6.4.09

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
"Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα"
Η μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται στον 4ο όροφο του Κεντρικού Κτιρίου επιχειρεί να μεταφέρει τους επισκέπτες με τρόπο ζωντανό στον κόσμο της αρχαιότητας.
Πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, που ξεκινά από τον κόσμο των θεών και των ηρώων, περνά από το βασίλειο του Έρωτα, παρακολουθεί τις δραστηριότητες απλών γυναικών και ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, εξερευνά τις θρησκευτικές συνήθειες των ανθρώπων, και καταλήγει στο βασίλειο του κάτω κόσμου.
Συνολικά 142 αρχαία αντικείμενα - τα περισσότερα της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου (5ος-1ος αι. π.Χ.) - εκτίθενται στις παρακάτω εννέα θεματικές ενότητες:
- Θεοί και Ήρωες
- Με τα φτερά του Έρωτα
- Καλλωπισμός και γάμος
- Γυναικείες δραστηριότητες
- Αθλητισμός
- Συμπόσιο
- Στην Αθηναϊκή Αγορά
- Πόλεμος
- Φροντίζοντας τους νεκρούς
.
Επιμέλεια έκθεσης
Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Γιώργος Τασούλας
.
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
*********
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Αττικός ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρ με ερωτική σκηνή, 500-490 π.Χ.
Αποδίδεται στον ζωγράφο του Göttingen
.
Image Hosted by ImageShack.us
Ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας, περ. 470 π.Χ.

Image Hosted by ImageShack.us

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα

Στον 4ο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα παρουσιαστεί επίσημα στις 20 Νοεμβρίου η νέα μόνιμη έκθεση με τίτλο «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα». Πρόκειται για μια πρωτότυπη θεματική παρουσίαση των ποικίλων δραστηριοτήτων μιας ελληνικής πόλης της Κλασικής περιόδου.
Μέσα από περίπου 150 εκθέματα, πλούσιο εποπτικό υλικό και διαδραστικά μέσα υψηλής αισθητικής, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη δημόσια ζωή της αρχαίας πόλης, τα θρησκευτικά και ταφικά έθιμα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανδρών και τον λιγότερο γνωστό κόσμο των γυναικών. Τα εικαστικά της έκθεσης καθώς και διαδραστικές εφαρμογές που θα προβάλλονται σε μεγάλου μεγέθους οθόνες θα δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται και ο ίδιος στο εσωτερικό μιας αρχαίας πόλης.
Στον τέταρτο όροφο του μουσείου, ο Λέων, ένα φανταστικό πρόσωπο, ξετυλίγει τη ζωή του προσκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Τα αρχαία αντικείμενα βοηθούν σε αυτό, μαζί όμως και δυο ταινίες μικρού μήκους, η τρισδιάστατη τεχνολογία, η σχεδιαστική αναπαράσταση ενός παράλιου δήμου της Αττικής, του 5ου αι. π.Χ., όπου σύμφωνα με το σενάριο έζησε ο Λέων.
Ο Λέων γεννήθηκε στα Μηδικά Χρόνια και επομένως είναι άνδρας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Είναι δημότης ενός υπαρκτού δήμου, των Αιξωνίδων Αλών στη σημερινή Βούλα -Βουλιαγμένη. Το όνομά του αντλήθηκε από επιγραφές, που μαρτυρούν ότι υπήρξε πρόσωπο με το όνομα αυτό, που έζησε σ΄ αυτό τον αρχαίο δήμο.
Το ενδιαφέρον του επισκέπτη αποσπά κυρίως η κινηματογραφική περιήγηση, κατά την οποία μπορεί να παρακολουθήσει σε ταινία με αρχή, μέση και τέλος να πρωταγωνιστούν ηθοποιοί και εκθέματα. Όταν τελειώνει η προβολή, με την αναχώρηση του Λέοντα στον πόλεμο, σε ένα σκοτεινό σημείο αριστερά, οι επισκέπτες μαθαίνουν κάθε λεπτομέρεια για το τελετουργικό του θανάτου. Ο πρωταγωνιστής, οι συγγενείς, οι καθιερωμένες τιμές. Στεφάνια μυρτιάς, ρόδια, σέλινο και μυροδόχα αγγεία υπάρχουν ως προσφορές στο νεκρό, ενώ τρισδιάστατα προβάλλεται η στήλη, ο τάφος όπως θα τα έβρισκε ένας αρχαιολόγος. Άλλωστε Η έκθεση «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα» είναι αφιερωμένη στους αρχαιολόγους.
Για τα παιδιά υπάρχει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έκδοση που επιμελήθηκαν η Μαρίνα Πλατή και η Ελένη Μάρκου.

arxaiologia.gr