27.1.16

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Την επανεξέταση, επί της ουσίας, του νόμου που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ζήτησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ασκώντας το δικαίωμα του «βέτο».
«Είναι σημαντικό, μια τόσο σημαντική αλλαγή για ένα θέμα τόσο κοινωνικά ευαίσθητο, να μην εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί μια ευρεία δημόσια συζήτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο Καβάκο Σίλβα, που φέτος ολοκληρώνει την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στην προεδρία της Πορτογαλίας, θα παραδώσει στις 9 Μαρτίου τη θέση του στον Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, ο οποίος εξελέγη νέος πρόεδρος την Κυριακή, από τον πρώτο γύρο. Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους, δίνοντας περισσότερο βάρος «στο συμφέρον του παιδιού» και όχι τόσο στην ισότητα «μεταξύ ζευγαριών διαφορετικού ή του ίδιου φύλου».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει, πάντως, ανακοινώσει ήδη ότι θέλει να επικυρωθεί και πάλι ο νόμος από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, κάτι που θα επέτρεπε την εφαρμογή του, παρακάμπτοντας το προεδρικό βέτο. Η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Αντόνιου Κόστα. Ο νόμος του 2010, που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, αποκλείει ρητά την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων.
mynews.gr, 26/1/2016

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Το βέτο παρακάμφθηκε.

http://www.globalpost.com/article/6731421/2016/02/10/portugals-parliament-overturns-veto-gay-adoption