21.11.12

ΤΗΝ ΕΠΙΑΣΕ Ο... ΠΟΝΟΣ

Ερώτηση στη Bουλή από τη Μαρία Ρεπούση για τις επιθέσεις σε ομοφιλοφίλους 
inews.gr, 21-11-2012
Κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά ομοφιλοφιλων η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. «Τελευταία όμως πολλοί πολίτες γίνονται έρμαιο επιθέσεων βίας, ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων. Πρώτα ήταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, τώρα οι ομοφυλόφιλοι. Αύριο κανείς δεν ξέρει. Η ιστορία μας διδάσκει ότι αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο ενδέχεται να είναι πολύ αργά»αναφέρει η κ. Ρεπούση. 
 Στην ερώτηση που απευθύνει στον κ. Δένδια, η κ. Ρεπούση επικαλείται έκθεση που που καταγράφει περιστατικά βίας: «Σε έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την ραγδαία αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Μετανάστες και πρόσφυγες είναι οι “Εβραίοι” της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι και οι γκέι, οι Ρομά και άλλες ομάδες». Φοβόμαστε ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να τους παράσχει το αυτονόητο επίπεδο ασφάλειας». Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καταλήγει με δύο ερωτήματα προς τον υπουργό: 
 «-Ποια η θέση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις αυξανόμενες ομοφοβικές επιθέσεις και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου; 
-Ποιος ο αριθμός των συλληφθέντων για τέτοιες επιθέσεις;»

Και αναρωτιέμαι: Αν την κα Ρεπούση την έπιασε ο πόνος για τους ομοφυλόφιλους γιατί δεν φροντίζει το κόμμα της, ή η ίδια, για την αποκατάσταση της πλήρους ισονομίας αυτού του τμήματος των Ελλήνων πολιτών; Αυτή, άλλωστε, θα ήταν και η καλύτερη προστασία τους.
Διότι, αν θυμάμαι καλά, για τη ΔΗΜΑΡ η κοινωνική "κόκκινη γραμμή" ήταν το οικογενειακό επίδομα στα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια.
Ιδού η Βουλή, ιδού και το πήδημα!

10 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Θέμα: Περί των αυξανόμενων επιθέσεων κατά ομοφυλοφίλων

Κύριε Υπουργέ,

Το Υπουργείο στο οποίο είστε επικεφαλής έχει ως βασική αποστολή την ασφάλεια και προστασία του πολίτη. Τελευταία όμως πολλοί πολίτες γίνονται έρμαιο επιθέσεων βίας, ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων. Πρώτα ήταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, τώρα οι ομοφυλόφιλοι. Αύριο κανείς δεν ξέρει. Η ιστορία μας διδάσκει ότι αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο ενδέχεται να είναι πολύ αργά.
Σε έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την ραγδαία αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Μετανάστες και πρόσφυγες είναι οι “Εβραίοι” της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι και οι γκέι, οι Ρομά και άλλες ομάδες». Φοβόμαστε ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να τους παράσχει το αυτονόητο επίπεδο ασφάλειας.
Την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιφασιστικής επιτροπής κατοίκων Μεταξουργείου, για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν παρατηρηθεί στη γειτονιά, ομάδα αποτελούμενη από 15 άτομα επιτέθηκε στους διαδηλωτές μη διστάζοντας να τους απειλήσει με μαχαίρι, επιβάλλοντας και επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο καθεστώς τρόμου στη γειτονιά. Η ευθύνη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την επικρατούσα κατάσταση είναι τεράστια και παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ομοφοβικών επιθέσεων, πως προτίθεται να χειριστεί το γεγονός ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν φοβάται δημόσια να εξαπολύει απειλές μίσους λέγοντας «Σύντομα θα έρθει η ώρα σας».

Επειδή το κράτος δικαίου δεν μπορεί να μετατρέπεται σε κράτος φόβου,
Επειδή τέτοιου είδους επιθέσεις οφείλουν να έχουν την άμεση απάντηση μιας ευνομούμενης πολιτείας,
Επειδή ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του φύλου αποτελούν οικουμενικά δικαιώματα του ανθρώπου και πρέπει να προστατεύονται από κάθε ευνομούμενο κράτος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποια η θέση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις αυξανόμενες ομοφοβικές επιθέσεις και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
Ποιος ο αριθμός των συλληφθέντων για τέτοιες επιθέσεις;

Η ερωτώσα βουλευτής


ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ




http://www.repousi.gr/news/Epikairh-Erwthsh-gia-tis-ayxanomenes-epitheseis-kata-omofylofilwn#.UKyIUkw3p70.facebook

gay super hero είπε...

Τόσο για τη βουλευτίνα όσο και για το "Δίκτυο καταγραφής της ρατσιστικής βίας", η εντύπωση που δίνεται είναι ότι οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονται απλά ως μια "πιασάρικη" αναφορά και κερασάκι στην τούρτα των διάφορων αναξιοπαθουσών ομάδων.

Για την ιστορία, η έκθεση στην οποία αναφέρεται η κ. Ρεπούση δεν περιλαμβάνει πουθενά τη φράση «Μετανάστες και πρόσφυγες είναι οι “Εβραίοι” της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι και οι γκέι, οι Ρομά και άλλες ομάδες». Ολόκληρη η έκθεση είναι εδώ:

http://www.gcr.gr/sites/default/files/image/24-10-2012%20Conclusions%20el.pdf

Η επίμαχη φράση προέρχεται από τον πρόεδρο της ΕΕΔΑ κ. Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου:

http://tvxs.gr/news/ellada/oi-ebraioi-tis-sygxronis-elladas-83-thymata-den-fobithikan-na-milisoyn

[ Η σχέση του Δικτύου που συντάσσει την έκθεση με την ΕΕΔΑ εδώ:

http://www.nchr.gr/category.php?category_id=374 ]

Στην ίδια την έκθεση πάντως δεν γίνεται η παραμικρή νύξη ή αναφορά σε περιστατικά βίας που είχαν να κάνουν με τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματος. Διαβάζει κανείς μόνο την αινιγματική φράση "σε 84 εκ των 87 περιστατικών τα θύματα αναφέρουν ως λόγο της επίθεσης το γεγονός
ότι ήταν αλλοδαποί", χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι αφορούν οι υπόλοιπες τρεις υποθέσεις.

Αυτό σημαίνει είτε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες (πράγμα περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι οι διάφοροι ακτιβιστές του χώρου επέμεναν τους προηγούμενους μήνες πως έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες στην αστυνομία, ενώ μέσα στο ίδιο το δίκτυο βλέπουμε ανάμεσα στους συμμετέχοντες φορείς σωματεία όπως το ΕΠΣΕ και η Praksis), είτε ότι υπάρχουν καταγγελίες για ομοφοβικές επιθέσεις αλλά το Δίκτυο δεν ενδιαφέρεται να τις καταγράψει ως τέτοιες.

Σημασία έχει μάλλον η δημιουργία εντυπώσεων παρά η καταγραφή των γεγονότων. Και για του λόγου το αληθές ιδού και δημοσιεύματα σε ξένες γκέι ιστοσελίδες όπου οι γκέι αναφέρονται ως "οι εβραίοι της σύγχρονης Ελλάδας" - μόνοι τους αυτή τη φορά και χωρίς τη συνοδεία ρομά, μεταναστών, προσφύγων κτλ.

http://www.gaystarnews.com/article/neo-nazi-thugs-threaten-safety-greek-gays081112

gay super hero είπε...

Βέβαια ακριβώς επειδή η έκθεση περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί σε σχέση με αυτά που απαντάει, προσωπικά θετικό το βρίσκω ότι η βουλευτίνα ζητάει από τον υπουργό για τα στοιχεία έχει στη διάθεσή του σε σχέση με την έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την απάντηση, τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς το περιεχόμενο.

erva_cidreira είπε...

Προσωπικά βρίσκω λυπηρό το ενδιαφέρον της βουλευτού για την προστασία "του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου ως οικουμενικών δικαιωμάτων του ανθρώπου" να εξαρτάται από την ατζέντα της Χρυσής Αυγής και να στηρίζεται στα greek statistics μιας έκθεσης που περισσότερο συσκοτίζει παρά διαφωτίζει.
Ασφαλώς θα παρακολουθήσουμε με προσοχή την απάντηση που θα της δοθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά δεν θα πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε πώς η ίδια η βουλευτής της συγκυβερνώσας ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνεται την προστασία των "οικουμενικών δικαιωμάτων"; Π.χ. με βάση των αριθμό των συλληφθέντων;
Αναρωτιέμαι δε μήπως μια ερώτηση προς τον φίλα προσκείμενο της υπουργό Δικαιοσύνης για τα θέματα του γάμου, της υιοθεσίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ήταν εξίσου ή και περισσότερο αναγκαία και αποκαλυπτική για τις θέσεις όλων (κυβέρνησης, κομμάτων και βουλευτών) σε σχέση με το πώς ορίζεται μια ευνομούμενη πολιτεία;

gay super hero είπε...

Σαφώς αυτό που προέχει είναι να μάθουμε ποια είναι η θέση της τρικομματικής κυβέρνησης σχετικά με την έλλειψη κατοχύρωσης των ομόφυλων ζευγαριών και οικογενειών. Επίσης ποια είναι η θέση της Δημ.Αρ σχετικά με το θέμα -κατά προτίμηση με τη σύνταξη και την υποβολή κάποιου νομοσχεδίου. Είναι ο πολιτικός γάμος; Το σύμφωνο συμβίωσης; Τίποτα απολύτως;

Ταυτόχρονα επειδή έχει πάρει φωτιά το ράδιο-αρβύλλα περί ομοφοβικών επιθέσεων από το twitter του ενός και το facebook της αλληνής, καλό είναι να μάθουμε αν υπάρχουν καταγεγραμμένες καταγγελίες στην αστυνομία και τι μηχανισμό σκοπεύει να εγκαταστήσει ο υπουργός για την καταγραφή τέτοιων φαινομένων. Και εκτός από τον υπουργό, καλό θα ήταν να ερωτηθεί και ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ (που αποτελεί όργανο της Πολιτείας) πού ακριβώς στηρίζει τον ισχυρισμό του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πογκρόμ σε βάρος των ελλήνων γκέι αντίστοιχο με αυτό των εβραίων στη ναζιστική Γερμανία. Ισχυρισμός που παρεμπιπτόντως έχει ήδη αναμεταδοθεί ως αδιαμφισβήτητο γεγονός από μέσα του εξωτερικού. Και αν τον στηρίζει κάπου, γιατί δεν αναφέρεται τίποτα στην περίφημη έκθεση.

erva_cidreira είπε...

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε καν για το τι η ίδια η ΕΕΔΑ θεωρεί ισονομία των ελλήνων ομοφυλόφιλων πολιτών, πόσω μάλλον τι είναι διατεθειμένη να πράξει ως ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να την επιτύχει.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, μια βουλευτής για πρώτη ίσως φορά ασχολείται με το ζήτημα της ομοφοβίας και των επιθέσεων κατά lgbt πολιτών και εσείς την κράζετε και γκρινιάζετε? Πάτε καλά? Ψηφίστε ΝΔ που παραδοσιακά μας στηρίζει και μας αγαπά. Ή τον παπάρα τον Τζήμερο που έχει πέραση στις χιπστεροχαζές

erva_cidreira είπε...

Δόξα τω Θεώ η ψήφος είναι όντως δικαίωμα που ασκείται ελεύθερα από όλους τους Έλληνες πολίτες, ακόμη κι από εκείνους που δεν πάνε καλά, ακόμη κι από τις… χιπστεροχαζές. Οπότε οι υποδείξεις για το τι να ψηφίσει κανείς περιττεύουν.
Αλλά, επί τη ευκαιρία, μήπως θα μπορούσες να μας εξηγήσεις εσύ πώς συνδέονται με την απόδειξη της αύξησης της ομοφυλοφοβικής βίας μια έκθεση που δεν περιλαμβάνει ή επιλέγει να αγνοεί συγκεκριμένα τέτοια περιστατικά και ένα συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο όμως δεν εμφανίζονται καν ομοφυλόφιλοι αλλά μια αντιφασιστική επιτροπή κατοίκων;
Και, τελικά, ακόμη κι αν έτσι έχουν τα πράγματα τι προτείνει η ίδια η βουλευτής; Μήπως ένα body guard για κάθε ομοφυλόφιλο;
Εντάξει, στην περίπτωση αυτή δεν νομίζω πως θα έλεγα όχι.
Αλλά σίγουρα προτείνει αυτό ή ζητώντας, αφελώς κι αορίστως, την προστασία τους καταλήγει να τους προβάλει σαν ανθρώπινες ασπίδες στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής;
Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε αποσαφηνίσεις κατά τη συζήτηση της ερώτησης, και, κυρίως, περιμένουμε πώς θα τοποθετηθεί ο υπουργός.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ ότι η ψήφος θα έπρεπε να είναι δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Σε καμία περίπτωση δεν παρουσίασα την κίνηση της κ. Ρεπούση ως απόλυτα επαρκή. Τόνισα όμως ότι είναι η πρώτη φορά που βουλευτής ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Εγώ αδυνατώ να κατανοήσω όλη αυτή την εμπάθεια απέναντί της..
Και στο κάτω κάτω η χρυσή αυγή δε πρέπει να βρει αντιμέτωπους και όλους εμάς? Είναι υπερβολικά αριστερό αυτό για έναν σύγχρονο γκέι ε?

Ανώνυμος είπε...

Αν έκανε την ίδια ερώτηση βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να κυβερνήσει κι όλας τα ίδια θα μας λέγατε?
Αμ δεν υποστηρίζονται LGBTQ δικαιώματα με μαξιμαλισμούς και κομματικά γυαλιά...