4.1.12

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ ΣΕ GAY BAR ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ


Ευαγγελιστές σε gay bar του Σικάγου
Πετρίνα Καλαμβοκίδη, (espressonews.gr, 24.10.2011)
Οι τελευταίοι άνθρωποι που θα περίμενε κανείς να δει να διασκεδάζουν μέσα στο «Roscoe’s», ένα από τα διασημότερα γκέι μπαρ των ΗΠΑ, είναι τα μέλη της συντηρητικής χριστιανικής κοινότητας του Σικάγου.
Κι όμως, τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο, λεσβίες, γκέι, bisexual, τρανσέξουαλ και μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας συγκεντρώνονται σε αυτό για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από θέματα πνευματικότητας και σεξουαλικότητας.
Το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα -δεδομένου ότι οι γκέι και οι ευαγγελιστές χριστιανοί κοιτούσαν ανέκαθεν οι μεν τους δε με καχυποψία- είναι αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας ενός και μόνο κατοίκου της περιοχής.
Ο Αντριου Μαρέν ζει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στην Μπόισταουν, την επίσημη γειτονιά των γκέι του Σικάγου, και έχει βάλει σκοπό της ζωής του να συμφιλιώσει τις δύο πλευρές συνεργαζόμενος με κυβερνήσεις, εκκλησιαστικούς φορείς, ακόμη και με μεγάλους εκδοτικούς οίκους χριστιανικών βιβλίων.
Κύριο μέλημά του αποτελεί το χτίσιμο εμπιστοσύνης ανάμεσά τους, καθώς θεωρεί ότι οι περισσότεροι χριστιανοί δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα των λιγοστών στίχων της Βίβλου που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, ενώ οι γκέι συχνά βιάζονται να απορρίψουν τον χριστιανισμό.
Αυτό που τον ώθησε, ωστόσο, να ξεκινήσει τον συγκεκριμένο αγώνα και να μετακομίσει στην γκέι κοινότητα του Σικάγου ήταν μια σειρά συζητήσεων που είχε με τρεις από τους πιο στενούς φίλους του, σε διάστημα τριών μηνών.
Ο ένας μετά τον άλλον του εξομολογήθηκαν ότι ήταν γκέι, κάτι που τον τάραξε βαθύτατα, γιατί ο ίδιος προερχόταν από μια βαθιά συντηρητική χριστιανική οικογένεια και, όπως παραδέχεται, ήταν «το πιο ομοφοβικό παιδί που έχετε γνωρίσει ποτέ».
Για εκείνον ομοφυλοφιλία και χριστιανισμός ήταν μέχρι τότε δύο εντελώς ασύμβατες έννοιες. «Δεν ήξερα τι να κάνω. Πίστευα ότι οι θρησκευτικές μου πεποιθήσεις δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με αυτές των φίλων μου, επομένως έκοψα τους δεσμούς μαζί τους» θυμάται ο Μαρέν.
Μέσα στους επόμενους μήνες, όμως, ένιωσε ότι ο Θεός τού ζητούσε να επιστρέψει κοντά τους και να τους ζητήσει συγγνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: