27.1.19

ΒΡΑΖΙΛΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΖΑΝ ΓΟΥΪΛΙΣ


"Το να διατηρείς την απειλούμενη ζωή σου είναι και μια στρατηγική για να πολεμήσεις για καλύτερες ημέρες", έγραψε στο Twitter ο 44χρονος Ζαν Γουίλις, ο οποίος είναι μέλος του αριστερού Κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL).
"Κάναμε πολλά πράγματα για το κοινό καλό. Και θα κάνουμε πολλά περισσότερα όταν έλθουν καινούργιοι καιροί", πρόσθεσε ο βουλευτής, ενεργό μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Παρότι το γραφείο Τύπου της Βουλής δήλωσε ότι ο Γουίλις δεν έχει επισήμως παραιτηθεί, το προσωπικό γραφείο του είπε στο AFP ότι έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και ότι θα παραμείνει "εκτός της χώρας" για μια χρονική περίοδο χωρίς να διευκρινίζει σε ποια χώρα θα καταφύγει.
Προς το παρόν ταξιδεύει στην Ευρώπη και όπως είπε στην Folha de S. Paulo πρόθεσή του ήταν να βρει ένα μέρος για να κάνει το διδακτορικό του.
"Θεωρώ ότι αυτή η σημερινή πολιτική βία στη χώρα μας θα περάσει. Ίσως στο μέλλον να επιστρέψω σε αυτό. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι για να πολεμήσει κάποιος για έναν σκοπό που δεν είναι θεσμικοί", κατέληξε.
Στην ίδια συνέντευξή του στην εφημερίδα Folha δήλωσε ότι η εκλογή του Μπολσονάρου τον Οκτώβριο από μόνη της δεν προκάλεσε την απόφασή του, αλλά μάλλον "το επίπεδο της βίας το οποίο αυξήθηκε μετά την εκλογή του προέδρου" υπογραμμίζοντας έτσι την αύξηση των επιθέσεων εις βάρος μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Τον Νοέμβριο η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) ζήτησε από τη Βραζιλία να λάβει "τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή και την προσωπική ακεραιότητα" του Γουίλις και της οικογένειάς του.
Μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε αδύναμος καθώς το όνομά του "αμαυρώθηκε από ψέματα".
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η βία στη Βραζιλία έχει αυξηθεί μετά την εκλογή του Μπολσονάρου και ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί από δυσφημιστικές εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατήγγειλε ότι ο κόσμος των σπρώχνει στον δρόμο παρά την παρουσία των σωματοφυλάκων του και ότι έχει κουραστεί να ζει υπό προστασία, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο μετά την δολοφονία της Φράνκο.
Ο Μπολσονάρου έχει δεσμευτεί να πατάξει την διαφορά και το έγκλημα, αλλά έχει ακραίες ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις.
Ο Γουίλις έχει συγκρουστεί πολλές φορές στο Κογκρέσο με τον Μπολσονάρου: στη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών για την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ τον Απρίλιο του 2016, είχε φτύσει τον Μπολσονάρου στο πρόσωπο όταν ο τελευταίος αφιέρωσε την ψήφο του υπέ της καθαίρεσης σε έναν βασανιστή της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας.
Ο Γουίλις είναι ένας από τους δέκα εκλεγμένους βουλευτές του PSOL και θα αντικατασταθεί από τον Ντέιβιντ Μιράντα, ο οποίος είναι επίσης ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ αμερικανό δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ.
Το κόμμα τους ειναι εκείνο της δολοφονηθείσας δημοτικής συμβούλου του Ρίο ντε Τζανέιρο Μαριέλ Φράνκο, μιας 38χρονης ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία κατήγγελε τα εγκλήματα της στρατιωτικής αστυνομίας.
Η Φράνκο έπεσε νεκρή τον περασμένο Μάρτιο μαζί με τον οδηγό της σε μια υπόθεση--προφανώς συμβόλαιο θανάτου--που παραμένει άλυτη.
Ο Γουίλις έγινε γνωστός όταν κέρδισε την βραζιλιάνικη εκδοχή του τηλεοπτικού ριάλιτι Big Brother. Όπως ο ίδιος εξηγεί, πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στο εξωτερικό μετά τις πληροφορίες ότι ο γιος του Μπολσονάρου, ο Φλάβιο, έχει προσλάβει συγγενείς ενός πρώην αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος θεωρείται ότι εμπλέκεται στην δολοφονία της Φράνκο. (documentonews.gr, 25/1/2019)


Δεν υπάρχουν σχόλια: