7.11.12

ΗΠΑ. "ΝΑΙ" ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΪΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΡΙΛΑΝΤ

Iστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γκέι 
«Ναι» στους γάμους ομοφυλοφίλων από τους κατοίκους του Μέιν - Μέριλαντ protothema.gr - tanea.gr, 7-11-2012 
Το πράσινο φως έδωσαν με τη ψήφο τους στους γάμους των ομοφυλοφίλων οι κάτοικοι της πολιτείας Μέιν και του Μέριλαντ, οι οποίοι ψήφισαν παράλληλα με τις αμερικανικές εκλογές το δημοψήφισμα. 
Οι γάμοι των ομοφυλοφίλων επιτρέπονται ήδη σε έξι πολιτείες. Η έκβαση της ψηφοφορίας για τον γκέι γάμο στο Μέριλαντ και το Μέιν (και, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, ίσως και στην Ουάσινγκτον) είναι ιστορική για τις ΗΠΑ, καθώς μέχρι τώρα ο γάμος ομοφυλών είχε περάσει, σε όσες Πολιτείες προβλέπεται, μόνο από τους νομοθέτες ή από τα δικαστήρια. Αντιθέτως, η λαϊκή κάλπη το είχε απορρίψει μέχρι τώρα 30 φορές.
Η ψήφος αυτή αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γκέι. Συνολικά, 172 δημοψηφίσματα οργανώθηκαν σε 27 Πολιτείες της χώρας. Οι ψηφοφόροι καλούνταν να αποφασίσουν για νόμους που εφαρμόζονται εντός των συνόρων των Πολιτειών ή σε ακόμη πιο τοπικό επίπεδο (κομητείες, δήμους κ.λπ.). 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κομητεία του Λος Άντζελες θα επιβάλει δια νόμου τη χρήση προφυλακτικού στα γυρίσματα πορνογραφικών ταινιών. Το «ναι» στο προφυλακτικό συγκεντρώνει σχεδόν το 60% των ψήφων (με καταμετρημένο το 38% των ψηφοδελτίων), σύμφωνα με τις αρχές της Καλιφόρνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: