12.6.13

ΡΩΣΙΑ. "ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ" Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΜΕ 2 ΝΟΜΟΥΣ

Ρωσία: «Στο στόχαστρο» με 2 νόμους η ομοφυλοφιλία

iapopsi.gr, 11/6/2013
Δύο αμφιλεγόμενους νόμους, έναν ο οποίος ποινικοποιεί την «προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας» σε ανήλικους και έναν ο οποίος ποινικοποιεί τα «εγκλήματα που προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών», ενέκριναν τα μέλη της ρωσικής Δούμας (=κοινοβούλιο).
Το πρώτο νομοθέτημα, σχετικά με την προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας εγκρίθηκε από 436 βουλευτές, καμία κατά και μία μόνο αποχή, ενός βουλευτή που στήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του νόμου. Οι διατάξεις του καθιστούν κακούργημα που επισύρει ποινές έως και τριών ετών φυλάκισης κάθε πράξη «προπαγάνδας υπέρ μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων». Επίσης προβλέπονται πρόστιμα 5.000 ρουβλίων για όσα φυσικά πρόσωπα προπαγανδίζουν την ομοφυλοφιλία και σημαντικά μεγαλύτερα για επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης.
Ο άλλος νόμος εγκρίθηκε στην τρίτη και τελευταία ανάγνωση από 308 βουλευτές της Δούμας και μόλις δύο ψήφους κατά. Ποινικοποιεί την προσβολή θρησκευτικών συναισθημάτων και προβλέπει ποινές φυλάκισης ως και τριών ετών και επιβολή προστίμων έως και 300.000 ρουβλιών ή την υποχρέωση συνεισφοράς 240 ωρών κοινωνικής εργασίας.
Πάντως, ποικίλες είναι οι αντιδράσεις για τα δύο αυτά νομοθετήματα, με γκέι ακτιβιστές να διαδηλώνουν έξω από το κτήριο της κάτω βουλής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αλλά και με μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων να διαδηλώνουν υπέρ της απόφασης των Ρώσων βουλευτών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεσαίωνας !
Αλλά και στη Σοβιετική Ενωση δράμα ήταν η κατάσταση για τους γκέι...