4.7.11

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1. ΟΙ ΚΟΥΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ

Κούρος του Σουνίου α'
Ύψος 3,05. Γύρω στο 590-580 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Βρέθηκε το 1906 στο ιερό του Ποσειδώνα, μέσα σ' ένα μεγάλο πηγάδι, μαζί με κομμάτια από άλλους δυο κούρους και με τέσσερις συνολικά βάσεις. Φαίνεται ότι θάφτηκαν μετά από κάποια καταστροφή, πιθανόν από τους Πέρσες μετά την εισβολή του 480 π.Χ.
Τα μαλλιά του σε πλεξούδες απλώνονται πίσω από το κεφάλι και συγκρατούνται με ταινία που είναι δεμένη πίσω σε κόμπο, το λεγόμενο κόμπο του Ηρακλή (ηράκλειον άμμα). Το στήθος είναι πλατύ ενώ η μέση είναι στενή. Οι μυώνες της κοιλιάς τονίζονται με αυλακιές. Τα σαν έλικες αυτιά μοιάζουν με του κούρου της Νέας Υόρκης.

Κούρος του Σουνίου β'
Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Βρέθηκε το 1906 στο ιερό του Ποσειδώνα, μέσα σ' ένα μεγάλο πηγάδι, μαζί με κομμάτια από άλλους δυο κούρους και με τέσσερις συνολικά βάσεις. Φαίνεται ότι θάφτηκαν μετά από κάποια καταστροφή, πιθανόν από τους Πέρσες μετά την εισβολή του 480 π.Χ.
Τα μαλλιά του σε πλεξούδες απλώνονται πίσω από το κεφάλι.Το στήθος είναι πλατύ ενώ η μέση είναι στενή. Οι μυώνες της κοιλιάς και της πλάτης τονίζονται με αυλακιές. Ύψος 1,65. Γύρω στο 590-580 π.Χ.
(users.sch.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: