31.8.08

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΑΝ ΜΑΣΚΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
"Ακόμα και να χρησιμοποιήσει κανείς τις λέξεις γκέι ή λεσβία είναι παρακινδυνευμένο. Βρήκαμε λοιπόν ένα καινούριο κόλπο. Λέμε ότι είμαστε Queer. Εδώ κανείς δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό και έτσι μπορέσαμε να ξαναβρούμε λίγο την ηρεμία μας"

(Σέρβοι ομοφυλόφιλοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό, ομοφυλοφοβικό περιβάλλον)

Gay Super Hero: Μια διαφορετική Σερβία

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kalhspera
Prwsopika eimai kata ka8e maskas. To omofilofilos/h einai yperarketo.

George Tsitiridis είπε...

ο όρος queer ειναι λίγο περίπλοκος.
Νομίζω πως σκοπός του δεν ειναι να δώσει μια άλλη έννοια στον όρο ομοφυλόφιλος αλλά να αγκαλιάσει οτιδήποτε "αλλώκοτο" δεν υπάρχει στην έννοια ομοφυλόφιλος.
Το queer ειχε τη σημασια του περιεργου, του διαφορετικου του θυληπρεπει της τρανς ατόμων που το ίδιο το ομοφυλοφιλικό κίνημα ίσως είχε στο περιθώριο προσπαθώντας να υιοθετήσει μια ποιο πολιτικός ορθή στάση.
Δηλάδη θελω να πω οτι η queer θεωρία ειναι το εντελώς αντίθετο της ομοφυλοφιλικής θεωρίας.
Θέλει να έρθει σε σύγκρουση με αυτήν.


στο 10% διαβάζω...
όρος queer απαντάται σήμερα σχεδόν παντού. Συχνά μάλιστα αντικαθιστά ή απλώς συμπληρώνει τον «κλασικό» όρο gay. Σημεία των καιρών… Αντίθετα όμως με το “gay”, ελάχιστοι φαίνεται να κατανοούν τι ακριβώς σημαίνει “queer”. Ας πιάσουμε λοιπόν το κουβάρι από την αρχή και κάπου θα μας βγάλει.

«Είναι όπως στα 60s, μόνο με λιγότερη ελπίδα…». Η ατάκα αυτή από το “Shortbus” του Τζέιμς Κάμερον Μίτσελ – ίσως η πιο απελευθερωτική ταινία των τελευταίων χρόνων – που απογείωσε τον Οκτώβριο το 1ο εγχώριο Queer Cinema Festival στις «Νύχτες Πρεμιέρας», μοιάζει να συνοψίζει ιδανικά την queer κοσμοθεωρία. Πολύς λόγος έγινε ξανά για το “queer”. Αλλά τι στην ευχή σημαίνει τελικά

Η λέξη queer έχει τόσο χρησιμοποιηθεί ώστε έχει χάσει την όποια αρχική της σημασία. Γεγονός είναι ότι έχει μια μακρά, αμφίσημη ιστορία. Αρχικά σήμαινε «παράξενος», «ασυνήθιστος», «αλλόκοτος». Πονηρό περιεχόμενο έλαβε περί τον 19ο αιώνα – μία τέτοια καταγραφή βρίσκεται στην οργισμένη επιστολή που ο Τζον Ντάγκλας, μαρκήσιος του Κουίνσμπερι απευθύνει στον γιο του λόρδο Άλφρεντ όταν πληροφορείται τη σχέση του με τον Όσκαρ Ουάιλντ.

Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ο όρος queer θεωρείται μάλλον προσβλητικός. Αυτό αλλάζει όταν τον υιοθετούν άνθρωποι όπως ο γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκό (συγγραφέας της «Ιστορίας της Σεξουαλικότητας» και εκδότης του ιστορικού περιοδικού Gai Pied) και ο μπητ συγγραφέας Ουίλιαμ Μπάροουζ που το 1953 γράφει τη νουβέλα “Queer” («Αδερφή», εκδ. Απόπειρα). “Queer” θα μπορούσαν εξάλλου να χαρακτηριστούν φυσιογνωμίες όπως οι Αρθούρος Ρεμπό, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Ζαν Ζενέ, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Άντι Γουόρχολ, Τζον Γουότερς, Divine, Τζόε Όρτον, ο πρώιμος Ντέιβιντ Μπάουϊ, οι New York Dolls, Μέριλιν Μάνσον, Μαρκ Άλμοντ, Τομ Ρόμπινσον, το Rocky Horror Picture Show κ.λπ.


όλο το άρθρο http://www.10percent.gr/old/issues/200612/07.html