28.1.19

ΤΟ ΠΛΩΤΟ PRIDE ΤΗΣ ΜΥΑΝΜΑΡ


Σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου ανέμισαν και δυνατή μουσική ακούστηκε από τον ποταμό της πόλης Yangon καθώς ένας μικρός στόλος σκαφών έπλευσε στα νερά της μεγαλύτερης πόλης της Myanmar το περασμένο Σάββατο για τη πρώτη παρέλαση Υπερηφάνειας στην ιστορία της χώρας, ένδειξη της αυξανόμενης αποδοχής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.
Περίπου 600 άτομα γιόρτασαν κάτω από τον δυνατό ήλιο καθώς η «αόρατη» κοινότητα βγαίνει στο φώς, σε μια χώρα όπου ακόυ το ομοφυλοφιλικό σεξ είναι παράνομο.
«Οι ΛΟΑΤΚΙ της Myanmar, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, έχουν περισσότερο θάρρος και δεν κρύβονται σε σχέση με πριν 5 χρόνια που ξεκίνησε το φεστιβάλ», λέει ο Hla Myat Tun, συν-διευθυντής του &Proud, που οργανώνει τη γιορτή και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Η περσινή χρονιά ήταν ορόσημο αφού οι αρχές επέτρεψαν να γίνει η εκδήλωση για πρώτη φορά σε ένα δημόσιο πάρκο με συμμετοχή περίπου 12.000 ανθρώπων. Γεμάτοι αυτοπεποίθηση από την επιτυχία τους, οι διοργανωτές έκαναν την φετινή εκδήλωση ένα «κανονικό» Pride, αν και μια παρέλαση στους δρόμους είναι ένας μακρινός και δύσκολος στόχος σε μία χώρα που εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική απέναντι σε διαμαρτυρίες.
Αφίσες που απεικόνιζαν τεράστιες φωτογραφίες ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών κολλήθηκαν σε όλη την πόλη κατα την προετοιμασία του φεστιβάλ.
Το πλωτό πάρτυ ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, συζητήσεις και τους πολυαναμενόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Drag Queen, με αγωνίσματα όπως ρίψη τσάντας και αγώνες δρόμου με γόβα στιλέτο.
Οι αντιλήψεις διαφέρουν πολύ έξω από τις μεγάλες πόλεις και πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην συντηρητική ύπαιθρο.
«Οι περισσότερο άνθρωποι που δεν ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν μας καταλαβαίνουν», είπε η 28χρονη διεμφυλική Shin Thant, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να καταπολεμηθούν τα ΛΟΑΤΚΙ στερεότυπα, όπως διακωμωδούνται μέσα από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι οι «Ήρωες» για να τιμήσουν όσους και οσες βγαίνουν μπροστά και αγωνίζονται για την κοινότητα. (alterthess.gr, 27/1/2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια: