28.8.08

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ 2

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΑΓΟΡΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ
(...)
Σχόλια
(...)
Marvin the martian said...
Θα ηθελα να σε ρωτησω τα εξης: γιατί η επιτυχία ενός gay αθλητη ειναι αξιοσημειωτο γεγονος; Δεν περιμέναμε απο εναν gay να κερδισει η απλα πιστευαμε οτι επειδη το δηλωσε εκ των προτερων καποια αορατη δυναμη θα τον εμποδιζε; Για εμενα ειναι παντελως αδιαφορο, για τον απλουστατο λογο οτι ειναι ενας αθλητης σαν ολους τους αλλους. Κατα τη γνωμη μου, οταν απαιτουμε να μη μας κρινουν με βαση τις προτιμησεις μας, δεν πρεπει και εμεις με τη σειρα μας να εστιαζουμε εκει. Επομενως το θεωρω λαθος να ψαχνουμε τους "δικους μας" για να χαρουμε περισσοτερο με τις επιτυχιες τους επι των "αλλων". Ειναι σαν να μη τους θεωρουμε ικανους για αυτες τις επιτυχιες. Κι επισης σαν εχουμε φτασει στο αλλο ακρο: απο εκει που μας θεωρουσαν κατωτερους μονο και μονο για αυτο που ημασταν, τωρα δλδ γιναμε ανωτεροι επειδη ειμαστε gay; Συγχαρητηρια στο παλικαρι αλλα δεν νομιζω οτι αλλαξε κατι στο gay κινημα.Το γεγονος οτι λιγοι αθλητες εχουν μιλησει για την ομοφυλοφυλια τους μηπως σημαινει οτι οι υπολοιποι απλα δινουν βαρος στον αγωνα τους; Και απο ποτε έχει υποχρέωση ο κάθε ομοφυλόφιλος να το γνωστοποιεί δημοσια; και γιατι; για να μη νιώθουμε μονοι οι υπολοιποι; η για να εχουμε προτυπα; Και τελος θεωρω επισης λαθος την κατηγοριοποιηση σε gay και μη gay αθληματα, και δεν περιμενα να την αναπαραγεις εσυ. Στην Αγγλια οπου ζω δεν υπαρχουν αυτες οι ταμπελες στα σπορ, και νομιζω αυτο που αναφερεις περι χορηγων ειναι περισσοτερο προσωπικη σου αποψη παρα πραγματικοτητα. Καλο θα ηταν να μη διαιωνιζουμε τα στερεοτυπα, τη στιγμη μαλιστα που ειναι πιθανον να σε διαβαζουν εφηβοι επιδοξοι αθλητες. Μια απο τις καταρες που κατατρεχει τον αντρα στην Ελλαδα ειναι να προσεχει να μην τον πουν αδερφη. Ας μην φτανυμε στο σημειο να ενοχοποιουμε μεχρι και τα σπορ.Συγγνωμη για το σχολιο-κατεβατο. Αυτες οι σκεψεις μου ηρθαν απο το κειμενο σου. Θα ηθελα την αποψη σου πανω σε αυτά
gay super hero said...
@ marvin Ο Μάθιου σίγουρα δεν είναι ο πρώτος γκέι πρωταθλητής. Είναι όμως από τους πρώτους που είχε τα κότσια να μην κρύψει αυτό που είναι. Το θάρρος του και όχι η ιδιότητα του "ομοφυλόφιλου ολυμπιονίκη" (η οποία δεν είναι καθόλου πρωτότυπη - υπάρχουν και πολλοί έλληνες σε αυτή την κατηγορία, φυσικά in the closet) είναι ο λόγος που του αφιέρωσα αυτό το ποστ. Γράφεις ότι οι υπόλοιποι γκέι αθλητές δεν μιλούν γι'αυτό που είναι γιατί απλά "θέλουν να δώσουν βάρος στον αγώνα τους". Φαντάζομαι ότι δεν θα είχαν λόγο να φοβούνται ότι κάτι μπορεί να τους αποσπάσει από τον αγώνα τους αν δεν υπήρχε τόση ομοφοβική εχθρότητα (και) στον αθλητισμό. Γνωρίζουμε πως ο Μάθιου είναι γκέι γιατί ζήτησε από την αυστραλιανή αποστολή να μείνει στο ολυμπιακό χωριό με τον σύντροφό του όπως ακριβώς θα έκανε ο οποιοσδήποτε ετεροφυλόφιλος αθλητής. Πόσοι άλλοι θα ήθελαν να πανηγυρίσουν τις επιτυχίες τους με τους συντρόφους τους αλλά απλά δεν τόλμησαν; Δεν υπάρχει λοιπόν καμία υποχρέωση για κανέναν αθλητή να είναι out. Θα ζούσαμε όμως σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο αν ένας out γκέι πρωταθλητής ήταν κάτι το συνηθισμένο. Δυστυχώς δεν είναι και μέχρι τότε ναι, χρειαζόμαστε πρότυπα. Και ο Μάθιου είναι ένα τέτοιο πρότυπο.'Οσο για την ταμπέλα "γκέι αθλήματα" σε καμία περίπτωση δεν την ενστερνίζομαι. Αυτό που ανέφερα -και δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, προκύπτει από τα αντίστοιχα ρεπορτάζ γκέι ιστοσελίδων του εξωτερικού- είναι ότι αθλητές σε αθλήματα όπως η ενόργανη δεν κάνουν coming out γιατί φοβούνται ότι αν αυτή η ταμπέλα κολλήσει στο άθλημά τους οι γονείς θα πάψουν να γράφουν τα αγόρια τους στα αντίστοιχα σχολικά προγράμματα με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν περικοπές. 'Οπως γνωρίζεις πολύ καλά για τον ίδιο λόγο οι γονείς δεν στέλνουν τα αγόρια τους π.χ. να κάνουν μαθήματα χορού. 'Αλλωστε και εσύ ακριβώς το ίδιο γράφεις ("Μια απο τις καταρες που κατατρεχει τον αντρα στην Ελλαδα ειναι να προσεχει να μην τον πουν αδερφη. Ας μην φτανουμε στο σημειο να ενοχοποιουμε μεχρι και τα σπορ") Γράφοντας αυτή την παράγραφο και χρησιμοποιώντας το ρήμα "ενοχοποιούμε" φαντάζομαι ότι συμφωνείς μαζί μου ότι αν δύο ή τρεις αθλητές κάνουν outing σε ένα συγκεκριμένο άθλημα το μέλλον αυτού του αθλήματος είναι αμφίβολο. Αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ και τίποτα παραπάνω.Ο μοναδικός τρόπος να μην συμβεί αυτό είναι να υπάρξουν περισσότεροι out πρωταθλητές σε όσο το δυνατό περισσότερα αθλήματα. Φυσικά έίναι μία απόφαση που έχει τεράστιο προσωπικό κόστος. Να είσαι σίγουρος ότι ο Μάθιου παρά την επιτυχία του δεν πρόκειται να κλείσει διαφημιστικά συμβόλαια εκατομμυρίων που είχε εξασφαλίσει π.χ. ο 'Ιαν Θορπ (άλλος αυστραλός ολυμπιονίκης που παρά το όργιο φημών ποτέ δεν παραδέχτηκε κάτι δημόσια). Το μόνο που μπορεί να αξιοποιήσει ο Μάθιου για να συνεχίσει να κάνει επιτυχίες είναι η δική μας συμπαράστασή.
(...)
gsus said...
Η σύνδεση gay αθλητών με το αβέβαιο μέλλον του αθλήματος είναι άστοχη. Κάποιος είναι γκέη είτε κάνει ενόργανη είτε σούμο. Και τους γονείς τους νοιάζει περισσότερο με τι θα χαπακώσουν τα παιδιά τους για να κάνουν πρωταθλητισμό παρά με το αν υπάρχουν γκέι πρωταθλητές σε αυτό. Τους διαχωρισμούς τους κάνεις μόνος σου όταν μιλάς για ροζ κίνημα.
gay super hero said...
@ gsus Το ότι δεν θέλουν την ταμπέλα του "γκέι αθλήματος" γιατί φοβούνται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους νεαρούς εφήβους και τους γονείς τους είναι μια εξήγηση (ή δικαιολογία αν θέλεις) που χρησιμοποιούν πολλοί αθλητές σε συγκεκριμένα αθλήματα για να μην κάνουν coming out. Aψηφώντας το προσωπικό και επαγγελματικό κόστος του coming out ο Μάθιου επέδειξε μια προσωπική γενναιότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αθλητές στο Πεκίνο. Από κει και πέρα θεωρώ πολύ συγκινητική την εικόνα ενός out γκέι αθλητή που κερδίζει το χρυσό και ανεβαίνει στις κερκίδες για να αγκαλιάσει το αγόρι του. 'Η των δύο αθλητριών που είναι ζευγάρι και αγωνίζονται στην ίδια ομάδα. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα και ελπίζω να αρχίσουμε να βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: