10.2.12

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΙΑΤΗ


Γονόρροια, ακόμα μια ασθένεια που απειλεί να ξαναγίνει ανίατη
tanea.gr, 9-2-2012
«Είναι καιρός να σημάνουμε συναγερμό» γράφουν ερευνητές για τα αυξανόμενα περιστατικά γονόρροιας που δεν αντιμετωπίζονται με κανένα αντιβιοτικό.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, ο πανούργος γονόκοκκος έχει γίνει λιγότερο ευάλωτος στην τελευταία γραμμή αντιμικροβιακής άμυνας, απειλώντας την ικανότητά μας να θεραπεύουμε τη γονόρροια και να προλαμβάνουμε τις σοβαρές συνέπειες» προειδοποιούν οι γιατροί στο New England Journal of Medicine.
H γονόρροια, δηλαδή η λοίμωξη του ουρογεννητικού συστήματος από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae, είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, με περίπου 600.000 νέα κρούσματα το χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πριν από μερικά χρόνια, οι αφροδισιολόγοι άρχισαν να καταγράφουν κρούσματα που δεν ανταποκρίνονται ακόμα και στις κεφαλοσπορίνες, μια κατηγορία αντιβιοτικών που παραμένουν σήμερα το ύστατο όπλο εναντίον της συγκεκριμένης ασθένειας.
Είναι ακόμα ένα παράδειγμα του προβλήματος της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, που παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Τον περασμένο μήνα, ερευνητές ανέφεραν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά ανθεκτικά στελέχη του κολοβακτηριδίου Escherichia coli στα νερά της Ανταρκτικής, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις πλησιέστερες ανθρώπινες κοινότητες.
Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν αναφερθεί στην Ινδία κρούσματα φυματίωσης που δεν θεραπεύονται με κανένα γνωστό αντιβιοτικό.
Σε ένα άλλο παράδειγμα, το περιοδικό Scientific American αναφέρει ότι νοσοκομεία της Νέας Υόρκης πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια μορφή πνευμονίας με ανθεκτικότητα ακόμα και στις καρβαπενέμες, μια κατηγορία ισχυρών αντιβιοτικών τελευταίας γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: