24.3.14

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ


Νομοσχέδιο που είχε ως πρόταση την νομιμοποίηση της υιοθεσίας για ομοφυλόφιλα ζευγάρια απορρίφθηκε κατά ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Μέσω του νομοσχεδίου θα επιτρεπόταν για το ένα μέλος μία ομοφυλοφιλικής σχέσης να υιοθετεί το παιδί του άλλου μέλους.
Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί το 2012, να καταρτίσει νομοσχέδιο περί “κοινής γονεϊκότητας» που θα ανέφερε ότι «όταν δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου είναι παντρεμένοι ή συγκατοικούν και ένας από αυτούς είναι ο κηδεμόνας ενός ανηλίκου, εξ αίματος ή μέσω υιοθεσίας, τότε το άλλο μέλος θα μπορεί να υιοθετεί το ανήλικο παιδί».
Το νομοσχέδιο βρήκε αντίθετο τον συνασπισμό της κεντροδεξιάς σε ψηφοφορία που κατέληξε με 112 ψήφους κατά και 107 υπέρ με τέσσερις απόντες. Το ίδιο νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά την πρώτη ψηφοφορία τον Μάιο του 2013, αλλά η αντίσταση της Εκκλησίας ήταν σθεναρή. Την ίδια περίοδο, νομοσχέδιο που πρότεινε την πλήρη κοινή υιοθεσία απορρίφθηκε με ψήφους 104 κατά και 77 υπέρ.
Επί του παρόντος, οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να υιοθετούν παιδιά στην Πορτογαλία, αλλά το νομοσχέδιο περί του «γάμου» ομοφυλόφιλων ζευγαριών δεν επιτρέπει την κοινή υιοθεσία.
Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας αποφάσισε στις 14 Μαρτίου να ακυρώσει την πρόταση του Κοινοβουλίου της χώρας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αλλαγή του νόμου περί υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι τα ερωτήματα που προτάθηκαν για να τεθούν στο δημοψήφισμα ήταν «αμφίσημα» και μη-επαρκώς κατανοητά από το εκλογικό σώμα ώστε να οδηγήσουν σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα. (pentapostagma.ge, 23/3/2014)

1 σχόλιο:

Ξενικός είπε...

... υιοθεσία επιτρεπτή αλλά όχι με καθεστώς κοινής υιοθεσίας...
Μπλέξιμο σε λεπτές νομικές αποχρώσεις. Θα διευθετηθούν συν τω χρόνω, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
Ξενικός