30.6.13

ΗΠΑ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Αντιδράσεις για την απόφαση του εφετείου
Δικαστικές προσφυγές κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Καλιφόρνια
in.gr, 30/6/2013
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφυγαν αντιτιθέμενοι στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
ζητώντας την άμεση επαναφορά της απαγόρευσης της ένωσης με τα δεσμά του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Καλιφόρνια.
Μετά την απόφαση του εφετείου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο κατά της τέλεσης γάμου ατόμων του ίδιου φύλου, πολλά ήταν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Καλιφόρνια που έσπευσαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Ωστόσο, οι αντιτιθέμενοι υποστηρίζουν ότι το εφετείο προέβη πρόωρα στην απόφαση για την άρση της απαγόρευσης, αφού δεν είχε παρέλθει η περίοδος 25 ημερών για την επανεξέταση του ζητήματος.
Η Καλιφόρνια ήταν από τις πρώτες πολιτείες που νομιμοποίησαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τον Ιούνιο του 2008. Περί τα 14.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων είχαν τότε ενωθεί με τα δεσμά του γάμου. Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα η «Πρόταση 8», που ορίζει ως γάμο την ένωση μόνο μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.
Για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων άρχισε μια μακρά δικαστική διαμάχη κατά της «Πρότασης 8», που κρίθηκε αντισυνταγματική το 2010 από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η απόφαση επικυρώθηκε δύο χρόνια αργότερα στο Εφετείο.
Την Παρασκευή το Εφετείο ήρε την απαγόρευση, επιτρέποντας τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: