2.10.06

ΠΕΡΙ "ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ". Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΤΟΥ 10%

Image Hosted by ImageShack.us
.
Από τους εκδότες του 10%
Αγαπητοί φίλες & φίλοι,
πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σας σχετικά με την αναστολή έκδοσης του 10%. Απαντώντας, λοιπόν, στις απορίες σας για το κλείσιμο και ειδικά για την έλλειψη έμπρακτης υποστήριξης, αυτά που εννοούμε είναι τα εξής:
Ναι μεν το 10% κυκλοφορούσε δωρεάν, αλλά ήδη από το 5ο τεύχος υπήρχε η δυνατότητα συνδρομής. Με 40 ευρώ το χρόνο, το περιοδικό αποστελλόταν σε όποια διεύθυνση μας έδιναν ή σε poste restante (για όσους είχαν πρόβλημα να το λαμβάνουν σπίτι). Οι συνδρομές που λάβαμε ήταν ελάχιστες, σε σχέση με τους χιλιάδες αναγνώστες και αναγνώστριες. Ορίστε λοιπόν η έλλειψη έμπρακτης υποστήριξης. 40 ευρώ δεν είναι πολλά για ένα άτομο, αλλά θα σήμαιναν πολλά για την επιβίωση του 10%, εάν πέντε-έξι χιλιάδες γκέι & λεσβίες ανταποκρίνονταν.
Έλλειψη έμπρακτης υποστήριξης είναι φυσικά και η απουσία στήριξης από γκέι επιχειρήσεις. Υπάρχουν ακόμα γκέι μπαρ, κομμωτήρια, κ.λπ. που μας χρωστάνε χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να λάβουμε. Όπως υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες γκέι επιχειρήσεις που δεν έδωσαν ούτε ευρώ για την στήριξη αυτού του κοινοτικού περιοδικού.
Δεύτερον, όσον αφορά την προσφορά εθελοντικής εργασίας, πράγματι είχαμε πολλές προσφορές - όχι χιλιάδες, αλλά γύρω στις 40 μέσα σε δυόμιση χρόνια. Δυστυχώς στην πλειοψηφία τους ολοκληρώνονταν με το πρώτο μέιλ ή τηλεφώνημα. Οι περισσότεροι ούτε καν μπήκαν στον κόπο να ανταποκριθούν στο μέιλ που τους στέλναμε απαντώντας στη δική τους πρόταση για βοήθεια. Μόνο σε ελάχιστες - πραγματικά ελάχιστες - περιπτώσεις οι "εθελοντές" έφεραν σε πέρας αυτό που είχαν αναλάβει. Ας τονιστεί ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα ειδικά των γκέι αλλά γενικότερα του εθελοντισμού στην Ελλάδα, καθώς παρόμοια πείρα έχουν και άλλες οργανώσεις σε άλλους τομείς.
Προφανώς, κουραστήκαμε κι εμείς κάθε φορά ν' ακούμε παχιά λόγια και στην πράξη να μη βλέπουμε τίποτα - και πάλι με ελάχιστες εξαιρέσεις. (Η συγγραφή άρθρων δεν περιλαμβάνεται σε αυτό, διότι πράγματι στα 2 1/2 χρόνια λάβαμε πολλά κείμενα προς δημοσίευση, αλλά εμείς κρίναμε - δικαίως ή αδικώς - ότι δεν ανταποκρίνονταν στο ύφος του περιοδικού. Ορισμένα, γύρω στα 15, τα δημοσιεύσαμε).
Επίσης το ότι οι ιδέες κάποιων δεν έγιναν δεκτές δεν σημαίνει απαραίτητα υπεροψία εκ μέρους του 10% αλλά διαφωνία ως προς την ουσία, το ύφος ή τον χρονισμό.
Λέγοντας λοιπόν "οι ίδιοι γκέι και λεσβίες" δεν εννοούμε κάποιον οργανωμένο ακτιβιστή ή οργάνωση, αλλά τον κάθε γκέι και την κάθε λεσβία που, αν πραγματικά πίστευε ότι το 10% κάτι προσπαθούσε να πετύχει, τότε ας το στήριζε έμπρακτα - κάνοντας μία από όλες τις αγγαροδουλειές που έχει ένα περιοδικό (και όχι μόνο συγγραφή άρθρων) ή τουλάχιστον δίνοντας το τεράστιο ποσό των 40 ευρώ το χρόνο!
Σύντομα θα ζητήσουμε την έμπρακτη στήριξη των γκέι και λεσβιών για την επανέκδοση του φυλλαδίου για το ασφαλέστερο σεξ μεταξύ αντρών "Η σιωπή των τεκνών" (www.hiv.gr/prolipsi/safe-sex/siopi-ton-teknon/index.html). Χρειαζόμαστε χρήματα για την επανέκδοσή του, καθώς έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί τίποτα σχετικά με την πρόληψη του HIV εκτός από τα φυλλάδια της Σύνθεσης. Μακάρι αυτή τη φορά να είναι περισσότεροι αυτοί που θα στείλουν μερικά ευρώ για να κάνουν κάτι για την "κοινότητά" τους.
φιλικά
για το 10%
Λύο Καλοβυρνάς
.
Η παραπάνω διευκρινιστική απάντηση αποτελεί τη συμμετοχή των υπευθύνων του 10% στον διάλογο που αναπτύχθηκε με αφορμή την καταχώρηση ΑΝΕΠΙΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ 4 στις 9-9-2006 σχετικά με τη διακοπή (αναστολή) έκδοσης του περιοδικού.
Τους ευχαριστούμε και περιμένουμε σύντομα περισσότερα νέα για τα προσεχή σχέδιά τους και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε κι εμείς σ’ αυτά.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι να αλλάξουν την απόφασή τους οι συντελεστές του περιοδικού, γιατί το 10% ήταν πραγματικά η μόνη (ή από τις ελάχιστες) αξιοπρεπής έντυπη gay φωνή. Είναι πραγματικά κρίμα αν δεν υπήρξε στήριξη (ή οικονομική συνέπεια) από μέρους των gay επιχειρήσεων.

Ίσως αν η οριακή οικονομική κατάσταση γινόταν εγκαίρως γνωστή, πολλοί αναγνώστες να το ξανασκέφτονταν το θέμα της συνδρομής. Εγώ δεν το ήξερα.

Τουλάχιστον ας μείνει κάτι στο διαδίκτυο. Το χρειαζόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε το δικό μου μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια και την υπομονή σας!

vasvoe είπε...

κι εγώ το σκεφτόμουν να κάνω συνδρομή...

amvro είπε...

είναι 100% ειλικρινής και ακριβής σε αυτά που λέει. το περιοδικό θα ξαναλειτουργήσει είμαι σίγουρος. κάθε δυσκολία σε καλό. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ 10% που ξεπέρασε τόσες αγκυλώσεις και έδωσε φωνή στην κοινότητα.

les_boi είπε...

όντως έχει δίκιο σε όσα λέει

Κώστας είπε...

Ως γκέι νιώθω την ανάγκη να πω ένα ευχαριστώ για τα 16 τεύχη που εκδόθηκαν και ένα μεγάλο συγνώμη.. που δεν βοήθησα..

artois είπε...

Mε "έμπρακτη υποστήριξη" - οικονομική συνδρομή και αγγαροδουλειά τρίτων – πολλοί είναι πρόθυμοι να γίνουν εκδότες. Εργοδηγοί, επιτελείς και γραφιάδες βρίσκονται εύκολα, τα δωρεάν "εργατικά χέρια" είναι που λείπουν, ίσως γιατί η ανώνυμη "εργατική τάξη" δεν εμπιστεύεται τις αγαθές προθέσεις των επωνύμων. Χρειάζεται αποδείξεις για να πεισθεί.

Και για να είναι πειστική η σχέση μεταξύ στηριζομένων και υποστηρικτών πρέπει να είναι αμφίδρομη. Διαφορετικά θα αιωρείται η καχυποψία περί καπελλώματος.

Μιας και η συζήτηση γίνεται σε blog, ένα απλό παράδειγμα αμφίδρομης σχέσης, είναι η προβολή, μέσω του 10%, των blogs ομοφυλοφιλικής θεματολογίας, όπως και η συνεργασία με τους bloggers που τα διατηρούν (κάτι που κάποιοι άλλοι εκδότες free εντύπων έχουν ήδη κάνει πράξη). Το 10% πόσες φορές πρόβαλε αυτά τα blogs; Που αν και είναι λίγα, σε σχέση με τα ετεροφυλοφιλικού ενδιαφέροντος, το ποσοστό τους σε ενδιαφέρον, παραγωγή και ποιότητα θεμάτων και λόγου, είναι κατά πολύ υψηλότερο.

Πόσο θα επιβάρυνε την ύλη του περιοδικού η προβολή τους; Και πόσο θα επιβάρυναν την ιστοσελίδα του κάποια links; Ακόμα κι αν χρειαζόταν να "θυσιάσει" λίγο χώρο από τις μικρές αγγελίες για "αλληλοκάλυψη".

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, συμπαθητικά και αγαπησιάρικα όλα αυτά. Το χρειαζόμαστε το 10% και μακάρι να γίνονταν κι άλλα περιοδικά. Όμως βρε παιδί μου, αυτό το αλαζονικό και υπερφίαλο: "Αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί τίποτα σχετικά με την πρόληψη του HIV εκτός από τα φυλλάδια της Σύνθεσης", του Καλοβυρνά βρίσκεται στην κατεύθυνση του περίφημου - άρτι ορισθέντως "κοινοτικού" πνεύματος; Αλήθεια χρειαζόταν; Γιατί όσον αφορά τον HIV, νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει και η Act Up, αλλά και το Κέντρο Ζωής που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Βρε βρε αυτό το "κοινοτικό" πνεύμα. Εγώ υπάρχω κι άλλος ουδείς.

είπε...

οπως και να 'χει, το 10% ειναι το πιο σημαντικο λοατ εντυπο των τελευταιων χρονων, οχι μονο για την αισθητικη και τον απενοχοποιημενο και διεκδικητικο του λογο, αλλα και επειδη καταφερε πολλες φορες να βαλει τα λοατ θεματα στην ατζεντα της δημοσιας συζητησης [και δεν αναφερομαι στην κιτρινη μεσημβρινη ζωνη].

προσπαθησε να δημιουργησει αυτη την αισθηση της κοινοτητας που λειπει στην ελλαδα.
κυριως αυτο. στις σελιδες του μπορω να δω και τον εαυτο μου.

το να συνεχισει να βγαινει σε εντυπη μορφη ειναι κατι παραπανω απο αναγκαιο. το διαδικτυο αφορα ενα πολυ μικρο [ταξικα και μορφωτικα προσδιορισμενο] ποσοστο των ελληνων . το θεμα ειναι το 10% να φτασει σε ακομα περισσοτερες πολεις της επαρχιας [και γιατι οχι, και σε σταντ στα παρκα :)].

συμφωνω με τον φιλο πιο πανω που λεει οτι αν το θεμα της οικονομικης στενοτητας ειχε γινει εγκαιρως γνωστο, θα ειχε κινητοποιηθει περισσοτερος κοσμος [δυστυχως ομως αμφιβαλω αν θα μπορουσαν να ειναι 4.000-5.000], οπως συμφωνω και με τον artois οτι θα μπορουσε να υπαρξει καποιου ειδους συνεργασια με τα γκεϊ μπλογκς.

θυμαμαι πριν καποια χρονια, οταν παραλιγο να κλεισει η βαβελ, ειχαν κανει μια οικονομικη εκστρατεια, οπου μπορουσες να αγορασεις "μετοχες" της. το περιοδικο σωθηκε και κυκλοφορει ακομα [και κανει και ενα υπεροχο φεστιβαλ καθε χρονο]. στην επικοινωνια μια τετοιας οικονομικης εξορμησης θα μπορουσαν να βοηθησουν και τα μπλογκ.

στεναχωρηθηκα πολυ οταν πηγα στην ιστοσελιδα του 10% να δω αν εχει βγει καινουργιο τευχος και αντ' αυτου επεσα σε εκεινο το μπανερ με το "τελος;". πραγματικα ελπιζω να σωθει το περιοδικο.
δεν μπορω χωρις την καλη μου νεραϊδα και αγωνιω για το μελλον του μανωλη καλαποθιωτακη :)

σχετικα με το σχολιο για τα φυλλαδια. σιγουρα εργαζονται κι αλλες ομαδες πανω σ'αυτο το θεμα και η δουλεια τους ειναι απολυτα σεβαστη, αλλα:

α)στα γκεομπαρα που παω εγω δεν εχω δει αλλα φυλλαδια [αν ειναι να τα βρω στον προθαλαμο καποιου ιατρειου, περιμενοντας τα αποτελεσματα μαλλον θα ειναι αργα]

β)δεν εχω δει αλλους σαββατο βραδυ να μοιραζουν φυλλαδια στους θαμωνες στο γκαζι [χωρις να ειναι 1η δεκεμβριου].

γ)ειναι σιγουρα τα πιο απλα, κατανοητα και εξυπνα γραμμενα.

τα σεβη μου.

alximist είπε...

M, swsta ta les.
Anonime: h act up, yparxei alla den ekdidei fyladia, exei alloy typoy drash, to kentro Zwhs exedide ena periodiko, alla epikentrwnetai stoys hdh foreis opws kai to kentro elpida.
H synthesi einai h monh kyriolektika poy dhmioyrgei kai dianemei fyladia enhmerwtika! To KEEL (as gelasw) einai ayto poy pairnei xrhmatiki kratiki epidothsh gia na mhn paragei ergo.
Oso gia to 10% se oloys tha leipsei kai sigoyra tha kanei aisthiti thn apoysia toy. Elpizw toylaxiston na synexisei h hlektronikh ekdosh...
Oxi tipota allo alla, tha meinw me thn aporia toy ti apegine o Manolis Kalapathiatakis..
Krima, elpizw na ginei kati...

divine mitsakos είπε...

Χρειαζόταν νομίζω η διευκρίνιση του Λυο για να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς εννοούσαν και τι έγινε.
Όμως η εξήγηση δεν είναι ικανοποιητική, κατά τη γνώμη μου. Ουδέποτε είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχει οικονομικό ζήτημα. Θα μου πεις "να βγουν να παρακαλέσουν;". Όχι να παρακαλέσουν, αλλά μια αναφορά πιστεύω θα αρκούσε. Για μένα τουλάχιστον. Δεν έκανα συνδρομή και δεν θα ζητήσω συγγνώμη γι αυτό γιατί απλά ΔΕΝ ήξερα τη χρησιμότητα που θα είχε. Είναι ένα δωρεάν έντυπο με δυνατότητα συνδρομής. Δεν μπορεί να ξέρει ο καθένας τι πρόβλημα υπάρχει. Πάρα πολλές οργανώσεις, sites, έντυπα, λένε "υπάρχουμε χάρη στην οικονομική σας εισφορά και στήριξη". Πότε ακριβώς έγινε αυτή η έκκληση από το 10%; Εγώ τουλάχιστον δεν είδα τίποτα.
Δηλώνω λοιπόν με κάθε ειλικρίνεια, πως αν ήξερα πως η συνδρομή μου ήταν ζωτικής σημασίας, θα την έδινα. Χωρίς δισταγμό. αλλά με τίποτα δεν μπορώ να δεχθώ πως το "δώσε γιατί κλέινουμε" έπρεπε να το καταλάβω μόνος μου, και ακόμα λιγότερο δεν μπορώ να δεχτώ το "κλείσαμε γιατί εσύ δεν έδωσες".
Κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το σενάριο.
ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ του γκέι και της λεσβίας για να σας την αρνηθούν.
Και υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ γκέι και λεσβίες που δεν έχουν χρόνο για αγγαροδουλειές ενός περιοδικού γιατί σκοτώνονται όλη μέρα σε κανονικές αγγαροδουλειές για ένα βασικό μισθό.
Και με αυτή την άποψη απαντάτε στις κατηγορίες για υπεροψία;

Ανώνυμος είπε...

Σαν ένας από τους λίγους (απ' ό,τι φαίνεται τελικά) συνδρομητές του 10% δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ γιατί κάποιοι/κάποιες που έχουν αφήσει σχόλια παραπάνω δεν έκαναν το απλό συλλογισμό που έκανα εγώ: μου αρέσει κάτι; πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει να βγαίνει; θέλω να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια; Αν ναι, τότε γράφομαι συνδρομητής. Δηλαδή τι σημασία έχει αν αυτό που βοηθάς/υποστηρίζεις βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας ή όχι; Πιστεύω ότι η βοήθεια δεν πρέπει να δίνεται βασισμένη στον οίκτο, επειδή λυπόμαστε τον άλλο ή εκβιαστικά, ή βοηθάς ή κλείνουμε, το θέμα για μένα είναι απλό: Θεωρώ ότι η προσπάθεια αυτή (πλούσια, φτωχή, δημοφιλής ή όχι, ημιθανής ή όχι κλπ κλπ) αξίζει την υποστήριξή μου; Αν ναι, τα δίνω τα 40 ευρώ και υποστηρίζω. Αυτό κάνει κάποιος που πιστεύει ότι τα πράγματα αλλάζουν, μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο, αρκεί να βάλουμε όλοι/όλες ένα μικρό χεράκι. Οι μεγάλες αλλαγές είναι το άθροισμα των κάθε μικρών αποφάσεων που παίρνει ο καθένας μας ξεχωριστά. Και δεν το λέω για να σας δείξω ότι εγώ είμαι καλύτερος από εσάς (φυσικά αυτό θα σπεύσουν να πουν οι επαγγελματίες κακοπροαίρετοι). Απλώς έχω βαρεθεί την απάθεια/ωχαδερφισμό των Ελλήνων/Ελληνίδων, την παθολογική καχυποψία και την έλλειψη ρεαλισμού (αυτά τα δύο θεωρούνται πολύ ψαγμένα και προοδευτικά). Δεν γράφω περισσότερα γιατί θα έπρεπε να μακρηγορήσω τόσο για καθένα από αυτά που θα γέμιζε η οθόνη. Απλά να, διαβάζοντας τα σχόλια, ξεχείλισα ;-)

Ανώνυμος είπε...

Ανωνύμως θα συμφωνήσω μαζί σου ανώνυμε. Πράγματι όταν πιστεύεις κάτι το στηρίζεις με τον τρόπο που μπορείς - οικονομικό ή άλλο. Εγώ θα συμπλήρωνα, επίσης το κριτικάρεις γιατί κι αυτό βοηθά στην βελτίωσή του όσο βρίσκει ώτα ανοικτά. Έχεις δίκηο όταν λες ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι το άθροισμα των κάθε μικρών αποφάσεων που παίρνει ο καθένας μας ξεχωριστά. Και στο συγκεκριμένο εγώ θα υποστηρίξω ότι εσύ ήσουν καλύτερος από εμένα, τον δίπλα, τον παραδίπλα που δεν το κάναμε. Μέχρι εδώ καλά. Μήπως όμως οι εκδότες του 10% δεν πίστεψαν όσο εσύ στην αναγκαιότητα ύπαρξης του περιοδικού, ώστε τελικά την κρίσιμη στιγμή δεν ζήτησαν την "έμπρακτη στήριξη" από τους γκέι και τις λεσβίες ώστε να συνεχίσει να υπάρχει το περιοδικό? Μήπως αν το έκαναν αυτή τη στιγμή να μην βρισκόμασταν στην δυσάρεστη θέση να τα συζητάμε όλα αυτά? Η ανακοίνωση του 10% ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν το περίμενε κανείς. Δεν υπήρχαν κάποια σημάδια. Βέβαια τα υποθετικά ερωτήματα δεν βοηθούν σύμφωνοι (γνωστό το αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν κι αν ο παππούς ρόδες). Και γι' αυτό θα κάνω ένα (μη-υποθετικό) ερώτημα: μήπως δεν είναι καθόλου αργά και - αν βέβαια το επιθυμούν οι ιθύνοντες του περιοδικού - προλαβαίνει να σωθεί το περιοδικό με την στήριξη όσων περισσότερων γίνεται? Τώρα πλέον ξέρουμε.

Αλχημιστή: Η Act Up έχει βγάλει πολλές φορές στο παρελθόν φυλλάδια, ενημερωτικό υλικό και αφίσες. Δεν έχεις δίκηο. Για το Κέντρο Ζωής συμφωνώ μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Ένα 10% που θα συντηρείται από τις συνδρομές και όχι χάρη στην κρατική επιχορήγηση σημαίνει ένα 10% που θα οφείλει να είναι ανοιχτό στον έλεγχο και τις απόψεις των αναγνωστών-χρηματοδοτών του. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό αρέσει σε όλους. Το να δίνεις λογαριασμό είναι δύσκολη και κάποιες φορές δυσάρεστη υπόθεση