25.1.16

ΙΤΑΛΙΑ. ΔΙΧΑΖΕΙ Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Διχάζει την Ιταλικά πολιτικά κόμματα και το Βατικανό η υιοθεσία παιδιών, από ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και επιθυμούν το ένα μέλος του ζευγαριού να υιοθετήσει το παιδί που μπορεί να έχει αποκτήσει στο παρελθόν, ο σύντροφός του.
Η πρόεδρος της βουλής της χώρας, Λάουρα Μπολτρίνι χαρακτήρισε «ηθικά επιβεβλημένη» την δυνατότητα να μπορεί το ένα μέλος του ζευγαριού να υιοθετεί το παιδί που μπορεί να έχει αποκτήσει στο παρελθόν, ο σύντροφός του. Η δυνατότητα αυτή ονομάζεται «Stepchild Adoption» και έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου το οποίο θα αρχίσει να συζητείται την Πέμπτη στην γερουσία της Ρώμης.
«Όταν πεθαίνει ο σύντροφος και το παιδί του μένει μόνο, το έτερο μέλος του ζευγαριού έχει την υποχρέωση να το φροντίσει. Θεωρώ σχεδόν φυσικό η υποχρέωση αυτή να μετατραπεί σε δικαίωμα, διότι θα ήταν σοβαρό αν συνέβαινε το αντίθετο, αν ο σύντροφος εν ζωή αδιαφορούσε για το παιδί αυτό, ή αν το εγκατέλειπε στην μοίρα του», τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής βουλής.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία έδειξε στο κόσμο ολόκληρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στην οικογένεια που θέλησε ο Θεός και κάθε άλλο είδος σχέσης».
Η Νέα Κεντροδεξιά, η οποία μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αρνείται, όμως, να συζητήσει οποιαδήποτε δυνατότητα υιοθεσίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, το οποίο και προωθεί την έγκριση του νόμου, τις τελευταίες ώρες δέχθηκε -ως μερική παραχώρηση- να πρέπει να εκφράζεται και αρμόδιος δικαστής πριν να δίνεται πράσινο φως στην υιοθεσία, υπό την μορφή του Stepchild Adoption.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, όπως αναφέρει το Aθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε περίπτωση που η Νέα Κεντροδεξιά συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση, ο νόμος για τα σύμφωνα συμβίωσης πρόκειται να εγκριθεί -εκτός απροόπτου- με τις ψήφους των «δημοκρατικών», του κινήματος Πέντε Αστέρων και της Ιταλικής Αριστεράς. (cnn.gr, 25/1/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: