11.2.06

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΛΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

3.1.2006
.
Αξιότιμε, Υπουργέ δικαιοσύνης
κύριε Παπαληγούρα

Xαιρόμαστε, που μετά από ένα χρόνο σιωπής, απαντήθηκε από το βήμα της Βουλής η επιστολή της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) (αρ. πρωτ. 3878 /19.10.2004 υπ. Δικ. Γρ.Υπ.), στην οποία σάς καλούσαμε «να προβείτε στις απαραίτητες νομοθετικές και νομικές διεργασίες για την αναγνώριση των έννομων συνεπειών της δεδηλωμένης συμβίωσης πολιτισσών και πολιτών του ίδιου φύλου και στην χώρα μας», λόγω επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του Συνασπισμού, κ. Αλ. Αλαβάνου.
Έκπληξη μάς προκάλεσε ο αναπόδεικτος ισχυρισμός σας, ότι η κοινωνία μας είναι ανώριμη να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, τη στιγμή που η ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων Ανθρώπου, αρμόδια ανεξάρτητη αρχή παρά τω Πρωθυπουργώ), έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη νομιμοποίηση της συμβίωσης των ζευγαριών του ίδιου φύλου, κατόπιν αιτήσεώς μας στην ολομέλεια της 16ης Δεκεμβρίου 2004. Τη γνωμοδότηση υπερψήφισε και ο πρόεδρος της κυβέρνησης κος Κ. Καραμανλής δια μέσου του εκπροσώπου του κου Φ. Σπυρόπουλου.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο παραπάνω ισχυρισμός σας έχει κάποια βάση, είναι γνωστό ότι συχνά οι κοινωνίες θεωρούνται ότι δεν ήταν έτοιμες για την αναγνώριση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Υπήρξαν όμως πολιτικοί και κυβερνήσεις που είχαν το ήθος και το σθένος να υπερασπιστούν αξίες και να συμβάλουν στην εξέλιξη των κοινωνιών.
Σας αναφέρουμε ενδεικτικά επιφανείς προσωπικότητες, οι οποίες είτε έχουν ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης της συμβίωσης, είτε υπέρ της επέκτασης του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου: η πρόεδρος της ΕΕΔΑ και πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αλίκη Μαραγκοπούλου Γιωτοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στο κανάλι Alter στις 16.12.2005. Η Δήμαρχος της Αθήνας κα Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη στο περιοδικό 10% τεύχος 8, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Θεοδ. Πάγκαλος σε συνέντευξη στο 10% τεύχος 9, ο βουλευτής της ΝΔ κος 'Αρης Σπηλιωτόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη στο κανάλι Star, ο δικηγόρος και τέως βουλευτής της ΝΔ κος Αλεξ. Λυκουρέζος σε τηλεοπτική συζήτηση, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Καραμάνου, η πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κα Κούρκουλα, ο βουλευτής της ΝΔ κος Γεωργιάδης, ο πρώην ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κος Παπαγιαννάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κος Γ. Παπανδρέου σε πρόσφατη δήλωσή του, όπου ανέφερε την προετοιμασία νομοσχεδίου που θα αφορά την νομιμοποίηση της συμβίωσης ανεξαρτήτως φύλου, και βεβαίως ο πρόεδρος του Συνασπισμού κος Αλ. Αλαβάνος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θεωρείτε ότι οι παραπάνω προσωπικότητες λειτουργούν εκτός «του ήθους και του έθους» της κοινωνίας μας.
Ασφαλώς και κατανοούμε ότι απαιτείται σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την υλοποίηση των αιτημάτων μας, και για τον λόγο αυτό απευθυνθήκαμε σε σας, ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό. Σας μεταφέρουμε τις πιέσεις που ασκούν τα μέλη της κοινότητάς μας, που ήδη συμβιώνουν στην Ελλάδα ή που έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη σχέση τους στο εξωτερικό, ως προς την απόκτηση των τυπικών και των ουσιαστικών δικαιωμάτων που παρέχει ο νόμος 1250.
Η Ελλάδα, εννέα χρόνια πριν, συμπλέοντας με το Ευρωπαϊκό πνεύμα, ήταν προφανώς ώριμη να υπογράψει την συνθήκη του 'Αμστερνταμ, η οποία αναφέρεται στην ισότητα των πολιτισσών και πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Σας καλούμε λοιπόν να μας αναφέρετε ποια ακριβώς βήματα έχουν υλοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η Ελλάδα να μην θεωρηθεί ανακόλουθη ως προς τις δεσμεύσεις της. Ορθά αναγνωρίζετε ότι σε βήματα, που αφορούν στην έννομη αναγνώριση των σχέσεων, αλλά και πέρα από αυτήν, έχουν ήδη προβεί η πλειοψηφία των κρατών- μελών της ΕΕ.
Στην τοποθέτησή σας, όχι μόνον δείχνετε να μην κατανοείτε το γράμμα της Συνθήκης του Άμστερνταμ, αλλά φαίνεται να αντιτίθεστε προς αυτήν. Νιώθετε την ανάγκη να ισχυριστείτε ότι δεν διακατέχεστε από ρατσισμό, δηλώνοντας θετικά διακείμενος για την εισαγωγή μιας νέας διάκρισης μέσω ενός νομοθετήματος, το οποίο θα νομιμοποιεί μόνο τη συμβίωση ετερόφυλων ζευγαριών, κάτι για το οποίο η Ελλάδα θα πρωτοτυπήσει παγκοσμίως.
Η ΟΛΚΕ, σίγουρη για την ιστορική και κοινωνική αναγκαιότητα της έννομης αναγνώρισης των σχέσεων ζευγαριών του ίδιου φύλου, επιτείνει τις δράσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωσή της και στην Ελλάδα μέσω της επέκτασης του πολιτικού γάμου. Σας επισυνάπτουμε την νομική τεκμηρίωση επί του θέματος που κατέθεσε η ΟΛΚΕ στην ΕΕΔΑ.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.


Με την δέουσα τιμή
το ΔΣ της ΟΛΚΕ.

5 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

H ΕΕΔΑ βέβαια δεν είναι "ανεξάρτητη αρχή", αλλα συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας ("επιτροπή σοφών") και οι γνωμοδοτήσεις της δεν έχουν φυσικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Ούτε η γνώμη Σπυρόπουλου ή ακόμη και Καραμανλή μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτική για την Κυβέρνηση ή τη Βουλή (μην ξεχνάμε ότι άλλο ο επικεφαλής του οργάνου και άλλο το ίδιο το όργανο). Έχει ενδιαφέρον να δούμε την απάντηση του Υπουργού σε αυτό το θέμα για τα δικαιώματα των πολιτών και ... πολιτισσών. (Φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεστε ότι βαρβαρισμοί όπως ο τελευταίος μάλλον αφαιρεί από τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα του κειμένου.)

erva_cidreira είπε...

Ούτως ή άλλως, το κείμενο της ΟΛΚΕ πάσχει από πολλές πλευρές, και θεωρώ ότι το γλωσσικό μέρος δεν είναι το πιο προβληματικό και αδύνατο σημείο του. Επιπλέον υποθέτω ότι μια οργάνωση ομοφυλόφιλων (ανδρών και) γυναικών με κάποιον τρόπο θα πρέπει να υπογραμμίσει τον σεξισμό της γλώσσας. Ή μήπως η γραμματική μη ορατότητα αποτελεί ήσσονος σημασίας βαρβαρισμό;
Όσο για την απάντηση του Υπουργού, αν κάποιος κάτι γνωρίζει, ας μας ενημερώσει κι εμάς.

amvro είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
amvro είπε...

Το κείμενο ’πάσχει’ erva μου γιατί δεν υπάρχει κόσμος να το στηρίξει επαρκώς.Κάτσανε δυο άνθρωποι και το γράψανε. Τους αναγνωρίζω το κουράγιο και την προσπάθεια, to say the least.

Πάσχει λιγότερο ωστόσο απο την ερασιτεχνική κυβέρνηση των Βουλγαράκηδων, Παπαληγουραίων και Γιακουμάτων και την ανύπαρκτη πολιτική της στο θέμα.

erva_cidreira είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι για να δράσεις ακτιβιστικά στην Ελλάδα χρειάζονται απίστευτες προσωπικές θυσίες, πολύ κουράγιο, γερά νεύρα, ανεξάντλητη υπομονή και μεγάλη αντοχή στις συνεχείς δημόσιες επιθέσεις, τις επικρίσεις και την απαξίωση των ενεργειών και της προσωπικότητάς σου, συχνά ακόμη και από ομοϊδεάτες σου.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τέτοιο κείμενο πρέπει να μένει ασχολίαστο, επειδή οι συντάκτες του έχουν τις καλύτερες προθέσεις και, δυστυχώς, καμιά σημαντική βοήθεια από τους ομοφυλόφιλους της χώρας. Για να μην σου πω ότι θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ζύμωσης και κριτικής ακριβώς με σκοπό να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του ή ακόμη και για λόγους «βασικής εκπαίδευσης». Από έναν ανοικτό διάλογο, έστω και εκ των υστέρων, έστω και διαδικτυακά, όλοι θα βγαίναμε κερδισμένοι.