1.3.14

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ


Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε το δάνειο στην Ουγκάντα εξαιτίας του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας
skai.gr, 28//2/2014
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τη χορήγηση δανείου ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουγκάντα για το εθνικό σύστημα υγείας εξαιτίας του νόμου που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, σε μία ασυνήθιστη κίνηση για έναν οργανισμό ο οποίος δεν εμπλέκεται σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα.
"Αναστείλαμε το σχέδιο και θα το επανεξετάσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αναπτυξιακοί στόχοι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από την εφαρμογή αυτού του νέου νόμου", αναφέρει σε email του ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ντέιβιντ Θέις.
Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσέβενι υπέγραψε στις αρχές της εβδομάδας ένα νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τους ήδη αυστηρούς νόμους κατά των ομοφυλοφίλων και προβλέπει ακόμη και την ποινή ισόβιας κάθειρξης για συγκεκριμένες παραβάσεις καθιστώντας μάλιστα ποινικό αδίκημα την μη καταγγελία όσων παραβιάζουν τον νόμο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα με στόχο τη μείωση της φτώχειας και εδρεύει στην Ουάσινγκτον, συνήθως δεν εμπλέκεται σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα καθώς και σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων για να αποφύγει τον ανταγωνισμό μεταξύ των 188 χωρών-μελών.
Ο πρόεδρος του οργανισμού Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ωστόσο, σε email του προς τους εργαζόμενους στην Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι το ίδρυμα αντιτίθεται στις διακρίσεις και ότι θα προστατεύσει την ασφάλεια όλων των υπαλλήλων του. Επισημαίνει ακόμη ότι η ψήφιση του νόμου στην Ουγκάντα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό καθώς 83 χώρες σήμερα απαγορεύουν δια νόμου την ομοφυλοφιλία και σε περισσότερες από 100 ισχύουν διακρίσεις κατά των γυναικών.
Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε 37 κράτη της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Ουγκάντας όπου θεωρείται ποινικό αδίκημα από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Η αναστολή της χορήγησης του δανείου
 ακολουθεί την ανακοίνωση της Δανίας και της Νορβηγίας ότι θα παγώσουν τις δωρεές προς την Ουγκάντα εξαιτίας του νόμου. Και άλλες δωρήτριες χώρες σχεδιάζουν να πράξουν αναλόγως, ενώ οι ΗΠΑ-το μεγαλύτερο μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας-ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τη σχέση της με την Ουγκάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: