονότητα. Πρόσφατα διάβασα τη συνέντευξη διάσημης λεσβίας τραγουδίστριας που μας έλεγε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως ένας νέος καλλιτέχνης ανέχεται να μιλάει ανοιχτά για την σεξουαλικότητά του! Βεβαίως αναφερόταν μόνο στους γκέι καλλιτέχνες, γιατί οι υπόλοιποι κανένα πρόβλημα δεν έχουν να διαφημίσουν τους γάμους και τα παιδιά τους. 'Οταν λοιπόν κάποιος μου πλασάρει σαν ιδεολογία τη ντροπή και την αυτολύπηση γιατί σκέφτεται τη βολή του και την πολύτιμη καριέρα του, αγνοώντας το παράδειγμα ενός Χατζιδάκι, ενός Τσαρούχη ή ενός Καβάφη, που χωρίς αυτούς η θέση μας θα ήταν ακόμα χειρότερη σήμερα, έχω κάθε δικαίωμα να του την πω δημόσια. Πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι το να είσαι δημόσιο πρόσωπο δεν είναι μόνο δόξες και τιμές αλλά έχει και κάποιες ευθύνες. Δεν μπορεί να αγνοούν το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι μεγαλώνουν με αβάσταχτες ενοχές, ότι παγιδεύονται σε ψεύτικους γάμους, ότι κάποιοι καταλήγουν στην αυτοκτονία, ή άρρωστοι επειδή δεν ξέρουν να προστατευτούν. 'Ολα αυτά είναι κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να αναγνωριστούν ως τέτοια και να μην ανεχόμαστε όλους αυτούς που στρουθοκαμηλίζουν και ταυτόχρονα απολαμβάνουν αξιώματα και διακρίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,

Στο Δελτίο Τύπου μας, εκτός από τις απαντήσεις των υποψηφίων, υπάρχουν επίσης και σαφή σχόλια όπου η Ε.Ο.Κ. παίρνει θέση πάνω στις απαντήσεις τους, χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι υποστηρίζουμε τις θέσεις που πήρε ο συνδυασμός του κ. Τσίπρα, καθώς επίσης υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα της Ευαγγελίας Βλάμη με τον ίδιο συνδυασμό, εκπροσώπου της λεσβιακής κοινότητας (ανήκει στην ΟΛΚΕ η Ευαγγελία αν δεν απατώμαι και αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουμε λάβει ενημέρωση από την οργάνωσή της). Επίσης στηρίζουμε τους συνδυασμούς των Οικολόγων και ειδικότερα αυτές στον Δήμο και στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης όπου είναι υποψήφιοι ο κ. Τάσος Κουράκης και ο Γ. Τσιτιρίδης αντίστοιχα, μέλη της Σύμπραξης κατά της ομοφοβίας. Καλή τους επιτυχία!


Μαρίνα Γαλανού

Ανώνυμος είπε...

[...]απαντά σε μια γκέι οργάνωση χωρίς να αφήνει την αίσθηση ότι μιλάει από θέση «ετερότητας», χωρίς επίκληση ψευτοανθρωπισμού, χωρίς διαχωρισμούς[...]

Πολύ σωστή η περιγραφή erva, αυτή είναι η στάση που σκιαγραφεί έναν ειλικρινή και όχι δημοσιοσχετίστα άνθρωπο/πολιτικό.

Ούτε εγώ τον γνωρίζω τον Τσίπρα, αλλά αυτή η μη συγκαταβατική στάση του νομίζω πως αποκαλύπτει πολλά για μια πολιτική ποιότητα που λείπει από την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

σέβομαι τις απόψεις και του σούπερ χίροου και της μαρίνας. σέβομαι επίσης την επιλογή, με όλο το κουράγιο και τη θέληση τους, αυτών που επέλεξαν να πολιτευθούν με κατα βάση κομματικούς συνδυασμούς, αλλά...

οι πολιτικοί πρόγονοι του κυρίου τσίπρα [γιατί μας έχουνε μείνει και πέντε δράμια μνήμης] τηρούσαν για δεκαετίες ολόκληρες σιωπή, ίδια με τους δεξιούς, η δε πεφωτισμένη πτέρυγα της αριστεράς, το ΚΚΕ εσ. δηλαδή, μόνο στα μέσα της δεκαετίας του '80 ψιθύρισε κάτι λίγα για gay δικαιώματα [περιφερειακά, εκτός επίσημης κομματικής γραμμής πάντα, με δευτεράντζες εκπροσώπους και με τον φετετζέ των 'ανθρωπίνων δικαιωμάτων']. οι σύντροφοι του κυρίου τσίπρα επίσης, όταν ανένταχτοι αριστεροί ομοφυλόφιλοι στη θεσσαλονίκη κυκλοφόρησαν στις βουλευτικές του 2004 ένα προεκλογικό κείμενο και ζήτησαν την υιοθέτηση του απο τον ΣΥΡΙΖΑ [ένα κείμενο πολύ μετριοπαθές που δεν έκανε καν λόγο για γάμους και υιοθεσίες], το απορρίψανε και αναγκαστικά κυκλοφόρησε μονάχα με μεμονωμένες υπογραφές, κυρίως των εξωκοινοβουλευτικών συμμάχων του ΣΥΝ και συνεργαζόμενων. [πηγή μπορώ να παραθέσω αργότερα]

να μη ξεχνάμε επίσης, αυτούς που ξίνιζαν με την Πάολα στους Οικολόγους Εναλλακτικούς το 1989 ή το 90 όταν η τελευταία κατέβηκε υποψήφια και μάλιστα ένας παραιτήθηκε απο την υποψηφιότητά του γιατί δεν ανεχόταν να κατεβαίνει στο ίδιο σχήμα με μια τραβεστί!!! [πηγή επίσης μπορώ να παραθέσω]

τι θέλω να πω με αυτά τα παραδείγματα:

το να βγαίνουμε να δίνουμε υποστήριξη στον πρώτο που απαντάει σε ένα ερωτηματολόγιο είναι τακτική που υποβαθμίζει τη ν προοπτική μακρόπνοων , συνολικών διεκδικήσεων. θα παραδεχθώ τον ΣΥΝ αν είχε το πολιτικό θάρρος να πάρει ένα μέλος του τραβεστί [που έχει μέλη τραβεστί αλλά είναι πολύ χαμηλά στην ιεραρχία, γιατί άραγε?]και να την κατεβάσει υποψήφια δήμαρχο, και όχι την καραετεροκανονικοποιημένη υποψηφιότητα τσίπρα. μα καλά με λίγο χαμογελάκι και ένα παρών στο pride, θα τους δώσουμε στήριξη? τα κόμμματα είτε βολευει είτε δε βολεύει κάποιους είναι εχθρικό πεδίο άσκησης πολιτικής. κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ενός θεσμού ετεροσεξιστικού [στην ελλαδα τουλάχιστον] που η ομοφυλόφιλη έκφραση [τρανς, λεσβιακή κτλ] είναι απούσα ή διακοσμητική , θυσία στο βωμό της ευρύτερης αποδοχής απο την 'κοινωνία'.

όσοι γουστάρετε πολιτικά πασοκάρα ή συν ή οικολόγους ή δεν ξέρω γω τι άλλο , βγείτε και υπερασπιστείτε το ως τέτοιο και όχι με το πρόσχημα των gay [λεσβιακών, τρανς κτλ. ] δικαιωμάτων. έχουμε κρίση για τους πολιτικούς χώρους που δίνετε υποστήριξη. τους ξέρουμε και απο την καλή και από την ανάποδη.

κανένα σταυρό λοιπόν ούτε στους δεξιούς ούτε στους αριστερούς εκπροσώπους, κρυφούς/ές ή φανερούς/ές.

αυτοργάνωση στη βάση των αναγκών μας , αποχή από τις κάλπες και αντιπαράθεση εκεί που έχει νόημα και ουσία για κομμάτια της κοινότητας [και κυρίως τα πιο αδύναμα και καταπιεσμένα] και όχι εκεί που συμφέρει τα κόμματα και τους/τις επαγγελματίες πολιτικούς, ετεροφυλόφιλους ή μη.

erva_cidreira είπε...

Αμβρόσιε: Το ότι οι απόψεις Τσίπρα δεν φαίνεται να απηχούν επίσημες κομματικές θέσεις το έχουμε ήδη επισημάνει. Επίσης έχουμε ξανασυζητήσει το ότι δηλώσεις για ενδο-ομοφυλοφιλική κατανάλωση δεν έχουν αξία, όταν δεν επαναλαμβάνονται και εκτός γκέι χώρου.
Άλλωστε αυτή υπήρξε πάντα μια αντίρρησή μας στην τακτική του 10% να φτιάχνει gay friendly πορτραίτα σε ετεροφυλόφιλους πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες χωρίς την εξασφάλιση «χειροπιαστών» ανταλλαγμάτων για την κοινότητα.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι να μην σπαταλάμε την πολιτική (ή και εμπορική) δύναμη μας κι ένα άλλο η πολιτική δράση με την πλάτη μας γυρισμένη προς τα κόμματα . Η διεθνής εμπειρία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ισπανικό, έχει δείξει ότι πρέπει να είμαστε εντός των κομματικών σχηματισμών, και μάλιστα όλου του φάσματος χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να διεκδικούμε τη συμμετοχή μας εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσιες, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε μια κοινή πλατφόρμα βασικών κοινοτικών διεκδικήσεων.
Η φετινή περίπτωση της «Σύμπραξης» στη Θεσσαλονίκη, παρά την προφανή περιθωριακότητά της, δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση και προς το μέλλον (και όχι βέβαια το δάχτυλο του κ. Σκανδαλίδη).
Και θα συμφωνήσω μαζί σου θεωρητικά ότι ο σεπαρατισμός είναι η πιο ενδιαφέρουσα (και, ίσως, πειστική) απάντηση στην ετεροκανονικότητα, αλλά ΜΟΝΟ με ουτοπίες φοβάμαι ότι δεν φθάνει κανείς πολύ μακριά.

Ανώνυμος είπε...

έρβα,

στήριξη στους επαγγελματίες πολιτικούς με ροζ μανδύα, δεν πρόκειται να δώσω. η περίπτωση βαλλιανάτου και το πως τσαλακώθηκε η υποψηφιότητά του στο τελευταίο συνέδιο του πασοκ, έχει δείξει τα [στενά] όρια αυτής της προσέγγισης.
η διακόσμηση των ψηφοδελτίων των κομμάτων με ομοφυλοφιλικές πινελιές, υποψηφίους, -ες δηλ. που δεν πρόκειται να εκλεγούν [γιατί περί αυτού μιλάμε στις συγκεκριμένες εκλογές] είναι κατεξοχήν παράδειγμα κατασπατάλησης δυνάμεων και ανα πάσα στιγμή, όχι πάντοτε αβάσιμα, υπόκειται στην κατηγορία της επιδίωξης προσωπικών φιλοδοξιών, που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τις όποιες απόπειρες οργάνωσης έχουνε γίνει. βρίσκω δε μεγάλη σχέση με τη νοοτροπία των gay-friendly στη διασκέδαση [μόναδική ελληνική πατέντα!], και πιστεύω ότι η λογική του να τέχουμε πίσω απο το κόμματα επαναπεριθωριοποιεί με νέους όρους, την ουσία των αιτημάτων για ιση μεταχείριση.

[ειδικά για το παράδειγμα της σύμπραξης, λυπάμαι αλλά προσωπικά βλέπω τα κακά του παραγοντισμού και τη μιζέρια της πολυδιάσπασης της πολιτικής αριστεράς στη πόλη και τίποτα παραπάνω]


δε βρίσκω καθόλου ουτοπικό να οργανώνεται η κοινότητα στη βάση των αναγκών της. ίσα ίσα, είναι ρεαλιστικό και κατα τη γνώμη μου δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη στη φωνή μας. παραδείγματα 'σεπαρατισμού', όπως είπες, με επιλεκτικές συνεργασίες με κόμματα, οργανισμούς κτλ κτλ, έχουνε δοκιμαστεί και έχουνε πετύχει, με πιο ενδιαφέρον κατα τη γνώμη μου τους 'ροζ πάνθηρες' στην πορτογαλία.

Ανώνυμος είπε...

οι πηγές που υποσχέθηκα:

[1] η ξεφτίλα του συνασπισμού στη θεσσαλονίκη, το κείμενο δηλαδή το οποίο αρνήθηκαν να υπογράψουν οι υποψήφιοι του ΣΥΝ στις βουλευτικές του 2004. [το υπέγραψαν μόνο 10 του ΣΥΡΙΖΑ.]

http://www.epohi.gr/homosexual_elections_politics_2922004.htm

[2] το απόσπασμα για τον 'μάτσο' οικολόγο που παραιτήθηκε και υπήρχαν πολλοί τότε σαν του λόγου του, στο αρχείο του περιοδικού 'κράξιμο'

http://www.geocities.com/kraximo/paola/clpcontent.htm

erva_cidreira είπε...

Κοίτα, πριν από το γκέι κίνημα έχουν προηγηθεί τα εθνικοαπελευθερωτικά, το γυναικείο και το κίνημα των μαύρων. Και παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, η διαδικασία κατάκτησης ισονομίας - γιατί γι’ αυτό μιλάμε, υποθέτω - φαίνεται ότι ακολουθεί πάνω κάτω τα ίδια βήματα και πάντα περνάει από την πολιτική.
Ασφαλώς και είναι σημαντικό να δουλέψει ένα κίνημα πάνω στην αυτογνωσία του , στην ανακάλυψη - ή κάποτε και την κατασκευή - της ιστορίας, της γλώσσας, της αισθητικής ή της ηθικής του, να διεκδικήσει να έχει λόγο για τη δημόσια εικόνα του, να αυτοοργανωθεί κι ενδεχομένως να αξιώσει αυτονομία.
Αλλά όταν οι περισσότεροι έλληνες ομοφυλόφιλοι είναι, εκτός από τρομοκρατημένοι, με τον τρόπο τους απελπιστικά mainstream, το να τους σύρει κανείς σε μια κοινοτική προοπτική τύπου Amis ή να τους χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό για να αλλάξει ριζοσπαστικά την κοινωνία, χωρίς να έχει διαπραγματευθεί και συμφωνήσει από πριν τη θέση τους στην καινούργια, ειλικρινά μου φαίνεται άτοπο και ίσως επικίνδυνο.
Κι εγώ δυσπιστώ βαθύτατα προς τα (ετεροσεξιστικά) πολιτικά κόμματα, όμως εδώ μιλάμε για δημοτικές παρατάξεις, πρακτικά τον πιο αδύνατο κρίκο, εκεί που μπορεί να σπάσει η αλυσίδα των αποκλεισμών μας. Και στο κάτω κάτω μια πρόταση είναι, μπορούμε να τη συζητήσουμε, μπορούμε να τη δοκιμάσουμε, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει χειρότερο απ’ όσο ήδη είναι.
ΥΓ. Περί Ροζ Πανθήρων και πορτογαλικού γκέι κινήματος ευχαρίστως να συζητήσουμε πολύ σύντομα.
Επίσης αν μπορείς μέσω αυτόματου μεταφραστή να διαβάσεις ισπανικά κείμενα και συνεντεύξεις με τους κυριότερους εκπρόσωπους του εκεί γκέι κινήματος, με χαρά να τα καταχωρήσω την ερχόμενη εβδομάδα. Η πείρα των άλλων πάντα μπορεί να μας είναι χρήσιμη. Είτε δείχνοντας τον δρόμο είτε επισημαίνοντας τις κακοτοπιές.