1.7.11

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ΣΤΗΝΟΥΝ ΓΛΕΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ. ΟΙ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Στήνουν γλέντι για τους γάμους
Οι βιτρίνες στα καταστήματα του Μπρούκλιν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ (agelioforos.gr, 29/6/2011)
Η Νέα Υόρκη βάζει τα... καλά της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων που επιθυμούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τους γερουσιαστές της πολιτείας, οι οποίοι άναψαν το «πράσινο φως» για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, και την επικύρωσή του από τον κυβερνήτη Αντριου Κουόμο, στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν τα σχέδια για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος με το... αζημίωτο.
Ο πρώτος γάμος μπορεί να τελεστεί στις 25 Ιουλίου, δηλαδή ένα μήνα μετά την έγκριση του νόμου, ενώ από τις 5 Ιουλίου ανοίγουν οι πόρτες για την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους τόσο από την πολιτεία όσο και από το εξωτερικό. Η πρώτη δαπάνη των μελλόνυμφων θα είναι η έκδοση της σχετικής άδειας, που κοστίζει 35 δολάρια, αλλά το συνολικό κόστος αναμένεται να κυμανθεί σε χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το κόστος ενός γάμου στις ΗΠΑ ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 26.000 δολάρια και σε εθνικό επίπεδο ο τζίρος της σχετικής αγοράς φτάνει τα 84 εκατομμύρια δολάρια. Ενα μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» αυτής διεκδικεί τώρα η Νέα Υόρκη, η οποία είναι η έκτη πολιτεία που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων μετά το Κονέκτικατ, την Αϊοβα, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Χαμσάιρ και το Βερμόντ, ενώ το ίδιο καθεστώς ισχύει και στην περιοχή της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον.
«Χρυσάφι» στα ταμεία
Οι νεοϋορκέζικες αρχές προέβησαν ήδη σε μια πρώτη εκτίμηση των νέων δεδομένων και υποστήριξαν ότι μέσα σε τρία χρόνια είναι πιθανό να τελεστούν περίπου 66.000 γάμοι, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να ενισχυθεί με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 210 έως 250 εκατομμύρια δολάρια. «Προετοιμαζόμαστε για πλήθος γάμων», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αξιωματούχοι της πολιτείας εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι σύντομα στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής, με τζίρο 31 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προστεθεί αυτή των γάμων. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει μια διαφημιστική εκστρατεία που βρίσκεται στα σκαριά με κεντρικό σύνθημα «NYC I Do», ενώ τα δικά τους σλόγκαν προωθούν ήδη πολιτειακοί οργανισμοί και ιδιώτες που δε θέλουν να χάσουν την ευκαιρία: από το δημοτικό μουσείο κοντά στο Σέντραλ Παρκ, που κάλεσε τους ενδιαφερόμενους μέσω του Tweeter να νοικιάσουν χώρους για τις τελετές και τις δεξιώσεις, μέχρι πασίγνωστα ξενοδοχεία της πόλης, τα οποία βάφτισαν τις εκστρατείες τους «Η αγάπη δεν έχει σύνορα» και «Δικαίωμα στην Ενωση».
Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και σε άλλες περιοχές της πολιτείας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτή στους καταρράκτες του Νιαγάρα, όπου πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα των ενδιαφερομένων για να τελέσουν τους γάμους στο ειδυλλιακό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: