26.6.15

ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΠΑ



Νόμιμοι oι γάμοι ομοφύλων σε ολόκληρη την Αμερική
Πρόκειται για απόφαση-ορόσημο στον πολυετή αγώνα για αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
Ο γάμος για ομόφυλα ζευγάρια είναι συνταγματικό δικαίωμα σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, σε μια απόφαση-ορόσημο για τα ίσα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.Ήδη, 36 πολιτείες και η περιοχή της Ουάσιγκτον επιτρέπουν τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Η ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υποχρεώνει και τις υπόλοιπες 14 πολιτείες να δεχτούν την τέλεση του μυστηρίου στο έδαφός τους.
Η απόφαση ελήφθη με τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία, 5 δικαστές εναντίον 4. Οι ομοφυλόφιλοι που θέλουν να παντρευτούν τους συντρόφους τους δεν είναι δυνατό «να καταδικάζονται σε ζωή μοναξιάς και να εξαιρούνται από έναν από τους παλαιότερους θεσμούς του [ανθρώπινου] πολιτισμού», τόνισε στην απόφαση της πλειοψηφίας ο δικαστής Άνθονι Κένεντι.
«Ζητούν αξιοπρέπεια στα μάτια του νόμου. Το Σύνταγμα τους δίνει αυτό το δικαίωμα», συμπλήρωσε.
Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου χαιρέτισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Το σημερινό είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία μας προς την ισότητα. Τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια τώρα έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι», διαμήνυσε μέσω Twitter.
Η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστέα, καθώς το Δικαστήριο δίνει στη μειοψηφούσα πλευρά περίπου τρεις εβδομάδες να ζητήσει επανεξέταση του ζητήματος.
(skai.gr, 26/6/2015)

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Οι πολιτικοί γάμοι δεν αποτελούν "μυστήριο".

Επίσης μου κάνει εντύπωση η τελευταία παράγραφος αφού ξέρουμε ότι ήδη εκδίδονται άδειες γάμου στις πολιτείες όπου μέχρι πρότινος απαγορευόταν.

gay super hero είπε...

http://www.nytimes.com/2015/06/30/us/after-same-sex-marriage-ruling-southern-states-fall-in-line.html?_r=0