4.3.11

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Θεραπεία φουντώνει την ελπίδα για το Aids
Φουντώνουν και πάλι οι ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS. Αφορμή μια νέα γονιδιακή θεραπεία πάνω στην οποία εργάζονται Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ως στόχο να καταφέρουν να χαρίσουν στον ανθρώπινο οργανισμό ανοσία απέναντι στον ιό HIV.
«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να σκεφτόμαστε για ίαση. Ακόμα κι αν η νέα αυτή θεραπευτική μέθοδος δεν καταφέρει να εξαφανίσει πλήρως τον ιό HIV, θα μπορούσε να επιδιορθώσει με τέτοιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ώστε να ελέγχει τον ιό και να μην καθιστά αναγκαία τη χρήση φαρμάκων για το AIDS» εξηγεί ο επιστήμονας Τζον Ζάια, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες, στο πλαίσιο ιατρικού συνεδρίου στη Βοστώνη, τονίζοντας ότι η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική και μετά την εκδήλωση του AIDS.
Στο πλαίσιο των ερευνών οι επιστήμονες αφαίρεσαν από το αίμα έξι αντρών φορέων του HIV μικρή ποσότητα Τ-κυττάρων. Το ένα τέταρτο εξ αυτών τροποποιήθηκε εργαστηριακά έτσι ώστε να είναι ανθεκτικό απέναντι στον ιό και στη συνέχεια εισήχθη και πάλι στον οργανισμό των ασθενών. Στους μισούς εθελοντές εισήχθησαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια τροποποιημένα κύτταρα και στους άλλους μισούς περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια. Τρεις μήνες αργότερα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε πέντε από τους άντρες το 6% του συνόλου των Τ-κυττάρων τους εμφάνιζε πλέον ανοσία στον HIV. Ο έκτος άντρας είχε λιγότερα τροποποιημένα κύτταρα από όσα περίμεναν οι επιστήμονες. Εναν χρόνο αργότερα τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα είχαν αναπτυχθεί και στον ιστό που συγκεντρώνεται ο ιός, όταν δεν είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα.
Αυτό που παραμένει ασαφές ωστόσο, είναι η διάρκεια ζωής των γενετικά τροποποιημένων κυττάρων στο αίμα, αλλά και το κατά πόσο αυτά συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικά Τ-κύτταρα. Παρόμοιες θεραπευτικές απόπειρες στο Παρίσι είχαν πετύχει παλαιότερα την ίαση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, όμως εκείνος εμφάνισε στη συνέχεια λευχαιμία, καθώς είχε τροποποιηθεί και το γονίδιο που πυροδοτεί τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Sangamo, που χρηματοδοτεί τη γονιδιακή θεραπεία ωστόσο, αποκλείει τέτοιου είδους παρενέργειες, καθώς η παρουσία μιας πρωτεΐνης, γνωστής ως «δάκτυλος ψευδάργυρου», εξασφαλίζει την τροποποίηση μόνο του συγκεκριμένου γονιδίου.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ (Espresso, 3-3-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: