13.7.11

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΘΗΛΥΚΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ"

Η αποσιώπηση ενός και μόνο γονιδίου ήταν ικανή να κάνει θηλυκά έμβρυα ποντικού να γίνουν ομοφυλόφιλα, αναφέρουν ερευνητές του Προηγμένου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Νταεζόν της Νότιας Κορέας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η αποσιώπηση του γονιδίου FucΜ, που επηρεάζει τα επίπεδα οιστρογόνων στα οποία εκτίθεται ο εγκέφαλος, έκανε τα θηλυκά ποντίκια να συμπεριφέρονται σεξουαλικώς σαν αρσενικά καθώς αναπτύσσονταν.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τσανκγιού Παρκ, «τα θηλυκά μεταλλαγμένα ποντίκια εμφάνισαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο τα έκανε να έχουν έναν περισσότερο αρσενικό εγκέφαλο σε ό,τι αφορούσε τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους».
Πάντως, οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ΒΜC Genetics», τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν εάν το νέο εύρημά τους μπορεί να σχετίζεται και με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.
Σκοπεύουν να διερευνήσουν εάν το ένζυμο που παράγεται από το συγκεκριμένο γονίδιο fucose mutarotase επιδρά και στη σεξουαλικότητα των γυναικών. Ωστόσο, παραδέχονται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν εθελόντριες για την έρευνά τους.
Την ίδια στιγμή, διαφορετικές μελέτες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες αλλάζουν σεξουαλική κατεύθυνση και γίνονται ομοφυλόφιλες μετά την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Μάλιστα πολλές από αυτές είναι και διάσημες. Σύμφωνα με μιαν από αυτές τις μελέτες, η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νότιου Κονέκτικατ και βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 200 παντρεμένες λεσβίες, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα να νιώσει έλξη για το ίδιο φύλο κατά την ενήλικη ζωή της.
Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Κρίσταν Μόραν, πιστεύει ότι οι λεσβίες σε ώριμη ηλικία είναι πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζουμε, ωστόσο πιθανώς αρκετές από αυτές καταπιέζονται εξαιτίας κοινωνικών συμβάσεων, όπως η οικογένεια και τα παιδιά που μπορεί να έχουν. (cosmo.gr)

3 σχόλια:

Κωστής είπε...

Στους ανθρώπους υπάρχει επίσης και η διάκριση ανάμεσα σε ταυτότητα φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό, οι λεσβίες δε συμπεριφέρονται σεξουαλικά σαν αρσενικά - έλκονται από άλλα θηλυκά, για να μη θέσω το προφανές ότι δεν είναι ποντικίνες. Έχουν το ενδιαφέρον τους αυτές οι έρευνες, αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι συμπεράσματα προσφέρουν για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

erva_cidreira είπε...

Ο μόνος λόγος της αναδημοσίευσης του άρθρου στο Α.Π. έγκειται στο ότι για πρώτη φορά "μπαίνει στο κάδρο" των ερευνών αυτού του είδους και η γυναικεία ομοφυλοφιλία.
Μέχρι τώρα, επί δεκαετίες, το αποκλειστικό μέλημά τους ήταν να βρουν "τι φταίει" για την ανδρική.
Διαβάστε, όπωσδήποτε, και τη σημερινή ανάρτηση στις 11 π.μ.

Κωστής Σπηλιώτης είπε...

Α δεν ήταν κριτική για το ότι αναδημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο άρθρο, χαίρομαι για τη διευκρίνιση πάντως γιατί δεν το είχα σκεφτεί. Θα δω και αυτήν και θα σχολιάσω αν είναι, ευχαριστώ erva.