3.1.16

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΟΠΟΥ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ

Πέντε Μουσουλμανικά κράτη όπου η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη
Του Afdhere Jama, 12/5/2014
Μετάφραση-Επιμέλεια για το hitandrun.gr: Ανδρέας Κουλουρίδης

Αυτές είναι πέντε μουσουλμανικές χώρες όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν αποτελεί έγκλημα. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Καμιά τους δεν αποικήθηκε από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Πολλές χώρες στον παγκόσμιο Νότο, είτε μουσουλμανικές είτε όχι, γενικά χρησιμοποιούν αποικιακούς νόμους που προηγούνται χρονικά του τοπικού τους ποινικού δικαίου για να ποινικοποιήσουν τη ρομαντική αγάπη μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου. Είτε βρίσκονται στη Δυτική Αφρική, είτε στη Νοτιοανατολική Ασία, στην καρδιά της Ευρώπης ή στη Μέση Ανατολή, αυτές οι χώρες μας θυμίζουν ότι η συζήτηση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων δεν είναι τόσο καθαρή και δεδομένη όπως κάποιοι την έχουν φανταστεί.
1. ΜΑΛΙ
Οι γκέι σε αυτή την Αφρικανική χώρα μπορεί να αντιμετωπίζουν τοπικά ομοφοβία, αλλά ο νόμος είναι με το μέρος τους. Το 2010, μια μαλινέζα εθελόντρια από την Ειρηνευτική Δύναμη έγραψε ότι μελέτησε τους νόμους που ασχολούνται με τη σεξουαλικότητα και είδε ότι το άρθρο 179 του μαλινέζικου ποινικού κώδικα δεν έκανε διάκρισή μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων σεξουαλικών πράξεων. Αντιθέτως, καταδίκαζε την προσβολή της δημοσίας αιδούς. Δήλωσε ότι ξαλάφρωσε επειδή οι περισσότερες “χώρες στην Αφρική, 38 για την ακρίβεια, έχουν νόμους ενάντια στην ομοφυλοφιλία και μερικές την τιμωρούν με θανατική καταδίκη”.

2. ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Η Ιορδανία αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε 75 χρόνια νωρίτερα, αλλά μεταξύ 1922 (σ.τ.μ. όπου πλέον είχε διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία και βρισκόταν στα σπάργανα η τελειωτική διαμόρφωση του εθνικού κράτους της Τουρκίας, που πρωτοϊδρύθηκε το 1920) και 1945 η χώρα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Κοινωνίας των Εθνών. Παρόλαυτά, το 1951 το νεαρό κράτος νομιμοποίησε την ομοφυλοφιλία. “Η Ιορδανία θεωρείται μια ανοιχτόμυαλη χώρα, και ειδικότερα στις πόλεις η ανεκτικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη”, είπε ο συντάκτης του My.Kali, ενός γκέι περιοδικού που έχει τη βάση του στην πρωτεύουσα, μιλώντας στο ιταλικό διαδικτυακό περιοδικό Il Grande Collibri. “Και λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι μια Ισλαμική χώρα, η ηθική της κουλτούρας της θα μπορούσε να προκαλεί τεράστια πίεση σε πολύ κόσμο να παραμένουν κρυμμένοι, αλλά αυτό ποτέ δεν εμπόδισε πολλούς από τους φίλους μου και άλλους LGBT ανθρώπους να βγουν από την ντουλάπα και να δείξουν ποιοι είναι”, πρόσθεσε.

3. ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στην Ινδονησία το να είναι κανείς γκέι ήταν νόμιμο, βασικά, ανέκαθεν. Όχι, πραγματικά, η χώρα δεν είχε ποτέ οποιεσδήποτε νομικές απαγορεύσεις εναντίον της ομοφυλοφιλίας, τουλάχιστον από την ίδρυσή της ως κράτος. Επιπλέον, η χώρα έχει τους πιο διαχρονικούς ΛΟΑΤ οργανισμούς στην Ασία. Παρόλο που έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό, η Ινδονησία έχει παραμείνει ένα σημαντικό παράδειγμα της σημασίας διαχωρισμού θρησκείας και κράτους. Από την άλλη, η Σιγκαπούρη (μη-μουσουλμανική) και η Μαλαισία (μουσουλμανική), που είναι γείτονες της Ινδονησίας, έχουν νόμους που ποινικοποιούν το να είσαι ομοφυλόφιλος. Και οι δύο τελευταίες είχαν αποικηθεί από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

4. ΤΟΥΡΚΙΑ
Το 1858, ο Οθωμανός Χαλίφης αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία. Αυτό επηρέασε πολλές χώρες σε τρεις ηπείρους. Όταν η Τουρκία έγινε ένα κράτος το 1920, δεν είδε κάποια ανάγκη να αλλάξει αυτόν το νόμο. Ο Omer Akpinar, που είναι με την KAOS LG, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες ΛΟΑΤ οργανώσεις στην Τουρκία, είπε στο Mashable ότι ή οργάνωσή τους δεν λογοκρίθηκε ποτέ. Ο Jack Scott, ένας Βρετανός συγγραφέας που μετακόμισε στην Τουρκία με το σύντροφό του και που έχει εκδώσει το Perking with the Pansies: Jack and Liam Move to Turkey, είπε ότι “η ολοφάνερη σχέση μας με το Λίαμ δεν έχει προσελκύσει ποτέ αρνητικά σχόλια από κανέναν Τούρκο”, μιλώντας στην εταιρία μεσιτών Quest Turkey.

5. ΑΛΒΑΝΙΑ
Το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος έχει νομιμοποιηθεί στην Αλβανία από το 1995. Αυτό το κυρίως μουσουλμανικό κράτος βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή όσον αφορά τα δικαιώματα των γκέι στα Βαλκάνια. Το 2013, η ILGA Europe είπε ότι η χώρα ήταν η φιλικότερη προς τους γκέι στην περιοχή, καθώς έχει μια φιλική κυβέρνηση και νόμο ενάντια στις διακρίσεις. Η Kristi Pinderi, που είναι με τη ΛΟΑΤ οργάνωση Pink Embassy, λέει ότι ο νόμος ενάντια στις διακρίσεις είναι “σημαντικός επειδή θεωρητικά ένας/μία δάσκαλος/α, που είναι τρανς, και αποφασίσει να πάει και να διδάξει φορώντας φόρεμα, δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση, αλλά ο νόμος προστατεύει αυτή την ανάγκη, αν υπάρχει μια ανάγκη σαν αυτή,” μιλώντας στον οργανισμό International Day Against Homophobia.

Άλλες χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό όπου η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη περιλαμβάνουν το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Τζιμπουτί, τη Γουινέα-Μπισαου, το Ιράκ, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Καζακστάν, το Κόσοβο, το Κιργιστάν, το Νίγηρα, την Παλαιστίνη και το Τατζικιστάν.
Όλες οι προαναφερθείσες χώρες, όπως ολόκληρος ο κόσμος, εμπεριέχουν ποικίλες προκλήσεις και δοκιμασίες για το ΛΟΑΤ κόσμο. Παρ' όλα αυτά, επειδή ο νόμος είναι με το μέρος τους, το να ζει κανείς σε αυτές τις χώρες δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου κάποιος μπορεί να φανταστεί μια μάχη, μια πιθανότητα ελευθερίας και το όνειρο ότι κάποια μέρα το να είσαι γκέι δεν θα είναι καθόλου διαφορετικό από το να είσαι στρέιτ.


Ο Afdhere Jama είναι ο συγγραφέας του Queer Jihad: LGBT Muslims on Coming Out, Activism, and the Faith. Ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: