22.3.11

Ο "ΑΝΤΙΝΟΟΣ" ΤΟΥ ΠΕΣΣΟΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

«ΑΝΤΙΝΟΟΣ» του Φερνάντο Πεσσόα

Για πρώτη φορά το ποίημα του μεγάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα, «ΑΝΤΙΝΟΟΣ», μεταφέρεται στην σκηνή από τη Δευτέρα 2 Μαΐου στο Studio Κυψέλη και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου.
Πρόκειται για ένα εγκώμιο στον ιδεατό Έρωτα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού και το Στέφανο Κακαβούλη στο ρόλο του Αδριανού.
Το ποίημα «ΑΝΤΙΝΟΟΣ» βασίζεται στην γνωστή ερωτική σχέση μεταξύ του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού και του έλληνα εφήβου Αντίνοου. Όταν ο δεύτερος πνίγηκε οικειοθελώς στα νερά του Νείλου, για να σώσει τη ζωή του αγαπημένου ευεργέτη, ο Αδριανός βυθίστηκε σε βαριά θλίψη και έβαλε σκοπό να τον επιβάλει σαν Θεό στήνοντας παντού αγάλματά του και δημιουργώντας θρησκεία με το όνομά του. Ο Πεσσόα εμπνέεται από αυτήν την αγάπη και γράφει ένα ποίημα- εγκώμιο στη δύναμη του ιδανικού Έρωτα!

Ο Φερνάντο Πεσσόα είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Δημιούργησε εφτά προσωπικότητες- ψευδώνυμα με τα οποία έγραφε. Ο κάθε ένας από αυτούς τους φανταστικούς συγγραφείς ανέπτυξε το δικό του προσωπικό ύφος και ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Ο πολύπλευρος χαρακτήρας του είναι εμφανής στο έργο που με το πραγματικό του όνομα υπέγραψε και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, «Το βιβλίο της ανησυχίας». Πρόκειται για ένα βαθύ στοχασμό στην ανθρώπινη ψυχή!

Ερμηνεύει ο Στέφανος Κακαβούλης

Μετάφραση: Κώστας Λάνταβος,

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός,
Κινησιολογία: Μαρία Κωνσταντινίδου,
Σκηνικά- κουστούμια: Δέσποινα Βολίδη,
Μουσική: Φώτης Σιριβιγιάν

Από τη Δευτέρα 2 Μαΐου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου στο Studio Κυψέλης, Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης- Αθήνα, τηλ: 210 8819571, 213 0401873



Δεν υπάρχουν σχόλια: