24.8.08

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ
Άγαλμα για τη σφαγή 300 εραστών
(TA NEA, 21/8/2008)
Άμεση σχέση με κορυφαία ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας και συγκεκριμένα με τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) δεν αποκλείεται να έχει ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, ο Έρως των Θεσπιών, που έφερε την υπογραφή του Λυσίππου, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και προσωπικό γλύπτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα που υπογράφει η Ιταλίδα αρχαιολόγος δρ. Ερσίλια Λόπεζ που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας της σε συνέδριο στη Ρώμη.
«Στη μάχη της Χαιρώνειας αποδεκατίστηκε ο αήττητος μέχρι εκείνη τη στιγμή Ιερός Λόχος των Θηβών, που αποτελούνταν από 150 ζευγάρια εραστών Θηβαίων οπλιτών, γεγονός που όπως γνωρίζουμε από τις πηγές συγκλόνισε τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄. Για να εξιλεωθεί για τη σφαγή ο Φίλιππος παρήγγειλε στον Λύσιππο να δημιουργήσει το άγαλμα του Έρωτα, το οποίο και ανέθεσε στο ιερό του θεού, στις Θεσπιές», εξηγεί η κ. Λόπεζ.
Ως έφηβο που προσπαθεί να τεντώσει τη χορδή του τόξου του «είδε» ο Λύσιππος τον έρωτα, στο πρωτότυπο χάλκινο έργου του που έχει χαθεί. Ιδιαιτέρως δημοφιλές από την αρχαιότητα ωστόσο έχει σωθεί ως τις μέρες μας μέσω τουλάχιστον οκτώ μαρμάρινων ρωμαϊκών αντιγράφων.
«Ο Λύσιππος είναι ξεκάθαρο πως εμπνεύστηκε από την έννοια του "παίδα" που έχει σαφείς ομοφυλοφιλικούς υπαινιγμούς για να δημιουργήσει ένα έργοέμβλημα για τον έρωτα μεταξύ συστρατιωτών. Δεδομένου δε ότι το πρωτότυπο χάλκινο άγαλμα του Έρωτα χρονολογείται μεταξύ του 338 και 335 π.Χ. και η μάχη της Χαιρώνειας έγινε το 338 π.Χ. πιστεύω πως το αριστούργημα του Λυσίππου συνδέεται άμεσα με τα ιστορικά γεγονότα στη Χαιρώνεια», καταλήγει η Ερσίλια Λόπεζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: